4 juli 2012

Mac OS X: Een alternatieve manier van tekst kopiëren

De functie kopiëren en plakken heeft al vele malen zijn doel bewezen en is erg handig op gebied van tekstverwerking. Echter zijn er meer mogelijkheden om tekst te kopiëren.

Naast de rechtermuisklik is het mogelijk met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + C een tekst te kopiëren. Wanneer je bijvoorbeeld een tekst uit safari wilt kopiëren, bestaat er de mogelijkheid om geselecteerde tekst te slepen en deze vervolgens te plakken in een nieuw document. Echter zijn meerdere opties mogelijk wanneer je gebruik maakt van de sleepbeweging. Bekijk hiervoor onderstaand schema.

Safari: Waneer er zich in een bericht of document een URL bevindt markeer je deze en sleep je deze naar het icon van Safari in het Dock. Automatisch zal safari de gemarkeerde URL openen.

Mail: Wanneer je een tekst markeert in een document of in Safari is het mogelijk onmiddellijk een nieuw e-mail document aan te maken. Sleep hiervoor de gemarkeerde tekst naar het icon van Mail in het Dock.

Tekstverwerkers: Net zoals in mail kun je geselecteerde tekst slepen naar het icon van Plaknotities, Teksteditor, Pages, enzovoorts in het Dock. Op deze manier zal er een nieuw document worden aangemaakt met de geselecteerde tekst als inhoud.

Het is ook mogelijk geselecteerde tekst te slepen naar een map in Finder of het bureaublad. Mac OS X zal dan een textClipping aanmaken. Deze kun je dan later importeren in Teksteditor, Mail, enzovoorts.

Screencast:

Meer tips over Teksteditor kun je hier terugvinden.Reacties


  • arjen

    4 juli 2012 om 9:58

    Werkt prima!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!