8 juli 2011

iPad: Functies van de Homebutton

Toen ik voor het eerst een iPad in mijn handen had was het even wennen hoe de homebutton precies functioneerde. Nou is dit voor de 'ervaren' iOS gebruikers geen probleem. Daarom is deze tip speciaal voor de nieuwe iPad gebruikers. Gefeliciteerd met de aanschaf van de meest magische machine op dit moment; de iPad!

Er zijn eigenlijk 3 hoofdfuncties van de homebutton. Éen keer klikken, twee keer klikken en 3 keer klikken. Allemaal doen en kunnen ze wat anders.
In deze tip ga ik uitleggen wat de functies doen en wat de mogelijkheden zijn.

Éen keer klikken op de homebutton.

Als de iPad in de lockstand / slaapstand is, kun je deze weer ontgrendelen door 1 keer op de homebutton te klikken en daarna de ontgrendel-pijl naar rechts te slepen. Als je in een applicatie bent zoals Safari, Mail, Angry Birds, etc. en je klikt op de homebutton, dan kom je terug in het beginscherm met alle applicaties. Als je meerdere pagina's met applicaties hebt, en je bent op bijvoorbeeld pagina 2, klik dan op de homebutton en je kunt direct op pagina 1 uit. Mocht je al op pagina 1 zijn en je klikt op de homebutton, dan ga je naar het scherm waar Spotlight is te vinden. Met spotlight kun je zoeken naar bijvoorbeeld applicaties, muziek, e-mail, etc.

Twee keer op de homebutton klikken.

Ook dubbel-klikken heeft zo zijn eigen functies. Voornamelijk is (vanaf iOS4) multitasking de hoofdfunctie van dubbel-klikken. Door middel van dubbel-klikken krijg je een klein venstertje dat omhoog komt met alle geopende applicaties. Als je naar rechts swiped krijg je het bekende iPod onderdeel, een gedeelte om het scherm te vergrendelen in draairichtingen en je kunt daar de helderheid van je scherm aanpassen. Verder is er niet zo veel bijzonders te vinden in de multitasking-bar.

Drie keer op de homebutton klikken

Deze functie is standaard uitgeschakeld. Door drie keer op de homebutton te klikken is het mogelijk om toegankelijkheden in te stellen. Denk dan aan bijvoorbeeld "VoiceOver". In dat geval leest de iPad automatisch woorden voor die worden aangeklikt. Heel handig dus voor mensen die minder goed kunnen zien. Zo zijn er nog een aantal functies mogelijk (bijvoorbeeld 'negatieve' kleuren) maar dit is voor de gemiddelde gebruiker niet van toepassing.







Reacties


 • JohnB

  8 juli 2011 om 11:41

  Richard,
  Ik word toch altijd blij als ik mailtjes van je krijg, hopelijk krijgen we nog vele ipad tips

 • frans

  8 juli 2011 om 14:13

  Ik gebruik de functie negatief juist heel veel. Bij lezen in bed, zonder lamp aan is het ideaal. Vriendin geen last van licht en lekker rustig aan de ogen!

 • Kees

  8 juli 2011 om 14:29

  @frans
  Goede tip van het functie negatief. Nu pas ik lichtsterkte aan maar kan ’s ochtends dan (bijna) niets zien op het scherm. Drie keer home is dan een stuk makkelijker.

 • Pascal

  8 juli 2011 om 15:37

  Ik ben wel blij dat in iOS 5 de gestures meer gebruikt kunnen worden. Het 2x klikken voor multi tasking vind ik persoonlijk erg storend en mislukt erg vaak helaas (kan ook aan mij liggen :) ). Met iOS5 kun je door met 4 vingers op het scherm naar boven te schuiven de multi task bar activeren, veel comfortabeler vind ik persoonlijk.

 • Joey

  8 juli 2011 om 18:03

  Er kan er nog een bij bij twee keer op home button drukken.
  Tijdens muziek spelen kun je vanaf het toegangscherm de volume enz. bedienen door dubbel te klikken. Dus bij het ‘ontgrendel scherm’.

 • Kevin

  11 juli 2011 om 18:26

  En nog een: de homeknop ingedrukt houden om stembediening te activeren. Of heb je dit niet op de iPad? Op mijn iPod touch 4g wel.

 • menno

  3 augustus 2011 om 10:15

  nog een hele leuke, de hometoets samen met de standbytoets geeft een schermafdruk en wordt opgeslagen in foto’s

 • Bulkie

  8 augustus 2011 om 23:02

  Het 2 keer klikken had ik al ontdekt, maar wat er beschreven staat over het ipodgedeelte waarin je het schermdraaien kunt beveiligen lijkt bij mij niet te werken. Ook het 3 x indrukken van de hometoets heeft bij mij niet effect wat beschreven wordt. Hij keert alleen terug naar het hoofdmenu. Negatieve kleurinstellingen had al ergens gezien, maar kan ik helaas niet instellen. Kan dit ook op een andere manier? Het lijkt mij nl wel prettig met lezen.

 • Bulkie

  8 augustus 2011 om 23:18

  Na wat uitproberen, kwam ik erachter dat dit eerst bij instellingen aangepast moest worden. Toch te snel reactie gegeven. Leuk hoor dat negatieve berld, geeft een apart effect bij foto’s en het lezen is ook goed te doen!

 • Jelle

  13 oktober 2011 om 10:13

  Mijn iPod zoomt altijd in, zo kan ik maar een klein van het scherm zien. Ik heb wss op iets verkeerd gedrukt maar zou niet weten wat. :)

 • Christian

  18 oktober 2011 om 15:09

  Handige tips. Ga mijn ondekkingsreis starten. ;-)

 • Darras Cristian

  13 februari 2014 om 10:28

  Mijn beginscherm blijft verticaal staan bij het draaien van mijn i pad?

Een reactie toevoegen: