27 oktober 2016

NieuwsCompleet nieuwe MacBook Pro met Touch Bar vanaf vandaag beschikbaar

MacBook pro icon

Niet geheel onverwacht heeft Apple vandaag de nieuwe generatie MacBook Pro aangekondigd. De MacBook Pro heeft een vernieuwd design en beschikt over een Touch Bar met Touch ID. Dit is een Retina multi-touch scherm in de vorm van een balk bovenaan het toetsenbord die extra content kan weergeven.

De nieuwe MacBook Pro is dunner dan ooit en de aansluitingen zijn drastisch gewijzigd. De SD-sleuf, HDMI- en de MagSafe-poort zijn verdwenen en maken plaats voor 4 USB-C poorten. De koptelefoonaansluiting blijft behouden. Deze hebben ondersteuning voor Thunderbolt 3 en USB 3.1 Gen 2 met een maximale snelheid van 10Gb/s.

Door het verwijderen van veel poorten en het wijzigen van het design is de MacBook Pro dunner dan zijn voorganger. Met slechts 1,5 cm dik is deze versie de dunste MacBook Pro ooit. Het gemis van de vele poorten kun je oplossen met een USB-C adapter zoals deze.

macBook pro usb-c

Net zoals bij de MacBook 12" moet je de nieuwe Pro opladen via een USB-C poort. Hierdoor zit de kabel fysiek gekoppeld aan je Mac en wordt deze niet automatisch losgekoppeld wanneer je per ongeluk aan de kabel trekt. Voordeel is wel dat alle USB-C poorten gebruikt kunnen worden als oplaadpunt.

Touch Bar: Handig mini Retina-scherm met multi-touch

De belangrijkste wijziging in het design is het verwijderen van de functietoetsen die zich normaal boven het toetsenbord bevonden. Deze hebben plaats gemaakt voor een mooie balk met een Retina-scherm die de naam Touch Bar heeft gekregen. In deze balk bevinden zich standaard de functietoetsen, maar er is meer. Zo kan de balk dienen als mini-scherm met multi-touch waarop allerlei content weergegeven kan worden.

Touch Bar macBook Pro 2016

Wanneer je muziek luistert kun je in de balk het huidige nummer en media-toetsen terugvinden. Ook kun je via de Bar snel je favorieten websites raadplegen, foto's bewerken, content delen, etc. Heel veel functies worden in plaats van op het scherm op de Touch Bar getoond. Hierdoor kun je nog sneller acties uitvoeren. Bovendien kun je de Touch Bar volledig zelf aanpassen naar wens en kunnen ontwikkelaars deze ook gebruiken voor hun apps.

Beveilig je Mac met Touch ID

Een fantastische toevoeging is Touch ID, net zoals op de iPhone en iPad kun je met behulp van deze optie inloggen op je Mac met behulp van je vingerafdruk. Het Touch ID zit verwerkt in de Touch Bar. Wanneer je moet inloggen of als je in macOS wijzigingen moet doorvoeren, kun je dit bevestigen met behulp van je vingerafdruk.

Apple Pay op nieuwe MacBook Pro met OLED-balk

Uitmuntende prestaties

De MacBook Pro beschikt over de nieuwste generatie Intel Skylake-chips en AMD Polaris GPU. Hierdoor schieten de prestaties de lucht in. Of je nu een i5 of i7 uitvoering hebt, beide zorgen ervoor dat je soepel en geruisloos zware taken kunt uitvoeren op je Mac. De ingebouwde SSD schijf is 50% sneller dan zijn voorganger.

Vernieuwd design, verkrijgbaar ik twee kleuren

Zoals al eerder vermeld is het uiterlijk van de MacBook Pro gewijzigd. Als eerste valt op dat ook deze Mac geen oplichtend logo meer heeft. Daarnaast is de Mac verkrijgbaar in twee kleuren: spacegrijs en zilver.

De MacBook Pro 13" heeft een afmeting van 1,49 cm x 30,41 cm x 21,24 cm (h x b x d) en gewicht van 1,37 kg. De MacBook Pro 15" heeft een afmeting van 1,55 cm x 34,93 cm x 24,07 cm (h x b x d) en gewicht van 1,83 kg.

macBook pro 15 inch groot trackpad

De 15" variant heeft altijd al de luidsprekers naast het toetsenbord gehad, vanaf nu heeft de 13" versie dit ook. Hierdoor is niet alleen het geluid beter, maar is er ook meer plaats voor de batterij. De 13" en 15' variant hebben beide een gemiddelde batterijduur van 10 uur.

Uiteraard bevat de nieuwe MacBook een Force Touch Trackpad dat 2 keer groter is dan de vorige versies. Ook bevat de MacBook het nieuwe toetsenbord met vlindermechanisme 2e generatie. Hierdoor zullen de toetsen altijd volledig ingedrukt worden, ook als je deze langs de zijkant raakt. Daardoor zul je altijd de toets aanslaan en invoeren.

Specificaties, prijs en beschikbaarheid MacBook Pro 2016

De MacBook Air wordt niet meer voorzien van een nieuwer model. In plaats daarvan komt de MacBook Pro 13 inch ook beschikbaar in een variant zonder Touch Bar en met maar 2 USB-C/thunderbolt poorten. Deze heeft een 2.0 GHz dual-core intel i5 processor. Alleen de oude 13" MacBook Air blijft te koop (meer info)

De MacBook Pro is vanaf vandaag beschikbaar in een 13-inch en 15-inch uitvoering in de kleuren spacegrijs en zilver. Hieronder vind je in het kort de specificaties en prijs.

• 13" 2,0-GHz dual-core Intel Core i5, zonder Touch Bar vanaf €1699 (256 GB SSD opslag)
• 13" 2,9-GHz dual-core Intel Core i5, met Touch Bar vanaf €1999 (256 GB SSD opslag)
• 13" 2,9-GHz dual-core Intel Core i5, met Touch Bar vanaf €2199 (512 GB SSD opslag)
• 15" 2,6-GHz quad-core Intel Core i7, met Touch Bar vanaf €2699 (256 GB SSD opslag)
• 15" 2,7-GHz quad-core Intel Core i7, met Touch Bar vanaf €3199 (512 GB SSD opslag)

Daarnaast blijft de oude 13" en 15" MacBook Pro beschikbaar voor een prijs vanaf €1499 (meer info)

Klik hier voor meer informatie over de compleet vernieuwde MacBook ProReacties


 • Arend Quist

  27 oktober 2016 om 21:26

  Als ik het zo lees lijkt het wel een kermis MacBook te worden zonder een HDMI en SD sleuf poort. maar wel met veel toeters en bellen, serieus??? Ik hou het wel bij mijn early 2015 editie. Mocht er is een keer een verbeterde versie komen zal ik er over nadenken. Maar een MacBook gaat ook niet voor niets lang mee. Kan dus ook zijn dat ik de komende 10 jaar geen nieuwe koop. Maar goed deze zeker niet!

 • Arjan

  27 oktober 2016 om 21:56

  Steeds minder aansluitingen, geen macsafe en prijzen die de pan uitrijzen.

  nee, laat maar gaan deze versie.

 • Kees Tempelaar

  27 oktober 2016 om 23:14

  Een anorexia macbook, de dunste maar dat gaat dan ten koste van HDMI, SD, Magsafe. Waar is dat nu voor nodig? Moet je ook weer allerlei verloopstukken en SD-kaartlezer gaan meesjouwen. Het lijkt erop dat Apple de wedstrijd ‘wie heeft de dunste’ wil winnen en offert daar waardevolle eigenschappen aan op.
  Ik heb liever een dikkere die praktisch bruikbaar is. En kennelijk geldt ook: hoe dunner hoe duurder. Jammer, Apple is echt verkeerd bezig.

 • Robert

  27 oktober 2016 om 23:18

  Vind echt dat ze de weg kwijt zijn bij Apple, wel de macbook steeds dunner maken maar om randapparatuur aan te sluiten moet je dan allerlei connectors gaan meeslepen. Lijkt mij eerder een nadeel als voordeel.
  Minimaal 1 USB 3 aansluiting en een SD sleuf is toch echt wel het minste.
  Kortom voor mij geen nieuwe MacBook.

 • Kaas

  27 oktober 2016 om 23:23

  De prijzen zijn écht absurd hoog.

 • Kor

  27 oktober 2016 om 23:46

  >>De MacBook Air is volledig verleden tijd
  Huh, de 13″ Air wordt toch nog verkocht?

  Als ze die laten vallen, dan zijn ze één van hun bestsellers kwijt. Ik zie er veel scholieren mee en die gaan echt niet € 1700 betalen.

 • Ruud

  28 oktober 2016 om 6:44

  Ook ik heb een MacBook pro van 2014, een super laptop die nog jaren mee kan
  Ik had serieus overwogen een nieuwe te kopen, ik dacht die van mij is nog wel 1500 waard en dan een kleine 500 a 600 erbij voor weer een nieuwe is misschien een slimme keuze, maar nee qua prijs en aansluit mogelijkheden haak ik nu echt af.
  Ik blijf hoop ik nog jaren plezier hebben van mijn huidige super laptop.

 • John

  28 oktober 2016 om 7:00

  Financieel klaag ik niet. Maar deze prijzen van apple. Nee, dat laat ik lekker liggen. dan maar geen nieuwe macbook. het instap model had 999,00 moeten kosten en geen 1699,00 ik hou et dus voor gezien.

 • Wesley Fabry

  28 oktober 2016 om 7:10

  @kor helemaal gelijk in, de oude 13″ MacBook Air blijft te koop voor een iets lagere prijs.

 • Marc van Britsom

  28 oktober 2016 om 19:42

  Prijzen liggen bijna 25% hoger dan in de vs? Wat verantwoord dit prijsverschil?

 • Wesley Fabry

  28 oktober 2016 om 19:48

  @marc ja, dat is een discussie die vaak gevoerd wordt. Sowieso komt er in VS ook nog tax bij die niet wordt vermeld. Dan heb je wisselkoers, de dure BTW in EU, distributiekosten, etc.

  De nieuwe Macs zijn niet goedkoop, maar het is ook een Mac voor professioneel gebruik. Studenten hebben de studentenkorting.

 • Hendry

  28 november 2016 om 21:22

  MacBook PRO – Persoonlijk:
  De dunste, duurste met het meest slechte toetsenbord mac, zonder magsafe.
  Het meest exclusieve ding (exclusief SD etc. etc.)

  Bij het aansluiten van een HD via een USB C naar USB 3.0 HD valt de WiFi weg :(

  Deze zal het zeker niet worden voor mij.

  Ik heb nog wel de moeite genomen om een Macbook 12 te kopen, echter na 1 week had de backlight van het toetsenbord als kuren, omruil (deze had een vlek in het scherm, weer een nieuwe, maar deze herkende zijn SSD niet… toch maar geen MacBook 12″ voor mij…

  Apple luister naar de gebruikers…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!