10 juni 2013

MavericksOS X 10.9 Mavericks verschijnt dit najaar

OS X 10.9Apple heeft vanavond op het WWDC OS X Mavericks aangekondigd, en een kleine demonstratie gegeven wat deze OS X versie ons te bieden heeft.

Naast de grafische veranderingen kunnen we ook een hoop nieuwe functies en applicaties verwachten. Zo kun je in deze versie van OS X je ebooks bewaren in iBooks. Deze 'nieuwe' applicatie voor OS X is vergelijkbaar met de iOS versie en is het mogelijk om snel de iBooks Store te raadplegen en je boeken te beheren op je Mac.

Naast iBooks voor OS X brengt Apple ook de kaarten applicatie naar OS X. Via deze App kun je eenvoudig routebeschrijvingen of locaties raadplegen en deze doorsturen naar je iPhone of iPad met behulp van iCloud. Daarnaast kun je ook de kaarten bekijken in de vernieuwde agenda applicatie die tevens ook voorzien is van een strakke grafische interface.

kaarten osx

Natuurlijk zijn er ook weer een hoop nieuwe functies aan de OS X applicaties toegevoegd. Vooral Finder krijgt een aantal nieuwe handige opties, één daarvan is 'Finder Tabs'. Hiermee is het mogelijk alle vensters te openen in één venster met verschillende tabbladen. Ook een nieuwe functie voor OS X en tevens voor Finder is 'Tags', hierdoor kun je eenvoudig tags (labels) toevoegen aan een bestand of document. Deze Tags kunnen in het bewaar venster direct opgegeven worden en bieden een extra handige functie tijdens het zoeken. Met de nieuwe functie 'Multiple displays' wordt het mogelijk om meerdere schermen aan te sturen (ook via Airplay) waarbij onder andere kan worden aangegeven op welk scherm de Dock en of de menubalk moet worden weergegeven.

multiple_displays

Safari zal een stuk sneller worden en wordt voorzien van een nieuwe look, private browsing en betere beveiligingsopties. Daarnaast krijgt de leeslijst een overzicht van gedeelde webpagina's via sociale media, deze nieuwe functie heet 'Shared links'.

OS X Mavericks zal onder de motorkap worden voorzien van geoptimaliseerde systeemprocessen die de batterijduur van MacBooks zal vergroten en zal zorgen voor een algehele prestatieverbetering.

iCloud houdt al onze gegevens eenvoudig bij elkaar en synchroniseert deze met al je apparaten. Aan deze online dienst wordt een nieuwe beveiligingsoptie toegevoegd genaamd 'iCloud keychain'. Hier worden alle wachtwoorden 'online' bewaard, uiteraard voorzien van AES256 encryptie.

kalender osx

Het berichtencentrum wordt voorzien van verschillende nieuwe handige gestures, ook zal deze een geschiedenis van notificaties bijhouden en tonen wanneer je opnieuw je Mac opstart. Daarnaast krijg je ook push-notificaties van je iOS applicaties te zien in OS X.

OS X Mavericks is vanaf dit najaar beschikbaar en vanaf vandaag is al de eerste beta beschikbaar voor ontwikkelaars via developer.apple.com.Reacties


 • pbdoetmee

  11 juni 2013 om 0:23

  Wat ik dus weer mis is een sterk verbeterde iCloud, met functionaliteit a la DropBox, dus inclusief syncmappen. ICloud is weliswaar makkelijk maar veel te gesloten.

 • Mo

  11 juni 2013 om 20:17

  De grootste vernieuwing zou onder de motorkap zitten en heeft te maken met verbeterd geheugengebruik en verminderd energieverbruik. Dit lijkt me een belangrijke stap voorwaarts. Ik kan niet wachten om dit uit te testen.
  In grote lijnen ziet het er goed uit, maar waarom wordt de eenheid in de interface verlaten? Topsites in Safari was in de stijl van Cover Flow in Finder en (vroeger) ook album covers in iTunes. In Safari wordt “topsites” nu 2D zoals in vrijwel alle andere browsers. Spijtig toch. De nieuwe sidebar in Safari lijkt me handig, maar is helaas niet in dezelfde stijl als de sidebar in de Finder of in iTunes. De eenheid van stijl gaat verloren op die manier en dat is nu net wat Apple zo sterk maakte. Door die eenheid in stijl vond je immers alles onmiddellijk terug. Ik hoop dat ze dit nog bijsturen tegen de tijd dat de definitieve release er zal zijn.

 • Peter

  11 juni 2013 om 21:10

  “iCloud houdt al onze gegevens eenvoudig bij elkaar en synchroniseert deze met al je apparaten.”
  Een handige feature ware het niet dat wanneer je met 2’n (mijn vrouw en ik) van hetzelfde iTunes account gebruik maakt het nog steeds een redelijke klus is om alle instellingen (mail, agenda en contacten) zo in te stellen dat er eentje leading is. Eigenlijk Apple onwaardig.

 • andre

  12 juni 2013 om 18:01

  @pbdoetmee Ik heb ergens gelezen dat er in de Finder een Icloud map is waar je makkelijk bestanden in kan zetten.

 • Kees

  12 juni 2013 om 23:53

  @Peter
  oplossing is simpel : gewoon een @me adres voor je vrouw aanmaken
  daar mail,agenda e.d mee gebruiken en voor iTunes of voor de apps het andere account.
  Werkt prima doen wij hier ook al jaren
  Enige nadeel wat blijft is dat als mijn vrouw een programma koopt dat ik m dan ook krijg op mijn iPhone/iPad maar dat is een kwestie van gelijk eraf flikkeren :)
  Dus eigenlijk wel ‘Apple waardig’

 • Richard

  13 juni 2013 om 14:48

  Hallo, ik heb Mavericks geïnstalleerd, maar zie Ibooks niet!
  iemand het zelfde probleem?

 • Wesley Fabry

  13 juni 2013 om 14:53

  Richard dat klopt, iBooks is nog niet aanwezig in de eerste (Nederlandse) beta, deze zal later volgen.

 • Richard

  13 juni 2013 om 15:31

  @wesley, dank voor je reactie!.
  Ik moet eerlijk zeggen dat de overige functionaliteiten tot op heden zonder problemen werken!

 • Serge Vrancken

  14 juni 2013 om 22:11

  Ben eens benieuwd welke versies van MacBook Pro’s deze update kunnen draaien. Zal wel uit de boot vallen denk ik.

 • Wesley fabry

  14 juni 2013 om 22:48

  Serge, kijk hier maar eens http://www.appletips.nl/het-os-x-10-9-mavericks-compatibility-overzicht/

 • christophe

  22 juni 2013 om 19:45

  Kan je deze update dan gratis installeren als het uitkomt of moet ik weer een aankoop doen in de appstore. Kheb de vorige versie mountain lion vroeger nog aangekocht in de appstore.

Een reactie toevoegen: