18 december 2011

Mail: Download locatie van bijlagen aanpassen

Wanneer je dubbelklikt op een bijlage in de standaard OS X Mail applicatie dan wordt de bijlage op de achtergrond automatisch gedownload en opgeslagen in de map: ~/Bibliotheek/Mail

Vanuit de mail applicatie is het echter niet mogelijk om deze map leeg te maken. Wanneer je langere tijd gebruik maakt van OS X Mail en regelmatig bijlagendit ontvangt dan kan flink wat schijfruimte in beslag gaan nemen. Om dit in de hand te houden heb je twee mogelijkheden: de downloads map leegmaken of de locatie van de download map aanpassen.

Handmatig de download map leegmaken

Ga naar Finder ▸ Ga en druk de option⌥ toets in, in het menu verschijnt nu de optie 'Bibliotheek' klik hierop en ga in het Finder venster wat wordt geopend naar de map 'Mail downloads'.

Je kunt nu de de bijlagen wissen door deze naar de prullenmand linksonder in het Dock te slepen.

Download locatie aanpassen

De 'Mail downloads' is niet eenvoudig bereikbaar om dat deze in de verborgen 'Bibliotheek' map aanwezig is. Met behulp van de mail voorkeuren kun je aangeven dat de bijlagen in een andere wilt opslaan, de meest logische map hiervoor is de downloads map die ook door Safari wordt gebruikt.

Ga naar Mail ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: 'Map voor downloads' blader naar je thuismap en selecteer de map downloads. Sluit hierna de Mail applicatie af met de option⌥ toets ingedrukt en herstart de applicatie.

Eventueel kun je dit ook oplossen met behulp van OS X Terminal. Sluit de Mail applicatie af, start Terminal en voer de onderstaande twee commando’s uit.

cd ~; mv Library/Mail Downloads Downloads/
cd Library; ln -s ../Downloads/Mail Downloads

Screencast:Reacties


 • Yves

  18 december 2011 om 10:42

  Ben je dan de bijlage volledige kwijt of kan die nog steeds vanuit het mailprograma worden geopend?

 • Nico

  18 december 2011 om 12:19

  Handig, bedankt!

 • mike

  18 december 2011 om 12:20

  Nice tip! Thx ;-)

 • Hans

  18 december 2011 om 12:37

  Ik ga er vanuit als je een mail verwijderd in Mail dat de bijlage die in de bibliotheek staat ook verwijderd wordt. Of heb ik dat verkeerd voor??

 • Peter

  18 december 2011 om 12:55

  @Yves: zeker ben je die dan kwijt! Overigens kin je dat zelf gewoon even uitproberen.

 • Peter

  18 december 2011 om 12:57

  @Yves: zeker ben je die dan kwijt! Overigens kun je dat zelf gewoon even uitproberen.

  @Hans: ik neem zonder meer aan van wel. Stel je voor dat al die bijlagen altijd bewaard zouden worden!
  Overigens kun je ook dit zelf even testen door het gewoon eens te doen.

 • FVlaanderen

  18 december 2011 om 20:00

  Prullenmand = rechtsonder?

 • Patrick

  19 december 2011 om 9:11

  Een mail in een attachment wordt (bij preview of bekeken te hebben) vooraf opgeslagen in die ma als copie.

  De attachment blijft bij mij, na verwijderen uit de betreffende map gewoon bestaan. Het is dus niet zo dat alle binnen komende attachments automatisch worden bewaard in die map.

  Kortom ik heb ruim 2Gb verwijderd uit die map en kan nog netjes in de orginele mail mij attachments bekijken (waardoor die hem weer bewaard) ;-)

 • Joost

  4 maart 2013 om 22:48

  ik heb het exact zo gedaan als in het filmpje, maar bij mij lukt het niet. ik gebruik OS X Mountain Lion.. iemand anders met dit probleem?

 • Maryska

  22 september 2013 om 10:51

  Na de overschakeling naar iOS 7 van iPad en iPhone blijkt dat ik qua gebruik bij instellingen aan mail respectievelijk 2.0 GB en 2.8 GB in beslag neem.
  Terwijl alle mappen zo goed als leeg zijn ( inbox, verstuurd en prullenmand), waar komt dat grote bestand dan vandaag? Ik heb KPN en hotmail geïnstalleerd.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!