26 juli 2017

iOS: Verborgen toetsen in een gesplitst toetsenbord (iPad)

Sinds iOS 5 is het mogelijk om het toetsenbord van je iPad te splitsen, dit zorgt ervoor dat je de iPad liggend kunt gebruiken met aan iedere kant van het scherm een deel van het toetsenbord. Deze wordt kleiner weergegeven zodat je makkelijk teksten kunt typen.

Een gesplitst toetsenbord is alleen beschikbaar in combinatie met het standaard iOS toetsenbord van Apple. Deze kun je activeren door je vinger op het toetsenbord-icoon te leggen wanneer het toetsenbord actief. Wacht tot het pop-up-venster verschijnt en sleep je vinger naar 'Gesplitst' en laat los. Onmiddellijk wordt het toetsenbord in tweeën gedeeld. Meer info lees je hier terug.

Verborgen toetsen gebruiken in een gesplits toetsenbord

Zodra het toetsenbord is gesplitst kun je deze gebruiken, aan beide kanten van het scherm wordt een helft van het toetsenbord in het klein weergegeven. Nu is het mogelijk om de verborgen toetsen te selecteren. Het gaat hier om letters die aan de andere kant van het toetsenbord staan.

verborgen toetsen in gesplits toeteenbord iPAd

Als voorbeeld nemen we de letter Y, je kunt deze ook gebruiken met de linkerhelft van het gesplitst toetsenbord. Je dient dan gewoon naast de T te tikken met je vinger. Je zult merken dat er dan een Y wordt ingevuld. Dit werkt ook andersom, wanneer je rechts naast de Y tikt zal er een T verschijnen op je scherm.

Vanzelfsprekend werkt dit ook voor de letters G en H en ook voor de letters V en B. Hiermee wordt aangegeven dat het niet altijd noodzakelijk is om precies op een bepaalde toets te tikken om een gewenst resultaat te krijgen.

Lees ook: Het iPad toetsenbord gebruiken als trackpad


Reacties


 • Loek

  26 juli 2017 om 18:47

  Werkt helaas niet op de 12,9-inch iPad Pro.

 • Frans Hoeberechts

  27 juli 2017 om 12:27

  Verrek, en nog waar ook!

 • Wesley Fabry

  27 juli 2017 om 12:38

  @frans natuurlijk werkt het 😝 Tik ook maar eens naast de bolletjes boven het dock op je iPhone of iPad, dan wisselt ie ook van pagina.

  @loek zeker van? Alleszins bedankt voor het melden.

Een reactie toevoegen: