18 september 2015

iOS 9iOS 9: Beeld-in-beeld, video’s op de voorgrond afspelen

Video's logo slowmotion

Het is je vast al eens overkomen, je bent een video aan het kijken of een FaceTime gesprek aan het voeren via je iPad. Tijdens het kijken of het gesprek wil je even iets opzoeken, dit is nu mogelijk zonder de video of het gesprek te verlaten.

Je kunt iOS 9 namelijk gebruikmaken van beeld-in-beeld. Hiermee kun je de video loskoppelen van zijn locatie en verkleind op de voorgrond plaatsen. Hoe je dit precies doet kun je hieronder terugvinden. Let op, deze functie is alleen beschikbaar op de iPad mini 2/3/4, iPad Air, iPad Air 2, iPad pro.

Beeld-in-beeld is alleen te gebruiken wanneer de videodienst de optie ondersteunt, je de optie al terugvinden in de video applicatie van Apple, sommige websites in Safari, Facetime, etc. Als voorbeeld nemen we een YouTube video in Safari, zodra de video is gestart vind je onderaan de video de tijdsbalk terug met daarin mediaknoppen waaronder Airplay en schermvullendeweergave. Wanneer beeld-in-beeld beschikbaar is vind je in deze balk ook twee rechthoeken met een pijl in terug, tik hierop om beeld-in-beeld te activeren.

beeld in beeld ios 9

Onmiddellijk wordt de video verkleint en in de rechterbenedenhoek geplaatst, waar oorspronkelijk de video werd afgespeeld verschijnt nu de boodschap 'Deze video wordt beeld in beeld afgespeeld'.

De video kun je nu in iedere gewenste hoek plaatsen, ook kun je hem gedeeltelijk verbergen in de rand van je iPad door hem helemaal naar de zijkant van je scherm te vegen. Beeld-in-beeld kun je uitschakelen door op de zelfde knop te tikken in de video als bij het activeren.

beeld in beeld iPAd

Bij FaceTime, de Video applicatie en andere ondersteunde applicaties is het ook mogelijk beeld-in-beeld te starten wanneer je op de thuisknop drukt. Onmiddellijk wordt dit geactiveerd zonder dat je erbij hoeft na te denken. Wil je liever geen beeld-in-beeld optie gebruiken? Schakel de optie dan uit via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Multitasking ▸ schakel de optie 'Video blijft op voorgrond' uit.

Lees ook: Split View, twee apps tegelijkertijd gebruiken in iOS 9Reacties


 • Kılıç

  29 september 2015 om 20:40

  dag,

  is het mogelijk dat je meerdere films/video’s kan afspelen op met deze functie? bijv. dat je een links boven plaats en een links beneden en tegelijker tijd op safari surft?

 • Wesley Fabry

  29 september 2015 om 20:43

  Dat is helaas niet mogelijk..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!