10 juli 2011

MacBook Batterijen: Cycli en garantie

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor een Apple laptop in plaats van een Apple desktop, heb je automatisch te maken met de batterij.

Er is vaak een hoop te doen rondom de garantie van een batterij. Hoe zit dat nou precies?  En wat zou nou die zogehete "Cycli"? Valt jouw batterij nog onder garantie?

Cycli en garantie. Heeft dat impact op elkaar?

Een batterij cycli is eigenlijk niks anders dan een een batterij die helemaal wordt opgeladen nadat de batterij 0% spanning had. Dus als je batterij helemaal leeg is en weer wordt opgeladen naar 100%, dan wordt er 1 cycli gebruikt. Of je accu nog garantie heeft is afhankelijk van twee factoren: De leeftijd van de accu én het aantal cycli. Het werkt als volgt: <1000 cycli OF 1 jaar. Oftewel, Als je tussen de 1 en 999 cycli hebt en je accu gaat defect, dan krijg je onder garantie een nieuwe, mits deze jonger is dan 1 jaar. Stel dat je accu 525 cycli heeft en defect gaat na 1,5 jaar dan is dus je garantie verlopen, tenzij je Applecare hebt. Applecare verlengt je garantieperiode naar 3 jaar maar vergroot het aantal cycli niet. Dus in dat geval is het minder dan 1000 cycli in 3 jaar.

Kan ik dit ook 'tracken' (bijhouden)?

Jazeker! Je kunt natuurlijk zelf iedere week kijken op hoeveel cycli je zit en dat ergens noteren, maar je kunt ook gebruik maken van de applicatie "CoconutBattery". Met deze (gratis) applicatie kun je precies bijhouden tot hoeveel procent jouw batterij nog op kan worden geladen op een bepaalde datum (zie screenshot). Dit soort informatie kan handig zijn bij het claimen van garantie.

Je kunt zelf het aantal cycli opzoeken zonder dat je gebruik maakt van applicaties. Dit kan met behulp van "Systeemprofiel". Hier kom je door in de linker bovenhoek op het -tje te klikken. Klik daar op "Over deze Mac" en daarna op "Meer Info". Scroll naar beneden en zoek het onderdeel "Voeding". Daar vind je onder anderen de "conditie" en het aantal cycli.

CoconutBattery is freeware en is hier te downloaden.Reacties


 • Lex

  10 juli 2011 om 9:37

  De garantie van de batterij is altijd max 1 jaar, en valt niet onder AppleCare omdat het een gebruiks voorwerp is. De rest van de machine heeft wel 3 jaar garantie, maar de batterij niet.

 • Justin Scheggetman

  10 juli 2011 om 10:07

  @Lex- Zodra je Applecare afsluit, wordt de garantie van je batterij ook verlengt naar 3 jaar. Het maximum aantal cycli blijft echter hetzelfde. Dat komt omdat ze aan het aantal cycli kunnen zien of de batterij ‘op’ is of niet.

 • Johan

  10 juli 2011 om 10:24

  Cycli is het meervoud van cyclus…

 • Mark

  10 juli 2011 om 10:32

  Was dit bij oudere generaties niet 300 cycli?

 • Justin Scheggetman

  10 juli 2011 om 10:32

  @Mark, Dat is correct.

 • Matthijs

  10 juli 2011 om 12:05

  Wat als de laptop aangeeft dat de batterij vervangen moet worden met 600 cyclus > garantie of niet?

 • Ivo

  10 juli 2011 om 13:18

  Volgens mij klopt het niet helemaal. Heb een stuk recht gehad.. Daar kwam garantie ook ter sprake. Je hebt denk ik meer dan een jaar ganarantie omdat je kan verwachten dat zo iets langer mee gaat. Ik gok dat je totale pakket als pc zijnde 3 jaar garantie mag verwachten bij normaal gebruik.

 • Beer

  10 juli 2011 om 13:43

  Je hebt nooit meer dan 1 jaar garantie op verbruiksartikelen zonder een aanvullend garantieplan als AppleCare. Bovendien heb je als consument de plicht om -als je aanspraak wil doen op zoiets als zaken als het consumentenrecht- altijd de plicht om te bewijzen dat het euvel al aanwezig was bij aankoop van de machine. Omkeren van de bewijslast heet dat. Aanspraak maken op het consumentenrecht wil dus niet meteen zeggen dat je verlengde garantie krijgt. En als je de machine zakelijk gekocht bent kun je dit al helemaal op je buik schrijven.

  Matthijs > Hangt er vanaf welke machine je hebt. MacBook’s met een ingebouwde batterij daarvan claimt Apple dat ze 1000 cycli aankunnen. Doet je batterij met 600 cycli raar en is de machine onder 1 jaar oud dan zit er garantie op. Is de machine ouder dan 1 jaar dan heb je pech. Machines met een batterij die je zelf kan vervangen daar ligt de grens op 300 laadcycli.

 • Pepijn Koning

  10 juli 2011 om 13:44

  Ivo > Wat jij zegt klopt inderdaad, het probleem is echter dat deze drie jaar garantie niet wordt gegeven tenzij je met rechtszaken gaat dreigen (wat natuurlijk gewoon mogelijk is). Mijn ervaring is dat een beetje dreigen altijd effect heeft, maar helaas lang niet in alle gevallen.

  Beer > Dat is meer de manier zoals het in Amerika gaat.

 • Beer

  10 juli 2011 om 13:55

  Nee, zo gaat het in Nederland. In de VS heb je helemaal geen wetten die de consument in bescherming nemen, tenminste niet zoals hier. In de VS koopt haast iedereen AppleCare.
  In Nederland heb je gelukkig zoiets als het Consumentenrecht. Maar heel veel mensen denken dat dit een Heilige Graal is waarbij je altijd en overal gelijk krijgt zodra je met een vuist op tafel slaat en met advocaten dreigt. Dat is niet zo. Je hebt rechten als consument maar ook plichten. Die laatsten worden nooit volledig toegelicht waardoor mensen denken dat ze onaantastbaar zijn.

 • Pepijn Koning

  10 juli 2011 om 14:01

  Beer > Wat ik probeer te zeggen is dat dat niet is zoals het in Nederland gaat, hoe het in Amerika gaat daar heb ik geen idee van. Wel weet ik dat je op electronica in Nederland drie jaar grantie moet krijgen (zo lang moet een product redelijkerwijs functioneren). Dat Apple Applecare verkoopt wil niet zeggen dat je die drie jaar niet krijgt zonder Applecare, het wil wel zeggen dat je extra support etc. krijgt en dat het je extra moeite kost om deze drie jaar wel te krijgen, maar recht op deze drie jaar garantie heb je zeker.

 • Beer

  10 juli 2011 om 14:04

  Ah op die manier. Ja dat klopt. Volgens mij is het zelfs meer dan 3 jaar. Maar dan wel wanneer je zelf kan aantonen dat het euvel al reeds aanwezig was bij aankoop. En dat is haast onmogelijk. Bij AppleCare heb je geen bewijslast. Maar het is waar dat je met enige moeite veel gedaan kan krijgen in Nederland. Gelukkig!

 • Avinash

  10 juli 2011 om 14:24

  Waar koop ik dan zo een nieuwe batterij voor me Macbook Pro?

 • Beer

  10 juli 2011 om 14:29

  Avinash: bij iedere Premium Reseller.

 • lemon

  10 juli 2011 om 17:29

  Wat beer zegt klopt niet. Als het product dat je kocht BINNEN een half jaar kapot gaat mag worden aangenomen dat het product al defect was bij aankoop en dient het volledig vervangen of vergoed te worden.

  Gaat het product na een half jaar bij normaal gebruik kapot maar BINNEN de termijn die geacht mag worden als normale gebruikstermijn voor dit product, dan valt dit onder de garantie.

  Dus als je een product koopt dat redelijkerwijs 3 jaar mee moet gaan, zoals een computer, dan valt dit onder de garantie. Een batterij die nog geen 1000 cycli heeft doorlopen valt zodoende ook onder de garantie.

  Vervelend is alleen dat de winkelier garant moet staan voor die ‘redelijke termijn’, omdat je met hem een overeenkomst bent aangegaan. Hij dient te garanderen dat je een deugdelijk product koopt.

  Je kunt voor die termijn van drie jaar dus niet bij Apple terecht. Veel winkeliers weten dit en proberen dus onder de wettelijke garantie termijn uit te komen. Die overigens in de hele EU geldt.

  Ik heb dat zelf ook eens meegemaakt met een batterij. Maar als je de winkelier duidelijk maakt dat hij problemen krijgt omdat je juridische hulp hebt… Tja dan draaien ze snel bij. Meestal kennen verkopers de regels niet en het is dus verstandig m in dit soort situaties meteen naar een leidinggevende te vragen.

  De bewijslast dat je iets stoms hebt gedaan, bijvoorbeeld je computer in het water laten vallen, ligt toch echt bij de winkelier. En je hoeft zelf niet aan te tonen dat je het product normaal gebruikt hebt. Als hij onder de garantie uit wil mag de winkelier aantonen dat je fout zat.

  Overigens loopt in Italië inmiddels een rechtszaak tegen Apple wegens de verkoop van de extra garantie. Die volgens de Italianen, en mij, niets anders is dan ordinaire oplichterij, omdat deze garantie wettelijk al geregeld is in de EU.

 • Jeffrey

  10 juli 2011 om 19:57

  Artikel is slordig geschreven. Allereerst is het een batterij cyclus en niet cycli, zoals eerder gezegd (cycli is meervoud), en daarnaast klopt dat stuk ‘<1000 cycli OF 1 jaar' niet met de uitleg. Want ik begrijp uit dat stukje dat je altijd garantie hebt als je <1000 cycli hebt gehad, en als je daaroverheen zit, maar je batterij gaat binnen een jaar effect, dan heb je ook garantie. Maar na dat jaar niet meer als je over de 1000 cycli heen zit. Maar zo wordt het niet uit gelegd. OF moet in dit geval dus EN zijn.

 • Ruud

  10 juli 2011 om 21:16

  @Jeffry
  Begrijp je je eigen verhaal nog of ben jezelf soms effect oh sorry moet staan defect;-)

  Ga ergens anders zeiken man. Het is zo makkelijk om artikelen af te zeiken.

 • jorgos

  11 juli 2011 om 14:33

  Accu’s hebben een beperkte levensduur.
  Die levensduur kan, afhankelijk van het gebruik, korter zijn dan dat generieke garantierechten verlangen.

  Om toch een duidelijke grens te trekken lijkt mij die maximaal 1000 cycli en (ja inderdaad EN) maximaal een jaar duidelijk genoeg.

  Volgens mij is de EU-richtlijn 6 maanden voor accu’s. Daar zitten ze dus ruim boven.

 • Mirte

  14 juni 2013 om 22:13

  Hi ik heb net er tweedehandse Apple macbook pro 13 inch gekocht en als ik kijk bij status, ergens onder aantal cycles staat er normaal, betekend dit dat hij hem nog gewoon even lang oplaad en even lang meegaat? Groeten mirte

 • Jaap Jan

  29 oktober 2013 om 1:17

  Ik vind het aantal cycli wat een vreemde indicatie over de staat van de accu. Mijn macbook pro (laat 2008) zit inmiddels op 1135 cycli waarbij de accuduur nauwelijks korter is als bij de aanschaf.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!