24 oktober 2011

Na een week de iPhone 4S te hebben gebruikt…

Ondertussen hebben nu we iets meer dan een week de iPhone 4S getest. Tijd om onze eerste indrukken te delen. Het voordeel van de iPhone 4S is dat je hem gewoon kunt gebruiken in een omgeving waar veel mensen zijn zonder dat het opvalt dat je een iPhone 4S in je handen hebt.

De iPhone 4S is een verbeterde versie van de iPhone 4 met exact dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Een klein detail waaraan je een iPhone 4S kunt herkennen zijn de zwarte streepjes aan de bovenzijde van het apparaat die de verschillende antennes scheiden.

Deze scheidingen bevinden zich op de iPhone 4 rechts van de koptelefoonaansluiting en op de iPhone 4S iets boven de mute schakelaar, op dezelfde hoogte is aan de rechterzijde een extra scheiding toegevoegd. Wanneer je een iPhone 4S koopt op marktplaats of een andere handelaar dan kun je hieraan herkennen dat je zeker te maken hebt met een iPhone 4S.

De iPhone 4S schakelt zelf tussen twee antennes voor verzending en ontvangst van data. De maximale HSDPA snelheid is verdubbeld tot 14,4 Mbps. En dat betekent een snellere verbinding en kortere laadtijden. Vanzelfsprekend ben je hiervoor wel afhankelijk van je provider en het afgesloten abonnement.

Bumpers en cases

Wanneer je een iPhone 4 bumper bezit dan past deze wel op de iPhone 4S maar is de mute schakelaar minder makkelijk te gebruiken, dit komt omdat deze enkele millimeters naar beneden is geplaatst. Dit zou in de toekomst problemen kunnen veroorzaken met het mute knopje en om die reden gebruik ik hem zelf niet op de iPhone 4S. Op de website van Apple kun je teruglezen dat de bumpers alleen geschikt zijn voor de iPhone 4, mogelijk komt er binnenkort een aangepaste versie voor de iPhone 4S.

Wanneer je over een case beschikt met één opening voor de mute en de volumeknoppen dan is het geen probleem om deze te gebruiken. Wanneer de case losse openingen heeft kan het problemen geven met de bereikbaarheid van de mute knop.

Snellere processor

De iPhone 4S is voorzien van een dualcore A5 processor waardoor deze een stuk sneller is dan al zijn voorgangers. De grafische performance is volgens Apple 7x sneller geworden. Dit alles is zeer goed merkbaar bij het starten van apps en bij het renderen van webpagina’s in Safari, alles gaat zeer vlot en vloeiend. Vanzelfsprekend is dat prettig tijdens het gebruik, maar het is ook iets waar je snel aan gewend bent. De eerste twee dagen merk je het verschil daarna wordt het gewoon en valt het niet meer op. Gebruikers die overstappen van een 3G of 3GS zullen de verbeterde performance vanzelfsprekend zeer duidelijk merken. Ten opzicht van de iPhone 4 is de snelheidswinst niet supergroot.

Door de toepassing van de A5 processor is het nu ook mogelijk om met behulp van Airplay het scherm van een iPhone 4S te delen op een Apple TV 2, een functie die ook aanwezig is op de iPad 2.

Camera

In de iPhone 4S is een 8 megapixel camera aanwezig met een verbeterde lens die is voorzien van een grotere diafragma (f/2.4). Tevens wordt er een meer gevoelige lichtsensor gebruikt en heeft de camera softwarematige gezichtsherkenning. Een geavanceerde hybride infraroodfilter houdt schadelijk infraroodlicht tegen waardoor de kleuren in foto’s natuurgetrouwer en consistenter zijn.

De kwaliteit van de foto’s is verbluffend evenals de video’s die je nu op Full HD (1080p) kunt maken. Door de toevoeging van de automatische beeldstabilisatie worden onbedoelde bewegingen tijdens het filmen ongedaan gemaakt. De kwaliteit van de video’s in één woord super te noemen.

De fabrikanten van digitale compact camera’s zullen de hete adem van de iPhone 4S in hun marktsegment zeer zeker gaan voelen.

Onderstaande video gemaakt op een iPhone 4S door @iking1987. Gebruik de toolbar in het Youtube venster om de 1080p versie te bekijken.

Ook op het gebied van snelheid is camera sterk verbeterd. Na het openen van de camera app kan nu binnen 1 seconde een foto worden gemaakt. Wil je direct meerdere foto’s maken dan is dat ook geen probleem de camera is na het nemen van de eerste foto nagenoeg bijna weer direct beschikbaar voor het volgende shot.

Locatiebepaling

De iPhone 4S maakt naast het bekende Amerikaanse Global Position System (assisted GPS) nu ook gebruik van het splinternieuwe Russische GLONASS systeem. Door dat de iPhone 4S deze beide systemen gebruikt kan je postitie binnen enkele seconden worden bepaald met een hoge accuraatheid. Erg handig als je gebruik maakt van navigatiesoftware zoals TomTom, Navigon of Google maps.

Siri

Over Siri is al heel erg veel geschreven. Siri is een virtuele assistent die je opdrachten kunt geven door deze uit te spreken. Siri werkt op dit moment alleen in het Engels, Duits en Frans. De dienst is nog in beta en heeft nog moeite om informatie van buiten de VS te vinden.

Als Nederlandse iPhone 4S gebruiker kun je beperkt gebruik maken van Siri, je dient echter wel je vragen in het Engels, Duits of Frans te stellen. Standaard is Siri in combinatie met de Nederlandse taal uitgeschakeld, via de instellingen kun je Siri echter heel eenvoudig activeren.

Apple heeft aangegeven dat er vanaf 2012 meer talen zullen worden toegevoegd aan Siri, in eerste instantie gaat het hierbij om Japans, Chinees, Koreaans, Italiaans en Spaans. Over Nederlandse ondersteuning wordt vooralsnog geen melding gemaakt.

Siri is een erg leuke en een zeer coole nieuwe feauture, echter door het ontbreken van Nederlandse ondersteuning blijft het gebruik beperkt. Na twee hele gesprekken te hebben gehad met Siri, staat ze nu gewoon uit.

Batterijduur

Volgens Apple is ook de batterijduur van de iPhone 4S verbeterd. Iets wat ik zeer zeker in twijfel trek. Mijn iPhone 4 kon ik de gehele dag (16 uur) zonder problemen gebruiken nadat deze volledig was opgeladen. De iPhone 4S was bij het zelfde dagelijks gebruik echter al na 10 uur leeg! Ondertussen verschijnen ook op de Apple pagina's veel reacties met betrekking tot de tegenvallende batterijduur.

Het uitschakelen van de locatievoorzieningen voor de systeem processen zoals kompas calibratie, diagnose en gebruik, iAds en netwerk selectie zorgde voor verbetering van de batterijduur maar blijft daarna nog ver achter op de batterijduur van de iPhone 4.

In eerste instantie was een iPhone 4 backup via iCloud teruggeplaatst op de nieuwe iPhone 4S. Dit was mogelijk de veroorzaker van de beperkte batterijduur. Door de iPhone 4S te herstellen en geen back-up terug te plaatsen verbeterde de batterijduur naar 12 uur. Deze komt hierdoor nog steeds niet in de buurt van de iPhone 4.

Mogelijk dat de batterijduur nog kan worden verbeterd met een update van iOS 5. Volgens onbevestigde bronnen zou er een in het framework voor locatiebepaling een bug/leak zitten.

Wel of geen iPhone 4S kopen?

Wanneer je de bezitter van een iPhone 3GS of een eerder type bent dan is de iPhone 4S zeer zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Als je op dit moment een iPhone 4 bezit dan zul je jezelf moeten afvragen of de bovenstaande verbeteringen het geld waard zijn. De iPhone 4 is zeker nog geen verouderd toestel en kan zonder problemen nog mee tot de release van de volgende generatie iPhone.Reacties


 • Justin

  24 oktober 2011 om 10:09

  Mooi geschreven! Duidelijk en helder!

 • christophe

  24 oktober 2011 om 10:17

  Inderdaad leuk én duidelijk om te lezen.

 • Gijs

  24 oktober 2011 om 10:44

  Ik ben in bezit van een iPhone 4 en heb vrijdag via de site van Apple de iPhone 4s besteld. Deze komt volgende week al binnen. Ik kijk er erg naar uit. En de iPhone 4 is een mooi reserve toestel in plaats van mijn iPhone 3G.

 • Koen

  24 oktober 2011 om 10:52

  “Het voordeel van de iPhone 4S is dat je hem gewoon kunt gebruiken in een omgeving waar veel mensen zijn zonder dat het opvalt dat je een iPhone 4S in je handen hebt.”
  Hoezo is dat een voordeel? Dat zie ik juist eerder als een nadeel!

 • Robin

  24 oktober 2011 om 11:13

  Wachten op de Iphone 5 dan maar. Snelheid wen je inderdaad snel en en zolang alle apps nog werken..
  Buiten dat zie ik me niet in de metro/trein/bus tegen mijn telefoon praten…. Ergo Siri zal niet veel voor mij betekenen.

 • Koen

  24 oktober 2011 om 11:20

  @Robin: Want een telefoon is niet om tegen te praten natuurlijk.
  Je hoeft niet zoals in de commercials de telefoon van je af te houden. Siri werkt ook wanneer je hem naast je oor houdt, dan activeert die automatisch.

 • mike

  24 oktober 2011 om 11:33

  Goed verhaal. Ik wacht op de 5…..al kriebelt het wel ;-) Maar ben nog zo tevreden met de 4!

 • Robin

  24 oktober 2011 om 11:50

  Ook ik houdt het voor nu bij de iPhone 4, maar ook bij mij kriebelt het. Vooral de 1080p functie zou mij erg bevallen! Maar ik weet eigenlijk zeker dat ik dan volgend jaar (ook weer) voor de iPhone 5 ga.

 • John

  24 oktober 2011 om 11:58

  Ik vind deze upgrade het geld niet waard. blijf mooi bij mijn iphone 4 en kijk wel naar de 5 tzt.

 • michel

  24 oktober 2011 om 12:33

  Mooie en held ere review dank hier door, ik ben een gelukkige gebruiker van de iPhone 4 met een probleem een schuur in het scherm.

  Maar met een voordeel kan mijn abonnement verlengen dus ik ben opzoek naar een iPhone 4S de komende weken. Een nieuw scherm ben ik rond de €150,- kwijt dit kost me ook een i.c.m. een verlenging.

  Conclusie voor mij en dat geef je ook aan is het nodig om van iPhone 4 naar iPhone 4S te gaan??
  Mijn antwoord hierop is ja aangezien ik ook een stuk moet rijden om bij een herstelpunt te gaan enz.

  Hopelijk heb ik in de komende week ook een iPhone 4S maar twijfel nog over de kleur.

 • Bjorn

  24 oktober 2011 om 14:55

  Ik heb afgelopen vrijdag een 4s besteld via apple.nl, hoop dat ik hem a.s. vrijdag binnen krijg. Er stond echter in de mail 1-2 weken..

  Ik heb nu een 3gs, dus voor mij is het een flinke verbetering.

  Ik wacht geduldig af tot de koerier mijn 4s levert en op het moment dat apple 600 euro van mn rekening afschrijft.

 • jan

  24 oktober 2011 om 18:04

  Wanneer zou de 5 uitkomen? Is het de moeite erop te wachten, of gaat het nog lang duren (want de plannen van Apple zijn groots, de technologie ook al?)?

 • Regine wegener

  24 oktober 2011 om 21:46

  Bedankt voor de uitleg! Heel mooi en helder geschreven !!

 • Brandius

  24 oktober 2011 om 21:56

  Bedankt voor je eerlijk advies: iPhone 4 is geen verouderd toestel.

 • René

  24 oktober 2011 om 22:41

  Volgens mij had je de review kunnen beperken tot het stukje over de batterijduur; voor het overgrote deel schrijf je mogelijkheden van Apple over. Die kunnen we overal al lezen.

 • Exotic

  25 oktober 2011 om 0:05

  Wat is eigenlijk ‘verkeer’ die bij instellingen > locatievoorzieningen > systeem staat?

 • Marco Schreijen

  25 oktober 2011 om 11:18

  Airplay is niet voorbehouden aan de iPhone 4S en de iPad 2. Met mijn iPhone 4 kan ik onder iOS5 ook gewoon Airplay gebruiken om te streamen naar de AppleTV.

 • Shark24

  25 oktober 2011 om 18:12

  Tja, en zo werkt het helaas met meer Apple producten. De mensen worden gek gemaakt met nieuwe releases en natuurlijk willen ze die allemaal hebben maar wat krijg je nu daadwerkelijk. Niemand die het weet en buiten wat uiterlijke veranderingen blijft het slechts speculeren.
  Dat doet Apple heel slim en is het nu aan de consument om te bepalen hoe lang ze dit nog blijven pikken. Het zijn soms net schapen.

 • Henkie

  26 oktober 2011 om 0:21

  Koop gewoon een mooi Android toestel, dan loop je niet meer achter de feiten aan.

 • Renault

  27 oktober 2011 om 11:38

  Bedankt voor de leuke gebruikerservaring :-) Zelf heb ik een iPhone 3gs en kan niet wachten tot ik de 4s in handen heb. Ik ben verliefd op het uiterlijk van de telefoon die gelukkig voor de Apple fans uniek is gebleven en niet door de concurrent is gekopieerd. De iPhone 5 zal pas in 2013 worden geïntroduceerd. Apple zal eerst de 4g en 4s uitmelken. Hebben ze tenminste de tijd voor een nieuwe revolutie, want dat is nodig om de huidige topmodellen voorbij te streven.

 • ronald

  3 november 2011 om 15:43

  “Het voordeel van de iPhone 4S is dat je hem gewoon kunt gebruiken in een omgeving waar veel mensen zijn zonder dat het opvalt dat je een iPhone 4S in je handen hebt.”
  Wat is daar het voordeel van?

 • Wim Decuypere

  16 november 2011 om 13:08

  Wat is eigenlijk ‘verkeer’ die bij instellingen > locatievoorzieningen > systeem staat?

  Het betreft de verkeersdrukte die je kan weergeven in ‘Kaarten’. Als je daarin linksonder klikt en ‘verkeer’ aanklikt zie je de verkeersdrukte (groene tot rode kleur)

 • flipper

  5 februari 2012 om 13:31

  hey allemaal.
  zie met regelmaat een 4s voor rond de 400 a 450 euro op marktplaats voorbij komen. ( nieuw of enkele maanden gebruikt )
  heb daar toch mijn bedenkingen bij.
  wie kan er zeggen wat nu een reële waarde voor een tweedehands 4s ?

 • Jo Daems

  28 februari 2012 om 21:58

  voor de betere camera wou ik overstappen van de iPhone 4 naar de 4S, maar de batterij-duur vind ik toch ook heel belangrijk. Ook door de overstap van mijn (zwarte) MacBook naar een MacBookPro moest mij erg aanpassen aan de kortere batterij-duur. Toch maar wachten op de iPhone 5…

Een reactie toevoegen: