5 augustus 2017

iOS: Toetsenbord splitsen of zwevend gebruiken op een iPad

quick type logo toetsenbord

Sinds iOS 5 beschikt de iPad over een 'tweedelig toetsenbord', door deze te activeren is het mogelijk om te typen met behulp van je duimen. Dit is vooral handig wanneer je de iPad liggend gebruikt en je graag snel wil typen en de iPad vasthouden. Het gesplitst toetsenbord vraagt wat oefening, maar is daarna wel handig in gebruik.

Nadat het toetsenbord in tweeën is gedeeld kun je de positionering op het scherm aanpassen. De positie iets onder het midden van het scherm zal in de meeste gevallen het prettigst werken. Let wel, alleen het standaard toetsenbord van Apple kun je splitsen, de meeste alternatieve toetsenborden ondersteunen deze optie niet.

Het iPad toetsenbord splitsen of laten zweven

Om het toetsenbord überhaupt te kunnen splitsen moet je de optie eerst inschakelen, dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ schakel de optie 'Gesplits toetsenbord' in. Daarna kun je het toetsenbord splitsen, dit doe je door het toetsenbord te activeren, bijvoorbeeld in de Notitie applicatie.

Leg je vinger onderaan op het toetsenbord-icoon en houdt je vinger op het scherm tot er een pop-up-menu verschijnt. Sleep nu je vinger naar de optie 'Splits' en laat los. Het toetsenbord wordt nu gesplitst in twee en aan elke kant van het scherm wordt een helft getoond. Wil je liever dat het gehele toetsenbord zweeft op het scherm dan kun je voor de optie 'Zwevend' kiezen.

zwevend of gesplits toetsenbord activeren op een iPad

Een gesplitst of zwevend toetsenbord ongedaan maken kun je doen door je vinger op het toetsenbord-icoon te leggen voor enige momenten. Kies dan in het menu voor 'Bijeen in basis' of 'In basis'.

Zwevend of gesplitst toetsenbord verplaatsen

Een gesplists toetsenbord zal je misschien niet snel willen verplaatsen, maar een zwevend exemplaar wel. Leg je vinger op het toetsenbord-icoon in het toetsenbord en sleep onmiddellijk het toetsenbord naar een gewenste positie (omhoog of omlaag). Houdt je vinger niet te lang op het scherm, anders krijg je weer de mogelijkheid om het splitsen/zweven op te heffen.

Lees ook: Pop-up toetsen bij gebruik toetsenbord uitschakelen

Bijgewerkt artikel 20/06/17, origineel van 02/09/11Reacties


 • colinvanruth

  2 september 2011 om 13:06

  ben benieuwd hoe dit typed :D

 • Roy

  2 september 2011 om 13:44

  Ik had nooit gedacht dat dit zou werken tot ik het in een van de eerdere bèta’s probeerde. Hope kijk blijft het, net als die gestures.

 • Richard

  3 september 2011 om 14:40

  Je kan het toetsenbord ook met 2 vingers spreiden. Dan deelt ie zichzelf ook.
  Probeer maar

 • Markboefje

  13 oktober 2011 om 20:31

  De tip van Richard had ik ook (bij toeval) ontdekt. Handeling andersom doen brengt het toetsenbord naar een geheel. Handig hoor!!

 • mona

  28 januari 2012 om 0:44

  hoe kan ik dit op de ipad instaleren?

 • ipadtoetsenbord

  4 oktober 2012 om 19:03

  Hmm kun je dit al ergens installeren?

 • Nadia

  18 juli 2014 om 16:23

  Bij mij is het toestenbord continu in beeld. Hoe krijg ik het weer weg. ???

 • Stef den Flater

  6 augustus 2017 om 7:02

  Ondanks het verkleinen van het toetsenbord blijkt dit toch heel handig en bruikbaar. Ook op de iPad mini. Hartelijk dank voor deze tip.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!