9 mei 2017

ScreencastmacOS: Snel de vensters aanpassen en maximaliseren met dit trucje

iMac icoon

De vensters in macOS zijn eenvoudig aan te passen. Zo kun je de muisaanwijzer plaatsen aan de randen en vervolgens deze slepen om te vergroten. Via de groene knop in het venster kun je direct dit venster en app schermvullend weergeven.

Wist je dat je nog eenvoudiger het venster van een app kun maximaliseren? Zo is het mogelijk om de hoek van een venster te maximaliseren naar de desbetreffende hoek van het beeldscherm. Dit kun je doen met een dubbele klik op de hoek van het venster. Via een eenvoudige toets en klik is het zelfs mogelijk om het venster te vergroten naar de gehele beschikbare ruimte op het scherm (niet schermvullend).

Snel de vensters maximaliseren op een Mac

Met behulp van een dubbelklik kun je het venster aanpassen. Een voorbeeld: dubbelklik op de rechterbenedenhoek van een venster, direct wordt dit vergroot en zal deze hoek zich vergroten naar de rechterbenedenhoek van je scherm. Dit zal alleen aan deze kant van het venster plaatsvinden.

Vensters aanpassen en maximaliseren met dit trucje

Wil je het gehele venster vergroten dan kan dit door de option⌥-toets ingedrukt te houden. Dubbelklik nu op iedere gewenste hoek van het venster om het gehele venster te vergroten. Deze zal de complete beschikbare ruimte van het scherm benutten, maar niet schermvullend weergeven. Deze tip is overigens ook toepasbaar in eerdere versies zoals OS X El Capitan.

Screencast toont trucje in werking

Lees ook: Wis geschiedenis in Safari en behoud websitegegevensReacties


 • Berend

  10 december 2016 om 14:11

  heeft toch in één keer het gewenste resultaat (beschikbare ruimte benutten, niet schermvullend)?

 • Berend

  10 december 2016 om 14:13

  Combinatietoets ⌥ groene knop bedoel ik (tekst viel in eerdere reactie weg).

 • robin

  10 december 2016 om 16:01

  Fantastisch! Zoals berend zegt deed ik het ook altijd, maar dan werd niet altijd alle beschikbare ruimte gevuld. Via de hoeken wel, dank je!

 • pieter

  10 december 2016 om 16:19

  Bij mij werkt dit niet (El Capitan).
  Moet je hiervoor ergens een instelling goed zetten?

Een reactie toevoegen: