17 oktober 2011

iOS 5iOS5 Features: Berichten en iMessage

iOS 5 heeft groot aantal nieuwe features gekregen, de komende week zullen we per onderdeel/applicatie een overzicht plaatsen. Vandaag behandelen we iMessage en enkele nieuwe instellingen die betrekking hebben op de berichten app.

1. Activeren van Facetime en iMessages kan met behulp van een Apple-ID.

2. Het is in iMessage mogelijk om berichten te ontvangen op meerdere e-mail ardressen. Deze kunnen worden toegevoegd via de instellingen en dienen met behulp van een e-mail te worden bevestigd.

Instellingen ▸ Berichten ▸ Ontvang op

3. Mocht je geen gebruik willen maken van iMessage dan kun je deze uitschakelen:

Instellingen ▸ Berichten ▸ optie: iMessage

4. Het is mogelijk om ontvangstbewijzen voor iMessage's te ontvangen:

Instellingen ▸ Berichten ▸ Stuur leesbewijzen

5. In het berichtenvenster worden SMS berichten weergeven met groene ballonnen en blauwe voor iMessage berichten.

6. Het is mogelijk om een iMessage te voorzien van foto's en video's.

7. Wanneer de contactpersoon aan het typen is wordt dit weergeven met behulp van een indicator.

8. Per contactpersoon kan een SMS ringtone worden ingesteld.

Selecteer een contactpersoon ▸ Wijzig ▸ sms-toon

9. De notificatie van ontvangen berichten kunnen maximaal tien maal worden herhaald.

Instellingen ▸ Berichtgeving ▸ Berichten ▸ optie: Herhaal meldingReacties


 • Frank

  17 oktober 2011 om 16:12

  Kan iemand uitleggen hoe je een iPhone en iPad synct met iMessage?
  Dit zie je op alle screens van Apple, maar hier krijg ik ze alleen maar binnen op m’n iPhone.

 • Daan

  17 oktober 2011 om 16:16

  Ik ben vooral benieuwd of er een mogelijkheid is om van je contactenlijst in te zien wie over iOS5 (en dus iMessage) beschikt en wie niet. Dus dat op voorhand al duidelijk is wie je een gratis bericht kan sturen ipv daar pas achter te komen wanneer je daadwerkelijk een bericht gaat opstellen.

  Weet iemand hier meer over?

 • Dennis

  17 oktober 2011 om 16:46

  @ Frank: Dat zou ik ook wel willen weten idd!

 • David

  17 oktober 2011 om 16:50

  Je kan het zien aan de kleur. Als je een bericht begint te typen, dan is de ontvanger blauw in geval van iMessage en groen igv SMS ;-)

 • dylan

  17 oktober 2011 om 17:00

  ik kan het niet activeren hoe moet dit ?

 • Tim

  17 oktober 2011 om 17:29

  @Frank en @Dennis

  Je moet hetzelfde apple ID op beide devices geactiveerd hebben, althans bij mij werkt het. Maar heel vervelend als je op allebei de apparaten het bericht krijgt terwijl je bijvoorbeeld aan het “iMessagen bent met je iPhone, gaat je ipad de hele tijd lichtgeven…

 • lars

  17 oktober 2011 om 17:52

  @Tim

  Inderdaad leuk dat het kan! Maar ik heb zie er de meerwaarde ook niet van dat je op iPhone en iPad tegelijk hetzelfde bericht ontvangt… Misschien als je iemand anders wil laten meelezen :) Haha!

 • renze

  17 oktober 2011 om 17:59

  Bij 4 (ontvangstbewijzen) stel je volgens mij niet in of je ze wilt ontvangen (zoals in het artikel staat) maar of je ze wilt versturen (zoals de optie in het menu zegt). Of heb ik het verkeerd begrepen?
  Maakt nog wel een redelijk verschil.

 • Roy

  17 oktober 2011 om 18:08

  @Tim, Frank, Dennis: Op de apple fora hebben ze het ook over het op je iPhone selecteren van een email adres als caller ID (ipv een telefoonnummer als Caller ID). Dit moet je ook op je iPad te doen. Caller ID dus ook hetzelfde als Apple ID. Zo kreeg ik alles werkend. Maar soms komen berichten niet helemaal synchroon binnen.

 • ThaMan

  17 oktober 2011 om 18:12

  Heel raar gegeven die iMessage.
  Ik weet 100% zeker dat een vriend (op iPhone) van mij ook iMessage heeft, en als ik een bericht wil sturen naar hem via zijn apple ID (iMessage) schakelt het elke keer weer over naar een MMS of email ??? Krijg dat hier NIET klaar.

  Achter mijn dochter haar naam (op een ipod) staat een blauw ballonnetje.

 • Jan Willem

  17 oktober 2011 om 18:40

  Zie hier hoe je iMessage instelt voor meerdere gebruikers (email adressen) terwijl je gebruik maakt van dezelfde Apple ID:

  http://lifehacker.com/5849916/the-ins-and-outs-of-using-imessage-on-multiple-devices

 • dylan

  17 oktober 2011 om 19:24

  hoe actibeer je imessage bij komt altijd activering mislukt ben gebruiker van iphone 4

 • dylan

  17 oktober 2011 om 19:24

  activeer$

 • R Polmans

  17 oktober 2011 om 20:15

  @ThanMan: je moet even weten met welk ID jouw vriend zich heeft aangemeld bij iMessage. Je hebt een AppleID nodig om je te registreren en vervolgens geef je aan op welk “adres” je iMessages wil ontvangen.
  Ikzelf krijg alleen maar iMessages op mijn iPhone wanneer ze gestuurd worden naar mijn mobiele nummer, en op mijn iPad wanneer ze naar een van mijn e-mail adressen gestuurd worden. Beide zijn overigens ongelijk aan mijn AppleID.

 • Filip

  17 oktober 2011 om 21:44

  Bij mij gaat het soms mis met het switchen tussen iMessage en sms. Eerst begint hij in iMessage maar dan raakt het berichtje niet buiten. Daarna krijg ik een rood ballonnetje met een uitroepteken en moet hem nogmaals per sms versturen. Alleen duurt het verschrikkelijk lang alvorens ik deze keuze kan maken. Ook mijn vrouwtje zit met hetzelfde probleem.

 • Sander

  17 oktober 2011 om 23:08

  Vraagje: mijn vader heeft een htc (ahum) met een mobiel nummer & een iPad met bijbehoordende Apple ID. Aangezien het telefoonnummer en mailadres in mijn telefoon aan hetzelfde account hangen vraag ik me af hoe ik kan zorgen dat ik zowel kan iMessagen naar zijn iPad als smsen naar zijn telefoon.
  Kan iemand hier meer over vertellen?

 • Angelo

  18 oktober 2011 om 8:46

  Hallo,

  Even een andere vraag los van dit artikel. Is het al bekend wanneer de push-notificaties van de AT App weer werken, of zou dit inmiddels weer moeten werken?

 • Michèl

  18 oktober 2011 om 16:38

  Beste @Frank, @Dennis, @Tim en @Roy,

  Ik heb het volgende geprobeerd en met succes:
  Instellingen>Algemeen>Stel opnieuw in>Herstel netwerkinstellingen.

  Ik hoop dat het bij jullie ook werkt.

 • Roger

  19 oktober 2011 om 10:42

  Ik ben nog niet helemaal eruit hoe ik het berichtencentrum werkend krijg. Ik heb netjes ingesteld dat ik van een aantal zaken de laatste 5 berichten wil zien, maar mijn berichtencentrum blijft meestal leeg.
  Klopt het dat ze verdwijnen uit je berichtencentrum als je ze een keer bekeken hebt? Ik zou van een aantal apps gewoon altijd de laatste 5 berichten willen kunnen terugzien. Kan dat?
  De werking is mij in ieder geval nog niet helemaal helder….

 • Sacha

  19 oktober 2011 om 13:47

  mijn imessage werkt niet. Ik heb de nieuwe IOS5 geinstalleerd en in de instellingen op de iphone staat dat ik Imessage heb installeerd. Echter in het berichtenscherm blijf ik groene balonnetjes krijgen. Ik heb instelling al met iemand gecontroleerd waarbij het wel werkt en die zijn hetzelfde. Als iemand naar mij een bericht wil sturen, krijgt deze bij mij blauwe ballonnetjes (dus imessage is geinstalleerd). Weet iemand hoe ik kan zorgen dat imessage werkt? In de I-store konden ze me niet helpen.

 • Lilly

  19 oktober 2011 om 17:17

  Hoe kun je eigelijk met Imessage vanaf een Iphone (met iOS 5) berichten versturen naar een Ipod (derde generatie, met iOS 5)?
  Of is dit helemaal niet mogelijk?

 • Nico

  19 oktober 2011 om 21:54

  Klopt het dat FaceTime aan moet staan om iMessage op je iPhone te kunnen gebruiken?

 • Linda

  20 oktober 2011 om 0:14

  In het gedeelte waar je schrijft kan je zien of je op dat moment een imessage
  of een bericht kan versturen.
  Is het mogelijk dan staat daar in lichtgrijs “iMessage”.
  Is het niet mogelijk dan staat daar in lichtgrijs “Bericht”.

 • Koekenbakker

  23 oktober 2011 om 3:27

  Hoe zorg ik ervoor dat iMessage geen geluid maakt, en ook geen trilling geeft.

  Ik zet geluid uit, en trillen uit bij geluiden maar toch heb ik geluid in iMessage, als ik in de app zit en met iemand zit te imessagen.

 • Snuffie23

  25 oktober 2011 om 14:08

  Als ik nu in het buitenland ben en ik stuur iemand een bericht via imessage, worden hiervoor dan de kosten van een sms berekend?

 • Jessie

  31 oktober 2011 om 15:51

  Ik heb dus nu die nieuwe versie op mijn ipod touch 4g maar als ik die berichten wil activeren loop ik vast bij locatie en dan zegt hij “verbinding met de iMessage-server mislukt. Probeer het opnieuw’

  Wat moet ik dan veranderen of iets?

 • Jeroen

  31 oktober 2011 om 21:53

  Kan iemand mij vertellen hoe ik het e-mail adres uit de ontvangst lijst kan verwijderen. Ik kan wel mail adressen toevoegen, maar niet verwijderen. Nu komt mijn ontvangen sms op iPhone’s en iPad binnen en dit wil ik niet?

 • johan

  9 november 2011 om 8:55

  Ik probeer mn ipad in te stellen voor imessage en gebruik een mac.com-adres. Mar helaas zegt de ipad dan dat dit mailadres niet gebruikt kan worden voor imessage. Hoe los ik dit op?
  Toch vreemd dat een Mac.com-adre snit gebruikt kan worden???

 • Richard

  24 november 2011 om 19:45

  Ikzelf krijg alleen maar iMessages op mijn iPhone wanneer ze gestuurd worden naar mijn mobiele nummer, en op mijn iPad wanneer ze naar een van mijn e-mail adressen gestuurd worden. Beide zijn overigens ongelijk aan mijn AppleID.

  Als ik vanaf mijn iPhone 3Gs op iOS5 een iMessage wil sturen naar een iPad en ik wil daarvoor het email adres intypen, dan heb ik geen mogelijkheid om het @ teken te typen. Wanneer ik dan een adres aanmaak met alleen een email adres en ik kies dat, dan komt de melding, geen telefoonnummer aanwezig. Maar en iPad heeft toch ook geen telefoon nummer? Advies is zeer welkom.

 • Ramon

  25 december 2011 om 11:31

  Hallo,

  Ik en mijn vader hebben allebei iOS 5 en alles wat je er voor nodig hebt. Wij konden altijd iMessages naar elkaar sturen maar sinds ik mijn simkaart er een keer uit heb gehaald lukt het niet meer, iemand een oplossing?

 • Sanne

  28 december 2011 om 13:04

  Ik kan geen Imessage versturen en ook geen ontvangen. Collega kan wel een blauw smsje naar mij sturen maar komt bij mij niet aan.
  Alles gecheckt. Imessage staat aan, heb internetverbinding, ios 5 ok.
  Iemand hetzelfde probleem? Weet iemand een oplossing hiervoor?

 • Tamara

  13 april 2012 om 13:33

  Mijn iMessage op mijn iPod Touch verzend niets meer, kan ik hier iets aan doen?

 • Fred Marx

  17 april 2012 om 14:52

  bij de app TOUCH bestaat de mogelijkheid om te kijken of een boodschap is verzonden en ontvangen. link boven in staat een vinkje met: s=send; r=received en d=delivered. Regelmatig blijft mijn bericht op “s”staan; betekent die ie wel is verzonden, maar niet ontvangen. Wie help me hiermee

 • Lars

  10 mei 2012 om 21:04

  Waar vinden jullie “brichten”bij instellingen ik vind die nergens

 • Iris

  12 mei 2012 om 21:03

  Sinds gisteren is mijn abbo ingegaan, en ik kan alles doen behalve smsjes ontvangen en me facetime + Imessage activeren..Iemand een idee hoe dat kan? Mijn provider is Vodafone.

 • Jortk

  16 mei 2012 om 16:34

  Ik kan i mesagge niet actieveren hij zegt
  Kan geen verbinding maken met netwerk maar is wel verbonden met wifi

  Enig idee hoe dat komt?

 • Ryta

  24 juni 2012 om 12:57

  Hoe schakel je dit uit! Ik heb ipod en ipad , ook al staat er 1 uit alles komt toch na aanzetting binnen, email, berichtjes, enz, hoe verander je dit dat jet alleen binnenkomt op die aan staat, en niet nog eens als jevde andere aandoet!

 • Henry

  28 september 2012 om 9:47

  Ook ik heb hetzelfde als veel reageerders hierboven: op mijn iPhone (met iOS6) alles ingesteld voor iMessage, en wil een iMessage bericht sturen naar iemand waarvan ik zeker weet dat hij het ook heeft, maar het “stuur” vakje blijft groen en wordt niet blauw. Het wordt dus een gewone SMS. Op de iPod Touch van mijn vrouw werkt het wel. Ik weet niet hoe dit op te lossen.
  Het valt me wel op dat op deze site vooral vragen worden gesteld en geen antwoorden worden gegeven!

 • danny van den berg

  19 november 2012 om 13:52

  hallo mensen ik heb een iphone 4s maar als ik imessage wil activeren staat er ( Wachten op activering) dat staat er nu al een hele dag.. hoe kan dit??? en als ik een gewone sms wil sturen lukt dat niet. iemand een idee? maar ik krijg wel smsjes binnen maar kan niks verzenden..

 • MVS

  5 december 2012 om 10:25

  Er staat eerst dat het een Imessage wordt en dan verstuurd het het toch als Bericht. Ik weet dat er een aantal mensen I-message hebben, maar kan hen er toch niet op bereiken. Weet iemand hoe je dit kan zien op voorhand en niet achteraf als het bericht dan toch groen wordt ?

 • Diana

  10 december 2012 om 16:05

  Mijn dochters staan onder mijn Apple id geregistreerd maar hoe kunnen hun nu via hun eigen iMessage ontvangen of versturen

 • David f

  6 januari 2013 om 11:11

  Als ik een bericht stuur dan laat hij hem en dan blijft hij een minuten staan op het laatst en dan uiteindelijk kan hij het bericht niet versturen
  Wat kan ik hier aan doen?

 • Roebia

  4 februari 2013 om 22:38

  Hoi. Ik woon in Suriname. Mijn probleem is dat ik wel een iMessage kan versturen naar mensen met een iPhone in Nederland. Maar niet naar mensen met een iPhone in Suriname. Weet iemand misschien of ik daar wat aan kan doen?

 • Lisa

  6 april 2013 om 22:18

  Hoe verwijder ik mezelf uit er groepsbericht bij iMessage vanaf mijn iPod? Alleen de berichten verwijderen helpt niet:((

 • Erwin

  8 april 2013 om 18:54

  Hoi lisa met diezelfde vraag zit ik ook.

 • Gregory

  2 mei 2013 om 22:18

  Kan iemand mij uitleggen als ik bij i message een nieuw email adres wil toevoegen zegd hij dat het al in gebruik is ???? Wel heel raar

 • Nina

  2 juni 2013 om 6:44

  Hallo ,
  Kan er mij iemand helpen hoe ik een memo toon kan instellen als berichtoon ?? Vind het totaal niet hoe ik het moet doen !!
  Bedankt !!

 • jolijn

  29 oktober 2013 om 19:45

  hoe moet je i message helemaal uitzetten op de imac zodat de berichten van iphone’s ipad’s etc. niet meer op de imac binnenkomen???

Een reactie toevoegen: