25 februari 2013

10.8OS X: Vijf handige tips voor de Notitie applicatie (Deel 2)

notitie os xNotities is één van nieuwe applicaties in Mountain Lion. De Notitie applicatie lijkt sterkt op de iOS iPad versie. Het voordeel aan deze applicatie is dat er nu geen notities meer worden gesynchroniseerd met behulp van de Mail applicatie.

Daarnaast worden alle notities gesynchroniseerd met je iPhone, iPad en iPod Touch met behulp van iCloud. Gebruik onderstaande vijf handige kleine tips om meer uit notitie te halen.

Zwevend

Het is eenvoudig om een notitie weer te geven in een afzonderlijk venster, echter is het vervolgens ook mogelijk deze permanent op de voorgrond te plaatsen. Dit doe je door in de lijst dubbel te klikken op de notitie en vervolgens via de optie 'Zwevend op voorgrond' te selecteren in het venstermenu van de menubalk.

Bestanden

Naast tekst is het uiteraard ook mogelijk om documenten en afbeeldingen te plaatsen in een notitie. Dit kun je eenvoudig doen door het bestand in de notitie te slepen. Deze bestanden worden vervolgens met behulp van iCloud gesynchroniseerd. Echter is het voorlopig niet mogelijk deze bestanden te bekijken op een iOS device, wel op een andere Mac.

notitie afbeelding

Notitielijst

Het is je misschien al opgevallen dat de ruimte van de notitielijst bijzonder smal is, deze kun je gelukkig eenvoudig verbreden. Plaats hiervoor de muisaanwijzer op de lijn tussen de notitie en notitielijst en sleep vervolgens deze naar links of rechts.

Mappenlijst

Wanneer je gebruik maakt van verschillende mappen in de notitie applicatie vind je deze snel terug in de navigatekolom, ook wel de mappenlijst genoemd, terug. Deze kun je eenvoudig verbergen via Weergave ▸ Verberg mappenlijst

Lijsten en nummers

Naast de vele teksten en opmaak kun je ook vrij snel en eenvoudig een opsomminglijst toevoegen aan je notitie. Dit kun je doen via Opmaak ▸ Lijsten. Hier heb je de keuze tussen een opsommings-, streepjes- of genummerde-lijst toe te voegen.

Meer tips over Notitie kun je hier terugvinden.Reacties


 • macboekje

  25 februari 2013 om 14:37

  Is de Notitie-app wel betrouwbaar? Een week geleden schreef ik in een notitie gegevens op die ik de volgende dag nodig had in een e-mail. Maar de volgende dag was de notitie nergens meer te vinden, niet in Mountain Lion, niet op mijn iDevice.

 • Hans

  26 februari 2013 om 6:59

  Bij mij is het eerder omgekeerd. Op de Mac staan regelmatig notities die ik gemaakt heb of aanpas op iPhone/iPad er dubbel op. En als je er dan één van verwijderd (gelijk welke) dan verdwijnt die notitie ook op de iPhone/iPad. Zeer irritant en onbetrouwbaar…

 • Jurriaan

  26 februari 2013 om 7:37

  Zolang de native Apple notitie app niet vergelijkbare functionaliteit als Evernote heeft, prefereer ik laatstgenoemde.

 • Marion

  5 oktober 2013 om 15:55

  Hoe deel ik mijn notitie vanaf mn iPhone in mn iCloud. De notities die ik op mn macbook zet krijg ik via de iCloud wel op mn iPhone maar andersom niet en ik heb op allebei de apparaten de iCloud notities delen aan staan.

 • Sweet dreams bruidsmode

  20 april 2014 om 8:15

  Als ik notities op de iphone 5s maak komt na elke aanpassing de notitie er nog een keer op. Dat was bij mijn 3gs niet zo. Dat is zeer onoverzichtelijk en zeer ergerlijk. Kost ook veel geheugen. Durf de eerdere niet weg te halen uit angst dat alles verdwijnt. Zoals mijn mail ook steeds verdwijnt :-/

Een reactie toevoegen: