7 oktober 2015

iOS 9Wat is 3D Touch en hoe gebruik je het?

iPhone 6s front

De iPhone 6s (plus) (en nu ook de iPhone 7 en nieuwer) beschikt over een nieuwe functionaliteit, 3D Touch, deze is te vergelijken met Force Touch op de Apple Watch en het trackpad van nieuwste MacBooks. Met 3D touch kun je extra opties en snelkoppelingen activeren wat een totaal nieuwe beleving geeft aan je iPhone.

De iPhone 6s heeft een drukgevoelig scherm dat 3D Touch mogelijk maakt, het scherm kan drie niveaus registreren genaamd: een tik, een zachte druk en een stevige druk. Door de verschillende manieren tikken en drukken herkent je iPhone de handeling en zal een gekoppelde actie uitvoeren.

We leggen alles uit over 3D Touch, alle voorbeelden vind je terug in de video onderaan dit artikel. 3D Touch zul je vooral gaan gebruiken als snelkoppeling (Quick Actions) bij apps en bij 'Peek en Pop'. De snelkoppelingen vind je vooral terug bij apps, momenteel ondersteunen de meeste Apple applicatie en sommige apps van derde 3D Touch. Door stevige te drukken op het app-icoon op je scherm kun je de snelkoppelingen activeren. Zo kun je bijvoorbeeld stevig drukken op het camera-icoon, direct krijg je de snelkoppelingen te zien.

3d Touch op de iPhone 6s

Niet alleen kun je dit toepassen op app-iconen, maar ook in apps. Druk stevig op de foto van een contact (in Berichten, Mail, Contacten, Spotlight, etc.) om de contactgegevens te openen, druk stevige op een adres in de Kaarten app om verschillende acties uit te voeren, toon herinneringen op een locatie of dag, etc.

3d Touch op de iPhone 6s

Lees ook: Reserveer nu je iPhone 6s (plus), vanaf 9 oktober verkrijgbaar!

Peek en Pop

Met 3D Touch kun je Peek en Pop gebruiken dat in twee niveaus gebeurt, de achterliggende gedachten achter deze optie is simpel, een handelingen uitvoeren zonder dat je de content daadwerkelijk opent. Als voorbeeld nemen we een e-mailbericht, open de Mail applicatie en navigeer naar het berichtenoverzicht. Druk zachtjes op een bericht in je inbox, er wordt een voorvertoning (Peek) geopend (dit is een preview, het bericht wordt eigenlijk nog niet geopend). Blijf zachtjes drukken om de voorvertoning te bekijken, wil je het bericht daadwerkelijk openen dan druk je (verder) iets harder, het e-mailbericht wordt geopend (Pop).

3d Touch op de iPhone 6s mail

Tijdens een voorvertoning (zachtjes drukken) kun je allerlei handelingen uitvoeren, bij mail kun je tijdens het zachtjes drukken de voorvertoning omhoog vegen. Je hebt nu de keuze uit verschillende opties, zoals doorsturen, markeren, etc. Tijdens de voorvertoning kun je ook naar links of rechts vegen om te markeren als gelezen of het bericht te verwijderen.

3d Touch op de iPhone 6s mail

De Peek en Pop functie kun je activeren in een heleboel applicaties en niet alleen maar bij berichten. Druk zachtjes op: een inkomend bericht om hem te lezen, url om een voorvertoning van een website te bekijken, foto of video om hem te bekijken, adres om de locatie te bekijken. Dit alles doe je met een zachte druk, de preview wordt dan actief, door verder te drukken (stevig) open je de voorvertoning in de desbetreffende applicatie.

3d Touch op de iPhone 6s mail

Druk je zachtjes op een url in Berichten dan wordt vanuit de Berichten app een voorvertoning van de website geopend, door verder stevig te drukken wordt de website geopend in Safari. Het zelfde geld voor een adres, deze wordt dan geopend in Kaarten.

3d Touch op de iPhone 6s url kaarten

Bekijk hier bijna alle 3D Touch voorbeelden van Apple apps, maar ook apps van derde zoals Dropbox, Pinterest, etc.

Overige 3D Touch acties

Niet alleen kun je 3D Touch gebruiken om voorvertoningen te openen of snelkoppelingen te raadplegen. Je kunt ook andere functies activeren zoals de beweging bij Live Photos, een trackpad of het openen van de appkiezer. Wanneer je het standaard toetsenbord van Apple gebruikt kun je deze omtoveren tot een trackpad. Druk stevig op het toetsenbord, de letters verdwijnen en het trackpad wordt actief, veeg al drukkend over het toetsenbord om de muisaanwijzer te verplaatsen.

3d Touch op de iPhone 6s trackpad

Hierboven zie je ook de appkiezer, deze kun je activeren door op het beginscherm vanaf de linkerkant van je scherm stevige te drukken en naar rechts te vegen, laat halverwege los om de appkiezer te openen. We moeten toegeven, deze handeling is erg lastig om uit te voeren. Wanneer je helemaal naar rechts veegt zal de vorige app geopend worden, handig als je tussen twee apps moet wisselen. Bij het tekenen in de Notities applicatie kun je ook 3D Touch gebruiken, druk je stevig wordt de lijn of kleur dikker/intenser.

Lees ook: Hier vind je alle tips voor de iPhone 6s (plus)

3D Touch uitschakelen of intensiteit aanpassen

Misschien heb je helemaal niets met 3D Touch of vind je hem te gevoelig dan kun je ervoor kiezen om 3D Touch in zijn geheel uit te schakelen of de intensiteit aan te passen. Dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ 3D Touch ▸ Schakel hier '3D Touch' uit of kies bij 'Gevoeligheid 3D Touch' een gewenste intensiteit. Hieronder zie je een video over 3D Touch op de iPhone 6s (plus) en verschillende voorbeelden.

Lees ook: iPhone 6s (plus) vanaf 9 oktober beschikbaar, hier kun je hem al reserveren!Reacties


 • Manouk

  13 november 2015 om 23:28

  Ik heb vandaag een 6 s gekocht, maar de 3D doet het niet. Hij staat aan in instellingen en de gevoelig heid staat op stevig. En als ik op camera bijv klik begint het te trillen en verder niks. Wat moet ik doen zodat de 3D het doet?

 • Wesley Fabry

  14 november 2015 om 8:18

  Bij de instellingen om de stevigheid in te stellen kun je daar 3d touch wel gebruiken (bloem foto), het zou moeten werken. Zo niet dien je Apple zelf in te schakelen via: http://www.apple.com/nl/support/iphone/contact/ (klik op ‘aan de slag’ bij Apple Support)

 • John

  28 december 2015 om 13:40

  3d touch werkt alleen als de app geschkt is, is deze niet geschikt dan trilt het toestel wel maar gebeurd er niets

 • Azhaar

  13 februari 2016 om 15:36

  Als je wil dat de 3 d touch werkt moet je het niet op stevig maar op heel light zetten dan doet het wel

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!