5 februari 2011

iOS: Een backup van ‘savegames’ maken

Als het gaat om het maken van backups dan doet iTunes het prima. iTunes maakt door middel van reservekopies een complete backup van bijvoorbeeld je smsjes, contactpersonen, etc. Helaas maakt iTunes niet altijd een backup van je app specifieke 'savegames' (bv. high scrores en behaalde levels).

Het is ontzettend vervelend als je bijvoorbeeld Angry Birds hebt uitgespeeld en je moet je iDevice restoren. Gelukkig is het wel mogelijk om handmatig zonder Jailbreak de 'savegames' te backuppen en te restoren, dit is onder andere mogelijk met het freeware programma: iPhone Explorer.

Je kan de onderstaande procedure gebruiken om je behaalde levels en/of scores veilig te stellen, of deze om deze te kopiëren naar een ander iOS device. Sluit je iDevice aan op je Mac en start na het downloaden de applicatie, je krijgt nu een soort van Finder venster te zien. Klik op de Apps map en ga hierin op zoek naar de Angry Birds map.

Klik op de Documents map en hierin zie je het bestand highscores.lua staan, selecteer het bestand en sleep deze naar een map of het bureaublad van je Mac.

Je hebt nu een backup gemaakt van je behaalde Angry Birds levels, je kan het bestand highscores.lua na een restore van je iDevice weer simpelweg terugplaatsen in de zelfde map. Mocht je ook in het bezit zijn van de Mac versie van Angry Birds dan kan je de highscores.lua ook hierin gebruiken.

Ga naar de map: thuismap ~ ▸ Bibliotheek ▸ Application Support ▸ Rovio ▸ Angry Birds

Vervang highscores.lua door de versie die je hebt gebackuped vanaf je iDevice.

Het bestand highscores.lua is specifiek voor Angry Birds, andere apps maken gebruik van andere bestanden om de 'savegames' op te slaan, vaak zijn deze bestanden te herkennen aan een recente datum en tijd.


Gerelateerde tips:


Reacties


 • Ivo

  5 februari 2011 om 9:40

  Weten jullie dit heel zeker? Ik heb namelijk al vrij vaak mijn hele iPhone gewist en dan in mijn pc (Windows) gestoken, waarna alles weer hetzelfde was. Ik misde alleen de savegames die vanaf de backup tot het moment van wissen had behaald. Bij de backup zelf zaten wel dgelijk savegames..

  Of is dit een verschil tussen Mac en Windows? Kan me haast niet voorstellen

 • Richard IJzermans

  5 februari 2011 om 10:06

  @ivo: Het hangt er een beetje vanaf waar de app deze bestanden wegschrijft op je iDevice. Dat bepaald namelijk of deze wordt meegenomen in de iTunes backup.

 • Rob

  5 februari 2011 om 10:38

  Ik kan het hier ook niet helemaal mee eens zijn. Heb laatst een nieuwe iPad gekocht en de backup terug gezet van mijn oude iPad. Alles saved games stonden er gewoon weer op. En dit gold voor alle games.

 • Ad Westeveld

  5 februari 2011 om 10:54

  Als developer kan ik bevestigen dat niet altijd de ‘savegames’ data wordt gebackuped door iTunes, dit is inderdaad locatie en app afhankelijk. Vanaf 4.3 dienen alle app’s hun data in een specifieke map te plaatsen waardoor ze wel worden meegenomen.

  Onderstussen heb ik nu door deze tip overal 3 sterren op de Mac versie van die uiterst vervelende vogeltjes ;)

Een reactie toevoegen: