16 december 2015

iOS 9Kleine wijzigingen in iOS 9 (#4)

Logo voor iOS 9

Veegacties in Mail

Met behulp van een veeg actie in Mail kun je snel en eenvoudig een e-mailbericht markeren (als [on]gelezen) of verwijderen naar de prullenmand.

Dit was natuurlijk al enige tijd mogelijk in iOS, vanaf iOS 9 is het alleen iets duidelijker geworden omdat de tekst is verdwenen in de veeg opties. Nu staan er op de iPhone en iPod Touch alleen iconen inplaats van afgekapte tekst. Op de iPad wordt nog beide getoond, hierdoor wordt het iets duidelijker en eenvoudiger in gebruik. Veegactie kun je aanpassen of verwijderen, hoe lees je hier.

iconen veegacties mail

Groepen en contactpersonen bij uitnodigingen

Vanaf iOS 9 kun je heel slim contactpersonen uitnodigen bij een afspraak. Bij het opstellen van een Agenda afspraak kun je via de optie 'Genodigden' personen uitnodigen. iOS onthoudt vanaf nu de combinaties die je vaak gebruikt. Nodig je dus steeds bepaalde personen tegelijk uit dan zal iOS deze suggesties geven bij de volgende keer je een bepaalde persoon toevoegt. Via één handeling kun je dan de overige personen toevoegen zonder dat je ze handmatig moet zoeken.

Herinneringen op toegangsscherm

Wie een herinnering aanmaakt in de gelijknamige applicatie in iOS zal merken dat het gedrag is veranderd vanaf iOS 9. Als de melding voor een herinnering wordt getoond zal deze actief blijven tot je deze markeert als 'Voltooid'. De herinnering blijft bijvoorbeeld aanwezig op het toegangsscherm, ook al je jouw iPhone of iPad ontgrendeld. Deze zal alleen verdwijnen wanneer je de herinnering markeert als voltooid.

herinneringen toegangscherm

Emoji's

In iOS 9 hebben we nieuwe emoji’s gekregen, maar er is een hele kleine wijziging doorgevoerd in de interface van het emoji toetsenbord. Zo is het boompje vervangen door een beertje, dit geeft de categorie 'Dieren en natuur' aan, gedurende de updates is het icoon overigens vaker gewijzigd, zo heeft Apple ook al twee verschillende bloemen gebruikt om de categorie aan te duiden.

Lees ook: Siri, herinner mij hieraan!Reacties


 • rrichard

  16 december 2015 om 17:51

  Ik heb gemerkt dat in de laatste update de optie bij Safar: open in nieuw tabblad weg is.
  Nu opent een link in dezelfde tab, tenzij je dat aangeeft door langer de link aan te klikken. Ik heb een iPad 3 dus ik weet niet of het daaraan ligt.

 • rrichard

  16 december 2015 om 17:51

  Ik heb gemerkt dat in de laatste update de optie bij Safari: open in nieuw tabblad weg is.
  Nu opent een link in dezelfde tab, tenzij je dat aangeeft door langer de link aan te klikken. Ik heb een iPad 3 dus ik weet niet of het daaraan ligt.

Een reactie toevoegen: