19 april 2021

macOS Dock: Het verborgen suck-effect activeren

2 min leestijd
macOS Dock: Het verborgen suck-effect activeren
Gevorderden
2 min leestijd

Als je het venster van een app minimaliseert onder macOS (via het oranje bolletje), verdwijnt het venster in het icon van de app die zich in het dock bevindt. Het effect dat hiervoor standaard wordt gebruikt is het 'Geest uit de fles' effect. Als gebruiker kun je dit minimalisatie effect wijzigen. Standaard heb je de keuze uit twee effecten, maar met behulp macOS Terminal kun je zelfs nog een extra verborgen effect activeren.

Diep verborgen in macOS is er echter nog een extra effect beschikbaar welke niet beschikbaar in de systeemvoorkeuren. Dit zogenaamde 'Suck'-effect is als sinds de eerste versies van Mac OS X aanwezig in de code, maar is nooit officieel door Apple aan de systeemvoorkeuren toegevoegd. Door het 'Suck'-effect wordt het actieve venster van een app als het ware in het Dock gezogen.

Effect voor minimaliserende venster wijzigen

Met behulp van de macOS systeemvoorkeuren kun je het effect van de minimaliserende venster aanpassen, ga hiervoor naar:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock en menubalk ▸ Minimaliseer vensters met effect. Je kunt hier kiezen uit twee opties 'Geest uit de fles' of 'Glijdende schaal'. Nadat je keuze hebt gemaakt is het geselecteerde effect direct actief. Wil je het 'Suck'-effect gebruiken? Dan moet je onderstaande stappen uitvoeren.

macOS Dock suck-effect activeren

Je kunt het Suck-effect activeren met behulp van macOS Terminal, deze vind je terug in de map: Apps ▸ Hulpprogramma's.

Start de Terminal app en kopieer het onderstaande commando's via de copy-knop. Plak hierna het command in het Terminal venster met cmd⌘ + V gevolgd door enter ↵.

Kopieer
$ defaults write com.apple.dock mineffect -string suck

Dit eerste commando zorgt ervoor dat het suck effect in de instellingen van het Dock worden geactiveerd. Hierna moeten we het dock herstarten dit doe je met het volgende commando:

Kopieer
$ killall Dock

Na de herstart van het Dock is het suck-effect geactiveerd, je kunt dit testen door een venster te minimaliseren. Het is normaal dat deze keuze niet zichtbaar is in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock en menubalk.

Eventueel kan je 'suck' in het bovenstaande commando vervangen door 'genie' of 'scale' voor respectievelijk het 'Geest uit fles' of 'Glijdende schaal' effect. Kijk je hierna via de systeemvoorkeuren naar de instellingen van het Dock dan zal je zien dat er geen effect is geselecteerd, de grafische interface kent het suck effect blijkbaar niet.

Video toont suck-effect

In onderstaande video kun je het suck-effect bewonderen. Zoals je ziet heeft het veel weg van geest uit fles, maar wordt deze toch op een andere manier geminimaliseerd.

ook interessant
Automatisch de menubalk en het Dock verbergen op een Mac
Automatisch de menubalk en het Dock verbergen op een Mac

Maak extra ruimte vrij op je scherm door automatisch de menubalk en het dock te verbergen op je Mac volgens deze stappen.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt20/04/2021 11:16
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  5 reacties

Reacties

  • Thanks Wesley, nu is duidelijk het verschil te zien.
    Dus ben ik het bij mij nog maar eens gaan proberen.
    Maar echt duidelijk zie ik het verschil toch niet, maar ik realiseer me nu dat dit ook kan komen doordat ik mijn Dock helemaal rechts heb staan.

    In ieder geval bedankt voor de duidelijke uitleg!

    Beantwoorden
  • Bij mij met Big Sur werkt het wel.

    Beantwoorden
  • Ik heb een video toegevoegd aan het artikel die het effect en de verschillen tussen de andere effecten laat zien. Het is normaal dat wanneer je het commando uitvoert er geen ‘Suck’ of iets dergelijks wordt getoond in systeemvoorkeuren, dit blijft leeg. Het zuig-effect lijkt op ‘Geest uit fles’ maar er is wel degelijk een verschil. Misschien niet spannend, maar het toont wel de mogelijkheden van macOS en terminal. Het commando werkt in alle OSX/macOS-versies, ook Big Sur.

    @Funske We werken express regelmatig oude tips bij zodat ze weer accuraat zijn voor de huidige software-versie. Vaak wijzigen instellingen of commando’s in de loop der jaren. We proberen altijd te controleren onder welke versies dit wel of niet werkt, alleen kunnen we zelf niet alle Mac-versies testen. Dan is het des te fijner als onze lezers helpen wanneer ze een andere versie draaien.

    Beantwoorden
  • Klopt Fred, hier werkt het ook niet.
    Appletips heeft wel vaker dat ze oude tips van tijden terug als nieuwe tip op hun site zetten.
    Maar ze hadden het eerst wel even goed moeten uittesten, vind ik.

    Beantwoorden
  • heb dit zojuist geprobeerd in macOS Catalina, maar er is geen effect.
    op internet vind ik deze mogeljkheid ook wel terug, maar dat zijn berichten van 5 of 6 jaar geleden.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store