13 mei 2012

Mac OS X: De extra opties in het inlogscherm

In Mac OS X kun je ervoor kiezen om het standaard inloggen van je account uit te schakelen. Hierdoor verschijnt er na het opstarten van je Mac een inlogvenster. In dit venster selecteer je het icoon van je gebruikersaccount en typ je het wachtwoord om toegang te krijgen tot je Mac.

Hoewel dit misschien allemaal heel erg simpel klinkt, vormt dit natuurlijk wel de basis om toegang tot je Mac door derden te voorkomen. Het inlogvenster bezit echter nog een aantal verborgen mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met behulp van het inlogvenster direct een Terminal (console) sessie te starten en de SystemUIServer te herstarten.

Je kunt het automatisch inloggen van je Mac uitschakelen met behulp van de onderstaande stappen:

1. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Accounts.
2. Unlock het voorkeurenpaneel met behulp van het slotje linksonder in het venster.
3. Klik op 'inlogopties'.
4. Deactiveer de optie Automatisch inloggen.

5. Selecteer eventueel bij 'Weergave inlogvenster' de optie 'Naam en wachtwoord' als je handmatig je gebruikersnaam wilt invoeren bij het inloggen. Dit vereist een extra actie bij het inloggen maar het beschermt je Mac nog beter tegen onbevoegden die niet op de hoogte zijn van je gebruikersnaam.

6. Als extra optie is het mogelijk om de knoppen 'Herstart', 'Sluimer' en 'Zet uit' te verbergen in het inlogvenster.

7. Sluit de systeemvoorkeuren af en herstart je Mac om de wijzigingen te bekijken.

Wanneer je in stap 5 de optie 'Naam en wachtwoord' hebt geselecteerd en het uitschakelen van de knoppen in stap 6 is geactiveerd dan krijg je beschikking over een aantal extra commando's. Deze commando's kun je intypen in het naamveld.

>restart, >shutdown, >sleep de werking van deze commando's is vanzelfsprekend: herstarten, afsluiten en het in sluimerstand plaatsen van je Mac.

Met behulp van >exit is het mogelijk om de SystemUIServer van je Mac te herstarten, deze service is verantwoordelijk voor de grafisch opbouw van Mac OS X.

Met behulp van >console verdwijnt de grafische interface en er verschijnt een console login. Nadat je bent ingelogd op het console kun je door middel van het commando exit weer terugkeren naar de grafische interface met het inlogvenster.

inlogscherm lion 10.7Reacties


 • David

  13 mei 2012 om 9:09

  Dat is best briljant! Dank voor de tip :

 • dj

  13 mei 2012 om 13:24

  Wat mij stoort is dat de Guest account wel zichtbaar is op het inlogscherm hoewel deze uitgeschakeld staat in de voorkeuren.

 • Roel

  13 mei 2012 om 23:33

  Ja, die guest account vind ik ook erg irritant. Geen idee hoe die te verwijderen..

 • Martin

  14 mei 2012 om 12:57

  Het tonen van een gastaccount heeft er toch mee te maken dat “zoek mijn mac” is ingeschakeld?Wanneer je mac gestolen is kan er ingelogt worden in je gastaccount en is je mac weer traceerbaar

 • Niels

  21 mei 2012 om 21:16

  @Martin
  Dit is helemaal juist.
  Wanneer Zoek mijn Mac (Find My Mac) is ingeschakeld verschijnt er automatisch een gast account.

 • Jenny Severins

  16 september 2016 om 17:41

  Bij mij blijft echter t vakje met automatisch inloggen op Nee staan in Lichtgrijs; dus niet te veranderen.. wat k ook probeer. Iemand dit probleem ook ??

 • Vieneke

  11 december 2016 om 16:13

  Ik heb een maand geleden een Mac book air gekregen.
  Vorige week heb ik de gast account gestopt omdat ik die altijd eerst moest openen om vervolgens met mijn inloggwachtwoord in te loggen.
  Nu kan ik niet meer inloggen ,ook niet met mijn wachtwoord

 • Wesley Fabry

  12 december 2016 om 10:15

  @vieneke dat is erg vreemd en zou eigenlijk niet moeten kunnen, een gastaccount heeft bijna geen rechten en zou er niet voor moeten kunnen zorgen dat je hier eerst moet op aanmelden voor je op je eigen account kan aanmelden. Beste kun je dit eens proberen: https://www.appletips.nl/os-x-opnieuw-installeren-zonder-je-gegevens-te-verliezen/

  Als dat niet helpt is een clean install denk ik de enige oplossing: https://www.appletips.nl/clean-install-mac/

  Je kunt deze vraag ook stellen op https://genius.appletips.nl
  Misschien weten onze leden een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!