23 juli 2017

iOS: Het iPad toetsenbord gebruiken als trackpad

quick type logo toetsenbord

Vanaf iOS 9 is het mogelijk om het toetsenbord van je iPad om te toveren tot een trackpad. Hierdoor kun je snel content markeren of nauwkeuriger de cursor op het scherm verplaatsen.

De optie is te vergelijken met het trackpad dat je ook kunt activeren op een iPhone met behulp van 3D Touch (meer info). Omdat de iPad niet beschikt over 3D touch moet je dit op een andere manier activeren.

iPad toetsenbord gebruiken als trackpad

Open bijvoorbeeld de notitie applicatie en activeer het toetsenbord, plaat twee vingers op het toetsenbord en verplaats ze over het scherm. Je zal merken dat de cursor zich verplaatst naar de richting waar je vingers naar toe gaan, laat los om de cursor te plaatsen.

Toetsenbord als trackpad

Op deze manier kun je ook tekst markeren, plaats dan eerst de cursor op de plek waar de markering moet beginnen (of eindigen), dubbeltik op het toetsenbord met twee vingers en bij de tweede tik houd je de vingers op het scherm. Verplaats nu je vingers naar links of rechts om de tekst te markeren, laat los op het einde van de door jou gekozen markering.

Overal waar het toetsenbord geactiveerd kan worden kun je dit toepassen. Let wel, niet alle toetsenborden ondersteunen deze optie. Het standaard iOS toetsenbord heeft deze mogelijkheid altijd actief. Sommige alternatieve toetsenborden kunnen deze optie niet activeren, SwiftKey bijvoorbeeld wel.

Lees ook: Twee apps tegelijkertijd gebruiken op een iPad met Split ViewReacties


  • Jan Aukes

    23 juli 2017 om 18:21

    Handige tip! Deze kende ik nog niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!