22 maart 2009

OS X: iPod/iPhone reservekopie verwijderen van je harde schijf

3g-iphone

De iPod en iPhone zijn natuurlijk geweldige apparaten ze hebben echter ook een nare gewoonte om een hoop diskruimte te claimen op de harddisk van je Mac. Deze diskruimte wordt opgeslokt door Firmware en App Store Applicatie updates.

Wanneer er een nieuwe Firmware beschikbaar is voor je iPhone/iPod dan wordt deze automatisch door iTunes gedownload en in een map geplaatst bij de vorige versies waar je naar alle waarschijnlijk nooit meer iets mee zal doen. De iPod updates zijn niet al te groot maar updates voor de iPhone/iPod Touch zijn gemiddeld zo'n 250MB.

Je kunt de firmwares terug vinden in de map:

[gebruikernaam] ▸ Bibliotheek ▸ iTunes ▸ iPod Software Updates

updates-waste-1

In mijn voorbeeld bevinden er zich 4 iPhone firmwares in de folder wat een diskruimte verspilling geeft van bijna 1GB. Je kunt de firmwares zonder probleem allemaal verwijderen uit de map. Mocht je ooit je iPod of iPhone moeten restoren/herstellen dan wordt de meest recente firmware automatisch weer door iTunes gedownload. Een eventueel oudere firmware versie is eenvoudig doormiddel van Google terug te vinden op het internet.

De andere groot verbruiker van diskruimte zijn de updates van iTunes App store applicaties, deze gaat namelijk ook niet efficiënt om met applicatie updates. Wanneer er een update beschikbaar is voor een applicatie dan blijven zowel de nieuwe als oude versie aanwezig op je harddisk. De ruimte die hiermee verloren gaat is afhankelijk van de applicatie grootte, deze varieert van enkele honderden KB's tot tientallen MB's.

De App store applicatie worden opgeslagen in de map:

[gebruikernaam] ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ Mobile Applications

app-rommel

Wanneer je een applicatie meerdere malen tegenkomt in de map, dan hoef je alleen de meest recente te bewaren. Je kan de meest recente herkennen aan het versie nummer (bv. Monkey Ball.ipa > Monkey Ball 1.ipa > Monkey Ball 1.02.ipa) of doormiddel van de bewerkingsdatum in Finder.

Door het opruimen van de twee mappen kan je aanzienlijk veel diskruimte besparen op de harddisk van je Mac.

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Koen

  22 maart 2009 om 17:10

  Toevallig kwam ik vandaag precies de map met die firmwares tegen, scheelt toch al weer wat ruimte :D

 • Oli4

  22 maart 2009 om 17:23

  Heel gek, bij mij is alleen firmware 2.2 in die map terwijl ik nu op 2.2.1 zit en ik was begonnen bij 2.1 geloof ik.

 • Joeri

  22 maart 2009 om 17:34

  Wanneer je iTunes gebruikt voor het updaten van de apps, dan wordt alleen de nieuwste versie van de app bewaard onder een ‘net’ versienummer.

  Zoals:
  EasyWriter 2.2.ipa
  Easy Relax 2.3.ipa
  Easy Email 3.7.ipa

  etc

 • Hans

  23 maart 2009 om 11:37

  Weer 2GB lichter dankzij deze tip.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!