28 september 2015

iOS 9iOS 9: Gebruik het toetsenbord als een trackpad

trackpad toetsenbord

Tijdens de demo’s van iOS 9 had Apple al een demonstratie gegeven van het ingebouwde trackpad in iOS 9. Wie een iPad heeft met iOS 9 kan het toetsenbord gebruiken als trackpad, hierdoor kun je snel content markeren of de cursor verplaatsen.

Hoe je het toetsenbord omtovert tot een trackpad lees je in onderstaande stappen, let wel: deze optie is alleen beschikbaar op een iPad met iOS 9.

Open bijvoorbeeld de notitie applicatie en activeer het toetsenbord, plaat twee vingers op het toetsenbord en verplaats ze over het scherm. Je zal merken dat de cursor zich verplaatst naar de richting waar je vingers naar toe gaan, laat je vingers los om de cursor te plaatsen.

Toetsenbord als trackpad

Op deze manier kun je ook tekst markeren, plaats dan eerst de cursor op de plek waar de markering moet beginnen (of eindigen), dubbeltik op het toetsenbord met twee vingers en bij de tweede tik houd je jouw vingers op het scherm. Verplaats nu je vingers naar links of rechts om de tekst te markeren, laat los op het einde van jouw gekozen markering.

Deze optie kun je overal gebruiken waar het toetsenbord actief kan zijn en waar je tekst kunt selecteren en markeren.

De iPhone 6s (plus) heeft een soort gelijke functie, druk hiervoor stevig op het toetsenbord met één vinger en veeg naar links of rechts om de cursor te verplaatsen.Reacties


 • Richard Pijs

  28 september 2015 om 18:28

  Top! Dit wou ik altijd al weten, maar wist nog niet goed om het aan de praat te krijgen.

 • Elisa

  28 september 2015 om 23:15

  Handig. Leuke tip.

 • Mesut

  29 september 2015 om 14:06

  bedankt!!!

Een reactie toevoegen: