26 november 2009

iTunes: Tracks beoordelen vanuit de Dock

iTunes

In iTunes is het mogelijk om muziek tracks te beoordelen, dit gebeurt door het geven van 1 tot 5 sterren. Door gebruik te maken van het 'rating' systeem kan je heel makkelijk een (smart) playlists samenstellen met je meest favoriete muziek.

Op zich vind ik het persoonlijk vervelend om steeds terug te moeten keren naar iTunes om een track die afgespeeld wordt te voorzien van een beoordeling. Hiervoor moet je het actieve programma waar in je aan het werk bent verlaten om de beoordeling te geven.

Het is gelukkig ook mogelijk om doormiddel van het iTunes icoon in de OS X Dock een beoordeling toe te kennen aan een muziek track.

In Leopard 10.5 en eerder venster klik je op het iTunes en houd je muisknop ingedrukt totdat het contextueel venster verschijnt. In Snow Leopard 10.6 krijg je toegang tot het menu met behulp van een control+klik op het iTunes icoon.

Door middel van de menu optie "beoordeling" kan je eenvoudig en snel sterren toe kennen aan een muziek track. Natuurlijk zijn er ook programma's beschikbaar die dit mogelijk maken via de OS X menubalk. Ik ben daar zelf niet zo'n voorstander van, persoonlijk houd ik mijn menubalk het liefst opgeruimd zonder allerlei extra tooltjes te installeren.

Mocht je aan 5 sterren niet genoeg hebben, dan kan je ook altijd nog de "half star rating" tip uitvoeren. Zie: “Half-star rating” activeren in iTunes

itunes-beoordeling

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Rick

  26 november 2009 om 18:44

  Handy Candy

 • Menno Mulders

  26 november 2009 om 20:17

  zelf gebruik ik het programma’tje You Control Tunes, boven in de menu balk komt dan continue de titel en artiest voorbij, en wanneer je met je muis er overheen gaat play/pauze en 5 sterren voor beoordeling. erg handig. zie link http://www.yousoftware.com/tunes/

 • Nonkel Jan

  26 november 2009 om 23:06

  Spijtig dat je de muziek die je via Genius-mixen beluisterd niet op deze manier kunt beoordelen.

  Kan dit met You Control Tunes ?

 • Menno Mulders

  26 november 2009 om 23:07

  tsja ik geloof van wel, alles wat je op dit moment afspeelt, of dat nu van genius afkomt of een podcast is, komt voorbij in de menu bar en kan beoordeeld worden.

 • Vicor

  27 november 2009 om 0:33

  Menno, bedankt voor de tip.

 • Nonkel Jan

  27 november 2009 om 11:23

  Muziek van Genius mixen kan je niet beoordelen met you control, spijtig

 • Collin

  27 november 2009 om 18:39

  Voor het beoordelen van nummers kan je ook ‘ I love stars’ gebruiken, wat te downloaden is op de apple-site. Het geeft zelfs een ‘belletjesgeluid’ halverwege de nummers zodat je niet vergeet de beoordelen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!