7 november 2011

Keynote for iPad: Richtlijnen voor een presentatie.

Wanneer je een Keynote presentatie maakt op je Mac en deze later ook op je iPad wilt gaan gebruiken dan is het slim rekening te houden met de onderstaande richtlijnen. Wanneer je deze richtlijnen in acht neemt dan zal je Keynote presentatie er op de iPad identiek en vloeiend worden weergegeven.

1. Maak gebruik van één van de onderstaande thema's voor je Keynote presentatie deze worden zowel door de Mac en iPad versie ondersteund.

iPad compatible thema's: Wit, Zwart, Verlooptint, Foto Portefeuille, Renaissance, Donkerblauw, Showroom, Schoolbord, Moderne Portefeuille, Harmonie, Perkament en Ambacht.

2. Kies als afmeting rechtsonder in het thema selectie venster 1024 x 768.

3. Gebruik alleen de algemene Mac OS X lettertypes. Wanneer een lettertype niet aanwezig is op de iPad dan zal deze worden vervangen door het Helvetica lettertype. De onderstaande lettertypes worden door de iPad ondersteund:

American Typewriter, AppleGothic, Arial, Baskerville, Bodoni 72, Bradley Hand, Chalkduster, Cochin, Copperplate, Courier, Courier New, Didot, Futura, Geeza Pro, Georgia, Gill Sans, Heiti J, Helvetica, Hoefler Text, Marker Felt, Optima, Palatino, Papyrus, Party LET, Snell Roundhand, Thonburi, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana, Zapf Dingbats, Zapfino

4. Niet alle basis dia's worden door de iPad versie ondersteund. Maak alleen gebruik van de onderstaande basis dia's:

Leeg, Titel, Titel & Subtitel, Titel & Opsomming, Titel, Opsomming & Foto, Opsomming, Foto, Foto - Horizontaal

5. Voor de beste weergave van afbeeldingen is het verstandig om de afmeting van de afbeelding aan te passen voordat je deze aan de presentatie toevoegd. Hierdoor bespaar je opslagruimte en hoeft de afbeelding niet opnieuw 'gerenderd' te worden.

Gebruik bij voorkeur afbeeldingen in .PNG formaat aangezien dit het 'native' afbeelding formaat van de iPad is. Je kan een afbeelding heel eenvoudig converteren naar .PNG met behulp van de Mac OS X Voorvertoning (Preview) applicatie. Open een afbeelding en ga naar Archief ▸ Bewaar als.. selecteer de PNG structuur.

6. Voor een vloeiende weergave van je presentatie is het niet verstandig om de standaard achtergrond van een thema te wijzigen (inspector ▸ Dia ▸ Weergave).

7. In de Mac versie van Keynote is het mogelijk om de afbeeldingen en/of video's in de Keynote presentatie te comprimeren. Deze optie vind je terug in het menu: Archief ▸ Maak bestand kleiner. Eventueel kan je ook individuele afbeeldingen comprimeren met de menu optie Opmaak ▸ Afbeelding ▸ Maak afbeeldingsbestand kleiner.Reacties


 • Kees G

  7 november 2011 om 9:18

  Deze tips zijn waardevol voor mij, daar ik een presentatie maak die zowel op een macbook als een ipad moet kunnen draaien. Alleen heb ik op de iPad geen geluid achter de presentatie. Daarnaast zit ik ook nog met de vraag hoe de presentatie het makkelijkst op de iPad te krijgen.

 • MacBooky

  7 november 2011 om 9:53

  @Kees … via iCloud lijkt me dus …. even uploaden in de iCloud webtoepassing en voilà ..

 • Calijn

  18 januari 2012 om 13:22

  Even een extra tip; stuur het naar je mail, open die op de ipad, gebruik het icoontje in de rechterbovenhoek om de presentatie te openen in Keynote. Dan wordt de presentatie geimporteerd in Keynote.

 • Marianne

  6 juli 2012 om 13:14

  Is er ook een makkelijke manier om de foto’s in keynote (iPad versie) te verkleinen? Ipv computer opstarten etc.?

 • goele

  9 oktober 2013 om 4:53

  Zijn er ook richtlijnen voor acties die je toevoegt aan powerpoints? Ik heb enkele powerpoints gemaakt met acties: als je klikt op het correcte woord ga je naar de volgende dia, klik je op het verkeerde woord, ga je naar de dia die zegt: ‘verkeerd’, … Als ik deze open in keynote op ipad, werken de linken niet meer …

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!