7 februari 2016

iOS: De dicteerfunctie gebruiken

Siri logo iOS

Wist je dat je in iOS eenvoudig teksten kunt dicteren? De optie is onderdeel van Siri en maakt het mogelijk om teksten via spraak op te stellen.

Dicteren kun je doen in het Nederlands, maar ook andere talen worden ondersteunt. Let wel, dicteren werkt alleen als je 'online' bent, verbonden met het internet (Wi-Fi of mobiel netwerk). Hoe je de dicteerfunctie kun inschakelen en gebruiken in iOS lees je hieronder terug.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Toetsenbord'
• Activeer 'Schakel dicteren in'

Tekst dicteren in iOS

Wanneer je nu een tekst aan het typen bent zal je merken dat naast de spatiebalk een microfoon-icoon erbij gekomen is. Tik hierop om het dicteren te starten en spreek de tekst uit. Gebruik je voice over? Dan kun je door tweemaal te tikken op het scherm met twee vingers om dicteren te starten.

Dicteren begrijpt naast de uiteindelijke tekst ook verschillende tekstcommando’s zoals: komma, nieuwe regel, alles in hoofdletters, nieuwe alinea, vraagteken, punt, etc. Wil je dicteren in een andere taal dan kun je dit eenvoudig doen door op de wereldbol te tikken in het toetsenbord. Nieuwe talen kun je toevoegen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Toetsenborden ▸ Voeg toetsenbord toe.

Lees ook: Siri, herinner mij hieraan!Reacties


 • Gabriel Van Soest

  7 februari 2016 om 14:48

  Leuk idee, Ik zal dat zeker eens proberen.

 • Silvieke

  7 februari 2016 om 19:06

  Geweldig ! Ga ik zeker gebruiken – net ingeschakeld en getest :-)

 • Vince

  8 februari 2016 om 12:16

  Werkt super handig. Ik gebruik het al enige tijd.

 • Ruus

  14 februari 2016 om 12:28

  Ik vond het altijd fijn werken, maar heel vaak is de button om het mee te gebruiken ‘grijs’ waardoor je hem niet kunt gebruiken.
  Heel vervelend als je bijv. in de auto/op de fiets zit en even snel iets wilt sturen aan iemand. Ik las op internet dat er bugs zouden zijn na update ios 8.2 Inmiddels zitten we al op 9.2.1 dus zou je verwachten dat het opgelost zou zijn. Weet iemand hier meer over? Is er een manier om het op te lossen?

 • Wesley Fabry

  14 februari 2016 om 14:45

  ruus, dan heb je geen verbinding met het internet (mobiel of wi-fi) dan werkt dicteren helaas niet.

 • Gerke

  12 oktober 2016 om 11:38

  Ideaal dat dicteren. Maar als ik onder een e-mail mijn naam wil zetten, dan moet ik dat handmatig doen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dicteerfunctie mijn naam kent?
  Een soortgelijk iets geldt natuurlijk ook voor e-mail adressen en dergelijke zaken die je regelmatig gebruikt, maar niet standaard voorkomen in het woordenboek.
  Is er een manier om dit toe te voegen?

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2016 om 13:16

  @Gerke Misschien helpt het om Siri in te schakelen en bij Instellingen ▸ Siri ▸ Mijn info je eigen contactenkaart te kiezen. Wie weet helpt dit bij het dicteren van je naam. e-mailadressen blijft lastig.

 • Nick

  22 februari 2017 om 11:53

  Het microfoonicoontje voor de dicteerfunctie in whatsapp verdwijnt elke keer nadat ik het gebruikt heb terwijl schakel dicteren in aanstaat. Hoe kan ik het behouden?

 • Wesley Fabry

  22 februari 2017 om 11:57

  @nick heb je toevallig meerdere toetsenborden geïnstalleerd? Als alleen in WhatsApp ligt kan het aan de WA applicatie liggen. Geen ervaring mee.

 • Jeannette

  10 maart 2017 om 13:53

  Ik vind het ook ideaal, maar bij mij werkt het alleen met wifi.
  Zodra ik geen wifi heb, maar bijvoorbeeld wel 4G, werkt het niet. Na het intoetsen van het microfoontje, laat de opname-modus zich even zien, maar verdwijnt dan weer. Ook Sirius werkt niet zonder wifi…. Iemand enig idee waarom?

 • Wesley Fabry

  11 maart 2017 om 6:46

  @jeannette erg vreemd er zijn geen aparte instellingen voor siri/dicteren en 4g. Als je zeker weet dat bij instellingen – mobiel netwerk de apps geactiveerd zijn waar je dicteren wilt gebruiken dan moet werken. Anders de instellingen herstellen: https://www.appletips.nl/ios-instellingen-herstellen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!