20 oktober 2016

macOS SierramacOS Sierra: Bekijk hoeveel opslagruimte er gewist kan worden

HD harde schijf retina

Vanaf macOS Sierra wordt eindelijk de opslag van de Mac geoptimaliseerd. Zo kun je onnodige bestanden zoals Safari cache, oude software-updates, inactieve downloads, mini voorvertoningen van Quick Look en meer automatisch verwijderen.

Daarnaast is het ook mogelijk om oude bestanden op te slaan in iCloud zodat er meer ruimte vrij is op je Mac. Hoe dit optimaliseren precies werkt en welke bestanden er wel of niet worden opgeslagen in iCloud lees je hier terug. In macOS kun je eenvoudig controleren hoeveel opslagruimte er gewist kan worden via deze optimalisatie.

Opslagruimte die wisbaar is bekijken

In macOS kun je op twee manieren de wisbare opslagruimte bekijken. De eerste is via het schijfhulpprogramma, deze app vind je terug via Finder ▸ Programma's ▸ Hulpprogramma's. Klik in de navigatiekolom op 'Machintosh HD' of je harde schijf. Er opent een statusbalk met daarin aangegeven hoeveel ruimte er gewist kan worden.

wisbaar in macOS sierra

Als tweede kun je dit ook controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ tabblad 'Opslag'. Wacht tot macOS de opslag heeft gecontroleerd, ook hier vind je in de statusbalk de optie 'Wisbaar' (grijze schuine strepen) terug. Om deze opslag vrij te maken moet je op de knop 'Beheer' klikken.

Klik in het bekomen venster op 'Aanbevelingen' en schakel deze opties indien gewenst in. Vooral de optie 'Optimaliseer opslag' zal ervoor zorgen dat de bestanden gekoppeld aan 'Wisbaar' verwijderd worden. Meer over het optimaliseren in macOS Sierra lees je hier terug.

Wat houdt 'Wisbaar' precies in?

De Wisbare inhoud komt tevoorschijn wanneer je Optimaliseer Mac-opslag hebt ingeschakeld. Dit is de opslagruimte die je Mac automatisch kan vrijmaken wanneer je opslagruimte nodig hebt. De bestanden worden pas verwijderd wanneer je daadwerkelijk ruimte te kort hebt. Helaas werkt de functie nog niet vlekkeloos en kan het zijn dat vrije-ruimte wordt gekenmerkt door 'wisbare-ruimte' terwijl dit niet het geval is.

Bekijk ook: In sommige gevallen neemt de wisbare ruimte ontzettend veel opslag in beslag. Dan kun je deze geforceerd legen, hoe lees je hier terug.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Frits

  22 oktober 2016 om 21:58

  Kan ik de map ‘Wisbaar’ ook legen? Er staat bij mij dik 19 GB in. Vandaar.

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2016 om 8:25

  @Frits waar vind jij deze map? Ik kan deze niet terugvinden.

 • Frits

  24 oktober 2016 om 9:14

  @Wesley,

  Over deze Mac – Opslag

 • Wesley Fabry

  24 oktober 2016 om 9:17

  @frits daar gaat inderdaad het hele artikel over (met name onder de foto). Dit is wat je Mac kan optimaliseren en eventueel wissen: https://www.appletips.nl/opslag-optimaliseren-macos-beta/

 • Vincent

  26 oktober 2016 om 13:27

  ik heb dezelfde vraag maar de antwoorden lossen niets op tot dusver. Ik heb alles aangevinkt qua optimaliseren maar de wisbare content blijft staan.

 • Wesley Fabry

  26 oktober 2016 om 13:31

  Dit is ook een beetje het hele probleem van de optimalisatie en wisbaarheid functie van Apple, het is te omslachtig en te verdeeld in verschillende hokjes. Als je grondig je Mac wilt opruimen kun je nog altijd het beste apps van derde gebruiken: https://www.appletips.nl/gebruik-cleanmymac-3-om-je-mac-fit-te-houden/

 • Robin

  27 oktober 2016 om 0:05

  Hier hetzelfde probleem, maar dan met 95GB wisbare opslag. Heb een aantal bestanden verwijderd en nu 60 GB vrij. Het schijnt dat het verwijderbare deel automatisch gewist wordt als dat nodig is, maar bij het instellen van Bootcamp werkt dat niet. Het gekke is, dat hoe meer ik verwijder, hoe groter het wisbare deel wordt. Slechts een deel komt ten goede aan de vrije ruimte.

 • Henk

  12 november 2016 om 15:51

  Wie kan mij een tip geven?
  Ik heb inde opslag balk een lichtblauw gedeelte met 11GB door andere gebruiker. wat kan dit zijn en ik kan er niets aan zien.
  wel heb ik vorige week een mislukte migratie gehad van mijn windows PC. de migratie stopte na ca 5 uur van de grande 30 uur.
  Kan ik dit verwijderen?

 • Wesley Fabry

  12 november 2016 om 17:13

  Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Maxine

  27 december 2016 om 18:17

  Ik heb ook een vraagje omtrent wisbaar.
  Bij mijn opslag staat er 424,79 gb van 498,88 gb beschikbaar en wisbaar 340,12 gb. En bij vrij staat er 84,85gb.
  Ik heb wel onlangs alles van mijn externe harde schijf op mijn macbook geplaatst om deze terug in te stellen als time machine en daarna alles terug op de externe harde schijf geplaatst dus mijn macbook is bijna volledig leeg.
  Hetgene dat ik wil is mijn muziek toevoegen aan itunes en deze is namelijk 206,66 gb groot en steeds als ik deze wil verplaatsen komt er een melding dat er niet genoeg plaats is op de harde schijf van de macbook.

  weet iemand wat ik hier kan aandoen?

 • Wesley Fabry

  27 december 2016 om 20:26

  @maxine bekijk dit eens: https://support.apple.com/nl-nl/HT204063
  Uiteindelijk komt alles automatisch goed.

Een reactie toevoegen: