23 oktober 2013

MavericksKleine wijzigingen in OS X Mavericks (Deel 1)

mavericks 10.9 icon retinaInlogscherm
OS X Mavericks brengt een hoop verbeteringen onder de motorkap en er zijn nieuwe applicaties zoals iBooks en Kaarten toegevoegd. Daarnaast worden er tal van verbeteringen doorgevoerd in Safari, Finder, enzovoorts.

Ook wordt in grote lijnen afscheid genomen van skeuomorphism. Dit is al onmiddellijk te merken aan het inlogscherm. Deze heeft een strakke achtergrond gekregen dat onmiddellijk orde schept in OS X.

inlogschermmavericks

Systeemvoorkeuren
Apple heeft bij de Systeemvoorkeuren een aantal dingen op orde gesteld en verschillende opties en functies aangepast en verplaatst. Dit lees je uiteraard de komende dagen hier op appletips terug. De opvallendste verandering is de verdwijning van 'Mail, Agenda's en contacten', dit benaming heeft Apple eindelijk vervangen naar een algemene categorie met de naam: 'Internet-accounts'. Hierin kun je sociale diensten, mail accounts, enzovoorts toevoegen en beheren.

systeemvoorkeuren109

Power-knop
De functie van de power-knop is gewijzigd in OS X 10.9 Mavericks, voorheen kon je hiermee je Mac aan of uit zetten. Nu zijn er extra opties aan toegevoegd. Wanneer je 1x drukt op de power-knop wordt het beeldscherm uitgeschakeld. Druk ongeveer 3 seconden de power-knop in om het dialoogvenster voor 'uitschakelen' te activeren. Wanneer je de knop 10 seconden ingedrukt houdt wordt de Mac geforceerd herstart.

dialooguit

Dock
Het Dock lijkt op het eerste gezicht niet veranderd, echter zijn de schaduwen iets minder en heeft Apple het 2-dimensionale Dock aangepast. Deze ziet er strakker uit en heeft geen grijs-doorschijnende achtergrond meer, maar de vertrouwde blauwe kleur. Dit Dock wordt alleen geactiveerd wanneer je deze links of rechts van je scherm plaatst. Dit kun je doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ Positie op scherm

2Ddock

Nieuw in OS X
Apple heeft uiteraard een hoop nieuwe functies toegevoegd aan OS X dankzij 10.9 Mavericks. Om je alvast op weg te helpen krijg je de nieuwe interactieve meldingen te zien in het berichtencentrum met daarin de boodschap 'Nieuw in OS X Mavericks'. Deze worden bij de eerste keer opstarten van OS X Mavericks weergegeven. Selecteer de optie 'Toon' om onmiddellijk te navigeren naar de Apple.com webpagina voor meer basis-uitleg over Mavericks

nieuw in osx

Meer over 10.9 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Djinpa

  23 oktober 2013 om 11:51

  Het vegen om voto’s of pagina’s te verplaatsen is nu uitgeschakeld en daar baal ik goed van. bv, als je 2 pagina’s open hebt kun je niet meer door vegen naar de andere pagina gaan maar moet je hem verkleinen om de andere te zien!!

 • Djinpa

  23 oktober 2013 om 12:02

  Op pijltjes klikken om pagina terug te gaan, Zo Windows!!
  (en ja moest “foto” zijn)

 • Mondo

  23 oktober 2013 om 12:56

  Waar heb je het in hemelsnaam over?

 • J.Smit

  23 oktober 2013 om 12:56

  Kan op safari nog steeds geen youtube filmpjes afspelen blijft maar doorzeuren over de nieuwste flash en 32 bit .
  Nu wachten op een upgrade van aperture 3 want deze werkt ook niet meer onder mavericks .
  Dus wat mij betreft kan er nog wel wat aan gesleuteld worden.

 • Soopknife

  23 oktober 2013 om 13:06

  MAIL crashed keer-op-keer als ik een email probeer te openen :-S
  Iemand hetzelfde probleem??

 • midyro

  23 oktober 2013 om 13:08

  klopt het als je iets download of update dat er dan sterretjes komen bij launchpad

 • Djinpa

  23 oktober 2013 om 13:13

  Heb het gevonden werkt niet meer met de muis maar wel met “twee” vinger’s op het touch pad. wel raar dat het met de muis niet meer gaat.

 • Wesley Fabry

  23 oktober 2013 om 13:14

  @midyro dat klopt, een nieuw sprankelend effect :)

 • Djinpa

  23 oktober 2013 om 13:16

  Ik lijk deze rubriek wel te vullen lol. Het blijkt dat de instelling van de muis was verandert dus nu aangepast en het werkt allemaal weer. Dus heb je een probleem ga dan naar de instelling om te kijken of die is verandert. fijne dag verder.

 • Soopknife

  23 oktober 2013 om 13:22

  Voor iedereen met het MAIL probleem. De oplossing

 • Sjeng

  23 oktober 2013 om 13:29

  Om de muis te gebruiken in Safari om tussen pagina’s te bladeren moet je deze functie in de systeemvoorkeuren inschakelen bij de settings van de muis. Standaard staat deze uitgeschakeld.

 • Sam

  23 oktober 2013 om 13:59

  hebben jullie geen bugs met 10.9 ?

 • daan vangramberen

  23 oktober 2013 om 15:09

  Wesley,

  klopt het dat je geen mail naar een groep kan sturen in mavericks.

  Vroeger kon je bepaalde groep intikken en tegelijk werden alle emailadressen toegevoegd;

  dit is toch wel een behoorlijk probleem vind ik

 • Nick Seamore

  23 oktober 2013 om 17:19

  Ik zie hier allemaal ‘problemen’ voorbij komen die geen problemen zijn. Misschien handig om eerst uit te vinden wat er gewijzigd is en daarna te miepen. Alles wat ik hierboven zie staan als een probleem werkt gewoon bij mij. Het is allemaal weer een klein beetje wennen maar zit weer erg logisch in elkaar, wat we van OS X gewend zijn dus.

 • srh

  23 oktober 2013 om 18:19

  Ik ben het helemaal met Nick eens, alles werkt fantastisch.

 • Steffen

  23 oktober 2013 om 18:57

  Ik heb Mavericks ook gedownload gisteravond, alles werkt goed, behalve de nieuwe Safari. Bijvoorbeeld als ik een nieuw tabblad wil, doet hij het niet. Ik moet eerst Safari volledig afsluiten en dan krijg ik een venster met wel 2 tabbladen. Verder als ik mijn Safari-venster gewoon sluit, krijg ik telkens een melding (Safari is onverwacht gestopt…). Als ik op een link klik, opent hij die ook niet, hetzelfde met een Youtube-filmpje bekijken op een bepaalde website. Iemand die weet hoe ik dit kan oplossen? Alvast bedankt.

 • Linda Menkhorst

  23 oktober 2013 om 19:04

  Numbers en Pages missen een aantal functies die er eerst wel inzaten en die ik vaak gebruik: bijv. in Numbers Categorize van een kolom. In Pages mist Edit Mailmerge. Gelukkig had ik de bestanden nog niet geconverteerd en dan kun je ze met de oude Numbers en Pages openen, maar ja, wel erg jammer. Lijkt mij raar om goedwerkende onderdelen te verwijderen. Niet des Apples.

 • Jules Philippens

  23 oktober 2013 om 19:31

  Ben ik de enige die last heeft van dit probleem:

  achtergrond veranderd maar als ik naar een andere desktop ga is het de oude achtergrond

 • Wesley Fabry

  23 oktober 2013 om 20:34

  @daan hier werkt deze functie nog steeds. Sluit Mail eens af en hou de shift⇧-toets ingedrukt tijdens het opstarten en probeer dan nog eens. Mocht dit niet lukken kun je nog altijd je via de menubalk ▸ postbus ▸ bouw opnieuw op proberen.

  @Jules Dat klopt in OS X is het mogelijk elke desktop te voorzien van een andere achtergrond, dit moet je handmatig doen.

 • faes ronny

  23 oktober 2013 om 20:45

  Heeft iemand nog problemen met kaarten kan geen wegbeschrijving doorsturen naar iphone??????

 • kristel

  23 oktober 2013 om 22:04

  Op het bureaublad kan je symboolgrootte en tekstgrootte wel aanpassen maar de tekstgrootte in de menubalk blijft opmerkelijk veel kleiner. Is enige oplossing echt naar lagere schermresolutie gaan?

 • Astrid

  23 oktober 2013 om 22:26

  Ik vind in de nieuwe Mavericksversie van Safari de grijze achtergrond bij Topsites niet mooi en zou graag weer een zwarte achtergrond willen, is dit mogelijk, of moet ik er maar mee leren leven?

 • Anita G.

  23 oktober 2013 om 23:48

  Had ik verdorie net java werkend gekregen (voor bijvoorbeeld game-websites) Werkt het nu weer niet door de update naar Mavericks ……
  zucht wie lan me verder helpen?

 • Wilco

  24 oktober 2013 om 18:28

  @faes ronny; Ik kan ook nog niets doorsturen naar mn iphone, heeft iemand de oplossing voor kaarten doorsturen naar iphone? thnx!!

 • Laonda

  24 oktober 2013 om 22:07

  Ik krijg mijn externe toetsenbord niet meer via Bluetooth gekoppeld. Batterijen vervangen, maar dat bood geen soulaas. Heb er al spijt van dat ik Mavericks gedownload en geïnstalleerd heb . . . . maar ja, gratis he . . .

 • J.Smit

  25 oktober 2013 om 11:43

  Het programma Aperture 3.app kan niet worden geopend, omdat het niet op dit type Mac wordt ondersteund.
  Nou Nick jij ziet geen problemen maar ik wel apperture 3 werkt gewoon niet meer onder mavericks zie bovenstaande melding.

 • erik

  25 oktober 2013 om 23:52

  Ik ben van snow leopard naar Mavericks gegaan.
  Ik heb over twee dingen een vraag:
  Als ik via voorvertoning op een .avi clip druk dan gaat de film niet meer spelen. Met quickTime duurt het openen ineens heel lang, hij is eerst aan het conveteren.

  I ben nu helaasFrontrow kwijt, dat vind ik echt zonde. Zijn er andere alternatieven, ik heb Flux geprobeerd, die loopt echter continue vast of zit vol bugs ed.

 • erik

  25 oktober 2013 om 23:54

  Over het swipen naar vorige pagina: dat had ik eerst ook, je moet ff wat vinkjes uitprobeen bij instellingen. Net als het verkeerd om scrollen, dat kan je ook instellen.

 • Dick Metselaar

  26 oktober 2013 om 18:48

  @daan vangramberen Ik heb hetzelfde probleem. in MountainLion kon je de naam van een groep typen en dan verscheen het rijtje met de betreffende namen.
  Dat werkt bij mij ook niet meer.

  Het werkt nog wel, maar wel omslachtiger.
  Je klikt op het poppetje van je contacten en dan zie je links je groepen en slimme lijstjes staan. Als je dan op het lijstje klikt kan je vervolgens op aan: CC: of BCC: klikken en dan staan de individuele adressen in het vak, dit ging dus eerst aanmerkelijk sneller, zal op het forum eens proberen uit te vogelen of het een instellingskwestie is.

 • mark

  28 oktober 2013 om 12:12

  Mijn Mac Mini (mid 2009) is trager geworden :-(

 • Flyerbunch

  28 oktober 2013 om 21:26

  Ook ik heb last van een tragere iMac. Vrees dat ik de update iets te vroeg heb gedownload want ook ik heb last van bepaalde kinderziektes met Mavericks.

  Net zoals @Erik is de voorvertoning van AVI opeens niet meer mogelijk en heeft Quicktime (ook mijn QT Pro) opeens problemen met bepaalde bestanden af te spelen en wilt hij deze converteren!? Totaal niet praktisch!

  Ik had voordien verschillende packs (divx/xvid/mkv/…) geïnstalleerd zitten, maar deze lijken opeens verdwenen of niet meer te werken en de update QT extension pagina brengt ook niet veel soelaas. Ok, ik heb ook VLC, maar dat lijkt dan weer een eeuwigheid te duren tegenwoordig om dit op te starten door de Mavericks update!

  Iemand een idee?

 • Rosa

  28 oktober 2013 om 23:03

  mijn aperture bibliotheek is terug gegaan naar de laatste versie van januari 2013. maw al het werk wat ik erin heb gestoken om alle mappen te ordenen is kwijt en alle foto’s van dit jaar ook. :-(
  Daarnaast heeft hij alle oude backups van time machine verwijdert om een nieuwe integrale backup te maken maar die is nooit gelukt. dus ben ik nu alles kwijt ben ik bang. iemand idee?

 • Zoweh

  29 oktober 2013 om 16:24

  Ik kan niets meer verplaatsen in mijn finder… Onhandig!

 • Arie van der Meer

  30 oktober 2013 om 12:33

  Sinds de update naar Maverick is het een drama om mail te beantwoorden. Wanneer je een mail beantwoord komt er een berichtvenster van 3x je schermbreedte. dus de verzendknop zit ergens in het luchtledige naast je scherm. Je blijft schuiven!!! Heeft iemand een oplossing?

 • Noortje

  31 oktober 2013 om 3:09

  Kijk voor bluetooth verbindingen op supportpagina en open nieuwe Bluetooth DUN ipv PAN netwerk.

 • Richard

  31 oktober 2013 om 8:53

  Na Maverick en iPhoto 9.5: OUDE FOUT TERUG: CORRUPTE AVI FILES?.
  Na de upgrade en nieuwe iPhote zijn oudere AVI.files niet meer te lezen in iPhoto (heb ze nog niet allemaal geprobeerd en weet dus niet of het structureel is of alleen bepaalde versies van AVI. Alle andere filetype werken probleemloos). Systeem geeft aan: “De bewerking kan niet worden voltooid. (OSStatusfout -54).” Een paar jaar gelden waren er ook problemen met deze files, toen loste ik het op door VLC te gebruiken. Nu echter lukt dat niet meer: als ik een niet leesbaar AVI file probeer te exporteren crasht iPhoto keer op keer.
  Herkenbaar? Oplossing? Suggestie?

 • Sander

  1 november 2013 om 10:16

  In iphoto 9.5 krijg ik bij het opstarten een venster met de verbeteringen. Alleen bij de akkoord knop kan ik niet komen omdat het onder mijn scherm zit. Wie weet hoe dit opgelost kan worden? Alvast bedankt.

 • Julie

  3 november 2013 om 10:02

  Ik zit met hetzelfde probleem Sander… Ook nog niets op andere fora gevonden.

 • Joke

  5 november 2013 om 2:02

  Hoe verplaats ik bij een document pagina’s. Ik werk in pages en Maverick. Deed dat vroeger met weergave en gewoon schuiven naar de plek waarin het hebben wilde. Nu lijkt de volgorde niet meer te veranderen???? Hoe os ik dat op?

 • Marian

  6 november 2013 om 19:27

  Ik heb osx mavericks geïnstalleerd en werkt allemaal prima. Echter vandaag heb ik mijn externe harde schijf aangesloten om wat oude mails op te zoeken maar deze zijn niet meer te lezen.

  Hoe kan ik dit oplossen?

  De macbook van mijn dochter aansluiten met de harde schijf, werkt niet ;-). Begrijp er werkelijk helemaal niets van ;-).

  Warme groet, Marian

 • marijke

  12 november 2013 om 14:19

  in Snow leopard had ik mooie sjablonen in het mailprogramma.
  Kan ik die in osx mavericks ook ergens vinden?

 • Philip

  16 november 2013 om 8:48

  Bij mij worden sinds enkele weken de Notes niet meeer gesyncd tussen de Mac en de iOS 7 devices. Nog iemand problemen mee ?

 • nathalie

  22 november 2013 om 19:15

  Sinds de maverick heb ik problemen met het account van mijn werk dat gekoppeld is aan mijn mailbox…..
  mijn privé mail komt binnen maar die van mijn werk krijg ik niet meer aan de praat… mensen van IT hebben er al uren mee bezig geweest.

  daarnaast is mijn mac trager geworden en op Facebook zijn de cijfers vaag….
  ik vrees dat ik de uplaod niet had moeten doen …. ik ben nogal een leek en weet dus echt van geen hout pijlen maken …

  ontgoocheld

 • Kim

  23 november 2013 om 10:04

  Hoi,
  In internet accounts staat nu een Facebook account aangemeld die ik graag wil veranderen. Ik weet alleen niet hoe, er is geen knop verwijder account of iets dergelijks.
  Kan iemand me hiermee helpen?

  Groetjes, Kim

 • Monique

  25 november 2013 om 8:01

  Help. Aperture werkt bij mij helemaal niet meer. iPhoto gedownload, maar deze kan ook de aperture library niet lezen. Iemand tips? De Aperture download blijkt vol met bugs te zitten en kost 60 euro… Ben ik nu 13 jaar foto’s kwijt? Help!

 • Lisette

  14 december 2013 om 22:48

  H.E.L.P. mijn contacten, adressen zijn allemaal verdwenen uit mijn contactenapp sedert maverick en ik kan ook niet meer mailen naar mijn groepen die ik had gemaakt

 • Lisette

  15 december 2013 om 19:54

  Probleem opgelost , bij synchronisatie met ipad kwamen de contacten er terug vanzelf in, HOEF!

 • Merve

  2 januari 2014 om 22:07

  Dames en heren ik kan mijn foto’s niet openen ik krijg elke keer een melding ”het bestand ”img_0181.JPG’ kan niet worden geopend. omdat u geen bevoegdheden hebt om het te bekijken.
  Om bevoegdheden te bekijken of te wijzigen selecteert u het onderdeel in de finder en kiest ‘archief” ”toon info”

  Wat moet ik nou doen??

 • Lizette

  5 januari 2014 om 16:02

  Hoi Hoi
  Hoe kan ik de aanwijsgrootte van de muis aanpassen in Maverick?

 • Ton

  7 januari 2014 om 18:43

  als ik opstart wordt meteen word,excel, entourage en Mail opgestart.

  Hoe kan ik di uitzetten.

  Ik wil zelf bepalen wat geopend wordt.

 • Mirjam

  15 januari 2014 om 10:54

  Mijn zelf ingestelde bureaublad-achtergrond verdwijnt telkens als ik de computer uit en aan zet. Dit vind ik erg vervelend. Ik kan niet elke dag opnieuw de foto’s gaan opzoeken voor mijn verschillende bureaubladen… de huidige standaardfoto vind ik niet toereikend.

 • Mirjam

  15 januari 2014 om 11:16

  oplossing voor verdwijnende bureaublad achtergrond: https://discussions.apple.com/message/21975175#21975175

 • christi

  22 januari 2014 om 20:12

  Sinds Maverick zijn de sjablonen om uit iPhoto foto’s per mail te versturen verdwenen. Waaaar zijn die gebleven ??

 • Mink

  26 januari 2014 om 21:16

  Ik wil het programma Handbrake downloaden om films van mijn mac op mijn ipad te kunnen zetten, maar Mavericks ondersteunt dit programma niet. Wie weet welk programma ik nu moet downloaden?

 • anne

  6 februari 2014 om 20:57

  Heb een Imac OS X (10.5.8). Krijg steeds bericht dat Safari onverwacht is gestopt. Ook dat ik niet verbonden ben met internet: onzin. Wat kan ik doen?
  Niet te technisch a.j.b. Ben een kneus op dat gebied!

 • Christine

  5 maart 2014 om 11:20

  Had ik het maar geweten …. Sinds ik Maverick heb geinstalleerd heb ik niet anders dan problemen .Dagelijks pffff
  Printer werkt niet meer naar behoren na een 1 komt er wel een blad uit !
  Nu werkt mijn email niet meer en Finder is ook onverwacht afgesloten zegt hij.
  Momenteel kan ik niet meer werken , niks lukt ,heb al meerdere keren terug opgestart maar niks helpt.
  Goede raad !! Afblijven van Maverick.
  Nu eens kijken wie me kan helpen want dat ding moet hier zo vlug mogelijk werken . Zeker niet handig als je de mac nodig hebt in je bedrijf !!!!

 • Rob

  3 april 2014 om 20:26

  Krijg mijn postbussen niet meer terug na upgrade.
  Ze zijn er wel want als je een nieuwe aanmaakt met de oude naam wordt dat geweigerd omdat hij reeds in gebruik is????

 • Maub

  11 april 2014 om 14:45

  1.Na de upgrade heb ik de indruk dat mijn computer een stuk trager is dan voorheen.
  2. De bureaubladafbeelding wordt bij opstarten steeds teruggezet naar de lelijke golf van apple. Mijn mooie HDR foto moet ik steeds weer instellen.

  Weet iemand hier iets over?

  Dank alvast, Maub

 • dees

  28 april 2014 om 21:39

  Wie weet:

  Voorheen had je het icoontje Toon Downloads. deze is niet meer terug te vinden. hoe kan ik nu bijlagen openen? Lukt mij niet, worden meteen naar opslag gedownload. Niet echt tevreden met de download Maverick.

  vr. gr. Dees

 • Adlaw

  23 mei 2014 om 9:04

  Na de installatie van Maverick (ook nog na de laatste update) heb ik regelmatig dat iconen niet vertoont worden en bij dubbelklikken op bijvoorbeeld een indesign-doc, het systeem zegt dat het programma niet gevonden is.
  Na een herstart werkt het dan weer wel. Dit geldt voor alle programma’s volgens mij. Iemand een idee?

 • gosia

  26 mei 2014 om 19:06

  na de installatie van Maverick ben ik alle foto’s kwijt !!!!!!!! Apple legt het probleem bij mij neer. ik moet zelf de kosten draaien van een programma die misschien kan helpen om te foto’s terug te vinden.

  schande!!!!!

  weet iemand een oplossing daarvoor?
  groet Gosia

 • Ben van der Steen

  7 oktober 2014 om 10:58

  Was bezig met Word en belangrijk document. Mijn apple vroeg toestemming voor update en geef ok. Daarna niet meer mogelijk document te openen, terwijl het op bureaublad staat! Pages 4.0.5 of 5.2 geven beide nul op rekest. ga proberen het naar usb te slepen en op andere computer te openen. Andere tips?

 • Nico

  28 februari 2015 om 16:33

  Schijt, CS werkt niet meer naar behoren. Indesign is niet meer te openen. Wat nu!!!!!!!!!!!!!

Een reactie toevoegen: