15 oktober 2012

iOS: Gebruik maken van handige Siri commando’s

Siri is een erg handige functie waar je wel degelijk veel voordelen uit kunt halen. Siri is ook geupdate in iOS 6, zo kent Siri vele nieuwe talen maar helaas nog steeds geen Nederlands. In Nederland kunnen we echter wel steeds meer gebruik kunnen maken van Siri.

Siri kun je activeren via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri. Misschien is je talenkennis niet zo optimaal, maar met onderstaande Siri-commando's kun je toch gebruikmaken van deze functie.

Siri activeren

Siri is op verschillende manieren te activeren, de meest gekende is door enige momenten de homebutton in gedrukt te houden tot Siri actief is. Daarnaast hebben we al eerder besproken hoe je Siri kunt activeren door deze tegen je oor te houden.

Als laatste is het mogelijk om Siri te activeren met behulp van de afstandsbediening die aanwezig is in de hoofdtelefoon (Earpods) van Apple. Druk gedurende enkele moment de middelste knop van de afstandsbediening in, automatisch zal Siri worden geactiveerd en kun je met behulp van de ingebouwde micro commando's uitspreken.

Berichten en telefoongesprekken

Net zoals de e-mail functie kun je eenvoudig een nieuw berichten versturen met behulp van Siri, spreek hiervoor het volgende Siri-commando uit: 'Send new message to 'naam' '. Siri zal vragen welke boodschap er verstuurd dient te worden, je kunt er voor kiezen deze in het engels toe te lichten en vervolgens op 'Send' te tappen. Echter kun je ook op het berichtveld tappen om de berichten applicatie automatisch te openen. Wanneer je een bepaalde persoon wilt telefoneren kun je vrij eenvoudig het Siri-commando 'Call 'Naam'' uitspreken.

E-mails bekijken en beantwoorden

Met het siri-commando 'Check E-mail' gaat Siri opzoek naar de laatst binnenkomende e-mails. Je kunt vrij eenvoudig een e-mail beantwoorden door het volgende commando uit te spreken: 'Reply 'Naam afzender'. Om een nieuwe e-mail bericht op te maken spreek je het volgende commando uit: 'Send new e-mail to 'naam geadresseerde' ' vervolgens kun je kiezen tussen de verschillende e-mail adressen van die persoon en door op het bericht te tappen wordt automatisch mail geopend.

Wekker installeren

Het is vrij eenvoudig om met behulp van Siri een wekker in te stellen, zo kun je eenvoudig met het commando 'Wake me up in 4 hours" of 'Set an alarm for 8AM' gebruiken.

Weer en Applicaties openen

Het is vrij eenvoudig om een applicatie openen door het volgende uit te spreken: ‘Open *naam applicatie*’ Voor appletips zal dit dus: ‘Open Tips’ worden. Wanneer je bijvoorbeeld het weer wilt weten voor je lokale locatie kun je het Siri-commando 'What’s the weather”' gebruiken. Wanneer je het weer van een bepaalde locatie wilt weten kun je het commando 'What’s the weather in 'Locatie'' gebruiken.

Siri is een erg handige functie en bied veel meer mogelijkheden dan hierboven omschreven. Echter zou deze veel toegankelijker zijn wanneer deze kan gebruikt worden in het Nederlands. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk, enkel mogen we hopen dat hier snel verandering in komt.

Meer tips over Siri kun je hier terugvinden.Reacties


 • ibl

  15 oktober 2012 om 10:26

  Als je Siri wilt gebruiken kan dit enkel in een andere taal dan Nederlands. Daardoor schakelt de (perfect werkende) Nederlandse voicedial van je telefoon uit. Als ik Siri inschakel kan ik praktisch alleen nog maar mijn Engelse contacten met voicedial bellen omdat Siri niet om kan gaan met de uitspraak van veel Nederlandse namen. Erg jammer. Temeer omdat dit gemakkelijk op te lossen zou zijn door gewoon bij ieder contact in je adresboek het land van herkomst in te voeren. Siri zou daar met de uitspraak rekening mee kunnen houden maar doet dat dus niet ;-(
  Extra frustrerend omdat ik weet dat de voicedial in het Nederlands perfect werkt!

 • Marnix

  15 oktober 2012 om 11:52

  Ik heb in de contactapplicatie relaties toegevoegd aan mijn ‘kaart’. Door mother, brother en girlfriend in te voeren kan ik de mensen die ik het vaakste bel wel bereiken via voice dialling.

 • Rich68

  15 oktober 2012 om 12:31

  Siri: Gewoon slecht voor Nederlands gebruik, heb nog nooit een zinnig antwoord gehad …vraag me af of er wel mensen in Nl zijn die Siri regelmatig gebruiken.

 • iHansz

  15 oktober 2012 om 12:44

  @Rich68 ja ik, dagelijks! :)

 • Dennis

  15 oktober 2012 om 14:05

  ik ook, maar gebruik gewoon engels. werkt aardig goed.

 • martijn

  15 oktober 2012 om 15:04

  “show Dutch soccer standings” is ook een aardige.

 • Patrick Bijvoet

  15 oktober 2012 om 17:45

  Ik heb geen probleem met Siri. Als je een Nederlandse naam gewoon een beetje met een Engels accent uitspreekt, gaat het prima. Gelukkig kan ik van mijn Ipad af niet bellen ;)

 • Jerry

  15 oktober 2012 om 21:04

  je kunt Siri ook wat slimmer laten worden door personen uit je contactljst die bv je zoon of dochter zijn dat ook te laten weten aan Siri. Bijv Call Kees en ze zal je dat contact laten zien maar als je daarna zegt Kees is my son, dan zal Siri om bevestiging vragen en kun je later vragen call my son ipv moelijk verstaanbare namen uit te spreken.

  PS er zit in Itunes store een handig gratis boekje om Siri beter onder de knie te krijgen – plm 70 pagina’s

 • Stef

  16 oktober 2012 om 2:54

  ibl: Je kunt in het adressenboek van je iPhone een veld toevoegen via wijzig/Voeg veld toe.

  Daarna kun je een naam die Siri slecht verstaat fonetisch toevoegen

 • Harry

  14 juni 2016 om 4:16

  Siri kan niet rekenen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!