10 juni 2013

iOS 7iOS 7: De grootste verandering sinds de eerste iPhone

iOS 7 iconDaar waar vorig jaar Scott Forstal nog vol overtuiging iOS 6 stond te promoten op het WWDC heeft dit jaar Craig Federighi ons een eerste indruk van iOS 7 gegeven. Zoals velen al voorspelde heeft de gebruikersinterface van iOS 7 een gigantische verandering ondergaan en heeft Jonathan Ive zijn stempel er duidelijk opgedrukt.

iOS is sinds de begin jaren vrijwel hetzelfde gebleven, maar met iOS 7 gaat hier een grote verandering in komen. Deze iOS versie ziet er strakker en (nog) eenvoudiger uit. Geen overbodige patronen, schaduw of accenten, maar een strakke witte achtergrond die de focus legt op de inhoud.

Apple heeft enkele voorbeelden laten zien van Safari, Notitie, Agenda en de Berichten app. Hier is duidelijk te zien dat Apple het skeuomorphism (manier van ontwerpen zodat het erg realistisch lijkt) achterwege heeft gelaten en heeft vervangen door een duidelijk en 'plat' ontwerp. Bijkomend voordeel is dat door de nieuwe interface je scherm optimaal benut wordt en deze ook nog eens groter doet lijken en elke pixel tot zijn recht komt.

iOS 7 overzicht1

Enkele nieuwe functies in iOS 7:

Control Centrum: Hiermee krijg je snel toegang tot verschillende instellingen zoals Airplay, Bluetooth, media knoppen, enzovoorts. Ook kun je iOS 7 een zaklamp functie activeren, dat scheelt weer een extra app.

Multitasking: In iOS 7 wordt volledig vernieuwd, zo kun je alle applicatie voortdurend actief laten. iOS onthoudt de applicaties die je vaak gebruikt en zal deze regelmatig controleren op nieuwe content, hierdoor gaat dit niet ten koste van de batterij en is de informatie in de app altijd up to date.

Airdrop: Eindelijk eenvoudig bestanden, foto's, muziek enzovoorst delen met je vrienden zonder enige problemen dankzij Airdrop voor iOS, beschikbaar via de deelfunctie.

Foto app: Deze krijgt een grondige verbetering dankzij 'Moments'. De foto's worden gesorteerd op basis van locatie, tijd en gezichten. De deelfunctie is verbeterd en je kunt in iOS 7 ook video's delen met je vrienden.

iOS 7 overzicht2

Siri is naar school geweest en is een stuk slimmer en persoonlijker geworden dankzij zijn nieuwe stem. Twitter, Facebook en wikipedia hebben geen geheimen meer voor Siri want zij weet alles. Bovendien wordt Siri nu in meerdere auto's geïntegreerd dankzij 'iOS in the car' waarbij het mogelijk wordt je auto te laten draaien in de auto. Helaas nog geen nieuws over de Nederlandse versie Siri.

Samen met iOS 7 wordt ook iTunes Radio gelanceerd. Dit is een online muziekdienst waarbij het mogelijk wordt om muziek te streamen naar je iDevice. Dit gaat op basis van radio stations waarbij je verschillende muzieknummers uit een bepaald genre kan beluisteren. Er zijn voorgeprogrammeerde stations, zoals 'top trending on twitter' tot persoonlijk samengestelde stations. iTunes Radio is gratis voor iedere gebruiker, echter dien je er wel reclame bij te nemen, iTunes Match gebruikers kunnen reclame vrij muziek luisteren.

ios 7 overzicht3

Naast de verschillende nieuwe looks en veranderingen kunnen we ook nieuwe features verwachten in iOS 7. Enkele belangrijke vernieuwingen zijn:

• Vernieuwd beginscherm met snelle toegang tot verschillende instellingen
• Mission Control voor iOS (dankzij Multitasking)
• Dieptezicht op je achtergrond tussen de app icons
• Toevoeging van transparantie in toetsenbord, icons, enzovoorts
• Nieuwe gestures om snel terug te keren naar een app
• Vernieuwend berichtencentrum dat ook vanuit het beginscherm te raadplegen is
• Safari krijgt vernieuwde opties zoals een slimme zoekbalk en iCloud KeyChain
• Filters toegevoegd aan de camara app en enkele handige gestures
• Extra nieuwe functies in de App Store waaronder automatisch updaten van apps
• Muziek luisteren wordt een hele nieuwe ervaring in iOS 7
• Facetime gesprekken kun geblokkeerd worden
• Activation lock zorgt ervoor dat een gestolen iDevice niet zomaar hersteld kan worden
• 1500 nieuw API's voor ontwikkelaars

iOS 7 kan worden geïnstalleerd op iPhone 4 en hoger, iPad 2 en hoger, iPad mini en iPod Touch (5e generatie) en is vanaf dit najaar beschikbaar. De eerste beta's voor iPhone zijn vanaf nu al te downloaden voor ontwikkelaars developer.apple.com . De komende dagen gaan wij iOS 7 testen en kunnen jullie alvast een eerste indruk verwachten. Houd daarom appletips de komende dagen zeker in de gaten.Reacties


 • Roy

  10 juni 2013 om 23:12

  Een woord COOL

 • gerard

  10 juni 2013 om 23:26

  smaken kunnen verschillen, maar ios 7 ziet er wel een beetje kinderachtig uit met al die kleurtjes en het wordt op internet al vergeleken met my first sony, maar dan lees ik het artikel met de nieuwe functies en dan denk ik direct: maar dat is er toch al erg lang?? Multitasken, control centrum, delen bestanden en de foto app. Op android is dit al ruim 1,5 jaar aanwezig en nu komt apple hiermee. Android is haar tijd dus ver vooruit.

 • Frank

  10 juni 2013 om 23:53

  Ik ben een echte Appelaar, maar ik kan die nieuwe minimalistische user interface van iOS 7 en oS X Mavericks (nog) niet echt waarderen. De huidige zijn prima toch ?

 • Robin Nijssen

  11 juni 2013 om 0:13

  Men zal moeten “vernieuwen” omdat anders een oubollig imago ontstaat. De nieuwe grafische-omgeving is zoals alles wat met ontwerpen te maken heeft een kwestie van smaak. De een loopt de ander overigens niet vooruit maar heeft accenten op andere punten/andere prioriteiten. Komt allemaal neer op waar je het voor wilt gebruiken en wat je zoekt.

 • devi

  11 juni 2013 om 0:20

  je auto te laten runnen in je auto? handig…

 • vraag

  11 juni 2013 om 7:31

  :- Ipod touch 4g

 • vraag

  11 juni 2013 om 7:32

  Verder wel cool!!!

 • Mo

  11 juni 2013 om 7:58

  De nieuwe functies zijn cool, maar… het ziet er niet uit. De overeenkomsten met OS X zijn verdwenen (3D-dock, kleurencombinaties, lettertype, knoppen, icoontjes, …) en er zijn nu veel overeenkomsten met Windows Phone en zelfs sommige versies van Android. Dit verbreekt de eenheid in stijl van de verschillende Apple interfaces… een principe dat Steve nooit zou goedgekeurd hebben. Wellicht weten Tim & C° nog wel hoe ze de technische kant verder kunnen laten evolueren maar hun designers zitten – wat IOS betreft – rare dingen te doen…

 • Christian Norree

  11 juni 2013 om 10:14

  Geen wereldschokkend nieuws. En de definitieve doodsteek voor Aperture die blijkbaar niet wordt opgewaardeerd terwijl vandaag Lightroom 5 officieel te koop is. Jammer

 • Ronnie

  11 juni 2013 om 14:02

  Gelukkig hebben ze de look van OSX verwijderd. Wat een drama was dat.
  Ik heb m hier draaien en het ziet en werkt (er) veel beter (uit) dan ios6!
  De overal kleurige look veranderd ook gebaseerd op je gekozen achtergrond. Een paar iconen zijn veel te fel, maar ja mag de pret van de mooiere bediening niet drukken.
  En EINDELIJK een manier om snel functies in of uit te schakelen. Dat mocht wel eens tijd worden. Jailbreak bye bye!
  Verder is het in real life veel mooier dan op een afbeelding.

 • W.G.Marcel de Bruin

  11 juni 2013 om 19:10

  Mo heeft volkomen gelijk. Design en overzichtelijk niet doorschijnend interface waren sterke punten van Apple. Als ze nu de concurrentie gaan na apen. Veranderd Apple van leader in follower. Dat is niet alleen jammer, maar zo ontzettend DOM. Niemand geeft meer geld uit aan de Apple look als je het kinderachtige Windows of Android te zien krijgt. Steve zou dit nooit gewild hebben.

 • daan

  11 juni 2013 om 19:46

  Ik snap jullie frustraties wel dat Apple nu android en windows achterna gaat, maar als we goed nadenken valt het op dat populaire applicaties in de iOS store bijna allemaal gebaseerd zijn op een strak en plat uiterlijk.. Niemand volgde meer het voorbeeld van Apple.. Toch weten zij zich met iOS 7 te onderscheiden van de rest want iOS7 ziet er misschien goedkoop uit, hij is veel gebruiksvriendelijker dan de rest..

 • W.G.Marcel de Bruin

  12 juni 2013 om 23:14

  Ja Daan, het ziet er heel goedkoop uit. Zo goedkoop is het allemaal niet. Dit gaat klanten kosten. En de enkele liefhebber stapt over voor de helft van t geld naar de concurrentie. Ben ik nou zo slim, of zijn ze bij Apple zo dom?

 • E-Boy

  15 juni 2013 om 16:09

  Het is misschien wel waar dat het allemaal wat meer op de concurrentie lijkt, maar stilstaan is achteruitgaan. Apple moest iets doen om een aanval te doen op de concurrentie. Toch vind ik het wel straf dat ze toch geen windows 9 of Android 5.0 gemaakt hebben, de ios blijft iOS (al moet je soms wat zoeken). Veel leuker dat Android of Windows. Eenmaal dit ingeburgerd is als iOS ben ik zeker dat het een groot succes wordt!! Het is niet slechter, maar anders. Mensen weten gewoon niet goed het verschil tussen die twee…

 • Jens

  18 juni 2013 om 19:05

  Apple was al jaren niet echt meer toonaangevend op het gebied van software / interface design. Met iOS 7 zijn er wat handige nieuwe functionaliteiten bij gekomen die al jaren mogelijk waren bij de concurrentie. Het doet naast het design en de nieuwe functionaliteiten weinig revolutionairs in de huidige smartphone software markt en dat is een gemiste kans…

 • Jeroen

  19 juni 2013 om 9:45

  IOS7 is veel strakker en user friendly dan het rommelige Android.
  De tijd van skeumorphisme is voorbij bij Apple, tijd voor wat nieuws..
  Moet wel zeggen dat het allemaal erg is ontworpen met de witte iPhone in gedachten denk ik. Zou mooi zijn als ze het straks echt uitbrengen je kan kiezen tussen een witte of zwarte interface. Apple moet begrijpen dat mensen toch iets te kiezen en in te stellen willen hebben.

 • Ivo

  10 augustus 2013 om 14:19

  IOS7 ziet er wel heel zoet/sappig uit… Ik hoop dat je wel wat “hardere” kleuren kan instellen, foto’s hier boven zijn meer iets voor een babyfoon…
  Lijkt wel of Apple zich meer focust op vrouwen.

 • Michel

  27 augustus 2013 om 10:45

  Heb altijd android gehad, van htc wildfire tot htc one x maar vond het design van de iPhone mooier tussentijds nog wel eens een iPhone gehad maar de software had zijn beperkingen, of je moet hem jailbreaken, maar heb nu inmiddels de overstap naar iPhone gemaakt vanwege ios7.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!