7 februari 2016

iOS: De dicteerfunctie gebruiken

Siri logo iOS

Wist je dat je in iOS eenvoudig teksten kunt dicteren? De optie is onderdeel van Siri en maakt het mogelijk om teksten via spraak op te stellen.

Dicteren kun je doen in het Nederlands, maar ook andere talen worden ondersteunt. Let wel, dicteren werkt alleen als je ‘online’ bent, verbonden met het internet (Wi-Fi of mobiel netwerk). Hoe je de dicteerfunctie kun inschakelen en gebruiken in iOS lees je hieronder terug.

• Open Instellingen
• Navigeer naar ‘Algemeen’
• Tik op ‘Toetsenbord’
• Activeer ‘Schakel dicteren in’

Tekst dicteren in iOS

Wanneer je nu een tekst aan het typen bent zal je merken dat naast de spatiebalk een microfoon-icoon erbij gekomen is. Tik hierop om het dicteren te starten en spreek de tekst uit. Gebruik je voice over? Dan kun je door tweemaal te tikken op het scherm met twee vingers om dicteren te starten.

Dicteren begrijpt naast de uiteindelijke tekst ook verschillende tekstcommando’s zoals: komma, nieuwe regel, alles in hoofdletters, nieuwe alinea, vraagteken, punt, etc. Wil je dicteren in een andere taal dan kun je dit eenvoudig doen door op de wereldbol te tikken in het toetsenbord. Nieuwe talen kun je toevoegen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Toetsenborden ▸ Voeg toetsenbord toe.

Lees ook: Siri, herinner mij hieraan!Reacties


 • Gabriel Van Soest 7 februari 2016 om 14:48

  Leuk idee, Ik zal dat zeker eens proberen.

 • Silvieke 7 februari 2016 om 19:06

  Geweldig ! Ga ik zeker gebruiken – net ingeschakeld en getest :-)

 • Vince 8 februari 2016 om 12:16

  Werkt super handig. Ik gebruik het al enige tijd.

 • Ruus 14 februari 2016 om 12:28

  Ik vond het altijd fijn werken, maar heel vaak is de button om het mee te gebruiken ‘grijs’ waardoor je hem niet kunt gebruiken.
  Heel vervelend als je bijv. in de auto/op de fiets zit en even snel iets wilt sturen aan iemand. Ik las op internet dat er bugs zouden zijn na update ios 8.2 Inmiddels zitten we al op 9.2.1 dus zou je verwachten dat het opgelost zou zijn. Weet iemand hier meer over? Is er een manier om het op te lossen?

 • Wesley Fabry 14 februari 2016 om 14:45

  ruus, dan heb je geen verbinding met het internet (mobiel of wi-fi) dan werkt dicteren helaas niet.

 • Gerke 12 oktober 2016 om 11:38

  Ideaal dat dicteren. Maar als ik onder een e-mail mijn naam wil zetten, dan moet ik dat handmatig doen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dicteerfunctie mijn naam kent?
  Een soortgelijk iets geldt natuurlijk ook voor e-mail adressen en dergelijke zaken die je regelmatig gebruikt, maar niet standaard voorkomen in het woordenboek.
  Is er een manier om dit toe te voegen?

 • Wesley Fabry 12 oktober 2016 om 13:16

  @Gerke Misschien helpt het om Siri in te schakelen en bij Instellingen ▸ Siri ▸ Mijn info je eigen contactenkaart te kiezen. Wie weet helpt dit bij het dicteren van je naam. e-mailadressen blijft lastig.

Een reactie toevoegen: