25 februari 2013

iTunes: De lengte van een muzieknummer aanpassen

iTunes 11Wanneer je een live album van een bepaalde artiest of groep download uit de iTunes Store of een live CD importeert in iTunes kun je je wel eens ergeren aan het vervelende gejuich en geklap van de mensen. Leuk om de juiste sfeer te krijgen, maar wanneer er een enorm gejuich door de boxen knalt van je auto knalt, kan het in sommige gevallen erg storend zijn.

Tegenwoordig word het gejuich al in volume geminderd bij de eindproductie van het nummer, echter kan het voorkomen dat je hier toch hinder van ondervind. Ook wanneer je een 'verborgen' nummer van een album luistert kan het voorkomen dat de artiest eerst een gedeelte praat of dat er een stilte is. Je kunt dit eenvoudig ontwijken, net zoals het gejuich van een live-opname door de lengte van het nummer aan te passen met behulp van iTunes.

Deze truc kun je ook gebruiken wanneer je bepaalde nummers wilt inkorten of enkel bepaalde delen van een nummer wilt horen.

Volg onderstaande stappen:

• Open iTunes
• Selecteer het nummer dat bewerkt moet worden
• Gebruik de rechtermuisknop om de optie 'Toon info' (of gebruik cmd⌘ + i)
• Selecteer vervolgens het tabblad 'opties'

tijditunes

In dit tabblad kun je de begin en eindtijd aanpassen. Bij een live-opname volstaat het al om bijvoorbeeld de begintijd aan te passen naar 0.03. Hierdoor zullen de eerste 3 seconden van het nummer worden overgeslagen en start het nummer onmiddellijk bij 0.03. Je kunt zelf bepalen wat de begin-of eindtijd van een nummer uiteindelijk moet zijn. Zorg ervoor dat de optie wordt aangevinkt wanneer deze is aangepast, klik hierna op 'OK' om de wijziging op te slaan.

Wanneer je het nummer naar de originele begin-of eindtijd wilt wijzigen kun je eenvoudig de optie uitvinken en bevestigen door op 'OK' te klikken. De aangepaste begin-en eindtijden worden automatisch gesynchroniseerd met de iPhone, iPad of iPod. Ook op deze apparaten zal het nummer pas beginnen of eindigen bij de aangepaste begin-of eindtijd.

Meer tips voor iTunes kun je hier terugvinden.Reacties


 • jurrien

  25 februari 2013 om 11:09

  Das nog eens handig! Dank!

 • Daniël

  25 februari 2013 om 23:37

  Vooral handig bij opnames van tapes en vinyl… Wordt geloof ik alleen opgeslagen in de bieb, niet in het bestand, toch?

 • roland

  27 februari 2013 om 14:46

  handig als een van mijn garageband creaties te lang blijkt te zijn

 • Wouter

  16 juni 2015 om 11:08

  Ahh, super! dankje!

 • Tilly

  3 oktober 2017 om 11:35

  Ik heb een bestand van 50 minuten uit het orginele van 3 uur gehaald. In ITunes blijft echter het 3 uur bestand zichtbaar en blijft gebruikt worden????

 • Wesley Fabry

  3 oktober 2017 om 11:43

  @Tilly Wij gebruiken Apple Music en ik kan helaas dit niet meer controleren. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!