4 november 2013

MavericksKleine wijzigingen in OS X Mavericks (Deel 3)

mavericks 10.9 icon retinaDashboard
In OS X Mountain Lion had het Dashboard wel een erg vreemde achtergrond. De bijna lijkende LEGO-blokjes zorgde soms voor een erg lelijke combinatie met de widgets en stak al snel af.

Gelukkig heeft Apple dit nu ook ingezien en hebben ze vaarwel gezegd tegen deze achtergrond. In de plaats hiervan hebben ze nu een grijze achtergrond die voorzien is van een subtiel raster. Het oogt in ieder geval ordelijker dan voorheen.

Stroomverbruik
Wanneer je in het bezit bent van een MacBook heb je in de menubalk een extra optie genaamd het batterij-menu. Via dit menu kun je snel de status van je batterij controleren en enkele voorkeuren wijzigen. Nieuw in dit menu is de mogelijkheid om direct te controleren welke applicaties een groot energieverbruik hebben. Dit gaat uiteraard ten kostte van je batterij, door geattendeerd te worden op deze applicaties kun je actie ondernemen en deze eventueel uitschakelen.

stroomverbruikers

Finder
Finder heeft een hoop nieuwe functies gekregen in OS X 10.9, voorbeelden hiervan zijn de tabbladen en het gebruik van tags. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk ook de Finder applicatie schermvullend weer te geven. Dit kan handig zijn bij verschillende doeleinden.

Contacten
Op het eerste zicht lijkt er weinig veranderd in de contacten applicatie. Toch heeft Apple hier enkele kleine wijzigingen ondergebracht waaronder het nieuwe uiterlijk. Daarnaast is het pop-up venster voor het wijzigen van een contact-foto gewijzigd. Dit ziet er strakker uit en heeft zelfs de mogelijkheid om foto’s te zoeken binnen je iCloud (Fotostream).

contactenfoto

Systeemvoorkeuren
Apple heeft bij de Systeemvoorkeuren een aantal dingen op orde gesteld en verschillende opties en functies aangepast over verplaatst. Nieuw is het iCloud icon dat invloeden van iOS 7 met zich mee draagt. Het nieuwe iCloud icon zie je onmiddellijk in de systeemvoorkeuren en in het tabblad van iCloud.

Meer over 10.9 kun je hier terugvinden.Reacties


 • jos

  8 november 2013 om 15:47

  ik heb OSX Maverick op mijn Mac mini gezet, maar nu zijn al mijn icoontjes op het bureaublad weg, behalve de HD en de externe schijf.
  In de map documenten staan alle onderdelen en die kan ik naar het bureaublad kopiëren. Echter als ik afgesloten heb en daarna weer opstart zijn weer alle icoontjes (shortcuts) weg.
  Waar gaat het fout?

 • willem

  11 november 2013 om 8:12

  @jos,

  Kijk eens bij de instellingen van Finder. (Appeltje –>Voorkeuren) Wellicht zie je een instelling over het hoofd.

 • VH

  28 januari 2014 om 19:47

  Maverick lijkt veel meer stroom te gebruiken dan het voorgaande programma op mijn Mac Book Air. Weet iemand hoe dit komt en wat er aan te doen is?
  Bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!