21 juli 2014

Numbers: CSV bestanden importeren

numbers retina icon newSinds de lancering van nieuwe versie van iWork (2013) zijn er veel opties verborgen, veranderd of zelfs verwijderd. Waarom Apple de productiviteit van hun applicaties heeft aangepast is nog steeds niet duidelijk, echter hebben ze gedurende updates vele optie opnieuw toegevoegd.

Een probleem dat veel Numbers-gebruikers zullen herkennen is het probleem dat optreed bij het importeren van CSV-bestanden. Deze worden niet netjes geplaatst in verschillende kolommen maar alles wordt in de eerste kolom geplaatst. Erg vervelend en Apple heeft dit probleem (nog steeds) niet opgelost, vreemd want wanneer je een CSV-bestand bekijkt in Quick Look (spatiebalk) in Finder zie je alles wel netjes verdeeld in kolommen.

Het probleem is dat Numbers alleen CSV-bestanden kan importeren die gebruik maken van de TAB als scheidingsteken. Wanneer je een CSV-bestand in Numbers sleept met bijvoorbeeld een komma dan krijg je een enkele rommelige kolom. Met behulp van onderstaand script kun je deze bestanden openen en op een correcte wijze importeren in Numbers.

csv numbers importeren

Download eerst het script: https://www.appletips.nl/files/CSVtoTabs-Clipboard.zip

Open vervolgens het gedownloade bestand en deze wordt automatisch geopend door Automator, klik in het pop-up venster op ‘Installeer’ om gebruik te kunnen maken van het script. Om vervolgens een CSV-bestand correct te importeren dien je in Finder met behulp van een secundaire klik (rechtermuis-klik) te klikken op het CSV-bestand. Selecteer hier de optie (bij voorzieningen) ‘CSV to Tabs on clipboard’ en kies de het scheidingsteken dat gebruikt wordt in het CSV-bestand (bijvoorbeeld komma). Bevestig door op ‘OK’ te klikken, automatisch word het gehele CSV-bestand correct gekopieerd naar je klembord.

Hierna open je een (nieuw) document in Numbers en klik op een lege cel. Voer de toetscomibinatie cmd⌘ + V uit om het gehele CSV-bestand te plakken in Numbers. Je zal merken dat deze nu correct wordt geïmporteerd, hierna kun je hem uiteraard bewerken en exporteren naar andere versies.

Numbers
NumbersCategorie: Productivity, Business
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  167 MB DOWNLOAD GRATIS

Meer over iWork kun je hier terugvinden.Reacties


 • Pieter

  21 juli 2014 om 14:15

  “Het probleem is dat Numbers alleen CSV-bestanden kan importeren die gebruik maken van de TAB als scheidingsteken.”

  Puntkomma werkt ook. Alternatieve oplossing: je kunt een .csv bestand eerst openen in TextEdit en via Find/Replace de komma’s vervangen door puntkomma’s. Als je daarna het .csv bestand opent in Numbers (bv via QuickLook) krijg je wel aparte kolommen.

 • Paula Bennink

  21 juli 2014 om 20:31

  Ik ga met Pieter mee, zo doe ik het ook, werkt snel en goed.
  Wel bedankt voor al die tips altijd!

 • Elbert Raadsen

  21 juli 2014 om 21:45

  Voordat ik deze tip zag heb ik in een bestand de komma met texteditor automatisch vervangen door een puntkomma (semicolon) en daarna opende Numbers het bestand correct in kolommen. Het betrof trouwens een bestand van ING, dat de waarden ook nog eens tussen ” ” zet, omdat in de bedragen een komma voorkomt. Om te voorkomen dat die ook verdwijnt heb ik “,” vervangen door ; en daarna de ” aan het begin en eind van een regel verwijderd.

 • Bert

  21 juli 2014 om 21:48

  Leuk hoor jongens, maar deze tip zorgt er net voor dat je niet meer handmatig moet omzetten maar ie het in 1 keer zelf voor je doet. Erg handig! Bedankt!

 • Ferry

  22 juli 2014 om 9:11

  Hi Pieter, wil je mij uitleggen hoe ik bij Find/Replace kom? Ik ben hier (nog) niet zo thuis in.. alvast bedankt!

 • Pieter

  24 juli 2014 om 9:53

  @Ferry: Open het .csv bestand met TextEdit.app. Kies Edit –> Find –> Find and Replace… (of toets de shortcut: Alt-Cmd-F). In de bovenste tekstbox (Find) voer je ‘,’ (komma) in, in de onderste tekstbox voer je ‘;’ (puntkomma) in. Daarna klik je op All en op Done, en tenslotte sla je het gewijzigde bestand op (Cmd-S).

  Als jet het bestand nu opent in Numbers krijg je netjes kolommen.

 • Gerrit

  4 augustus 2014 om 16:23

  Was inderdaad zover gekomen dat ik de (ING) csv netjes geïmporteerd krijg door eerst overal “,” te vervangen door een spatie, maar nu loop ik nog tegen een ander probleem aan.
  In de eerste kolom staat de datum geformatteerd als 20140502; als ik de cel selecteer en onder gegevensnotatie de instelling verander naar > Datum en tijd > 02-05-14 verandert er niets.
  Geen enkel datum format-reageert op de notatie 20140502.
  Alles met de hand omzetten lokt me niet.

 • Robert Mares

  19 oktober 2014 om 21:34

  Hartelijk dank voor deze tip! Heb dit gebruikt om mijn maillijst over te zetten naar andere Email Service Provider.

 • Marijn

  21 oktober 2014 om 20:44

  Hartelijk dank voor de tip. Gebruik het inderdaad ook voor de ING. Maar heb hetzelfde probleem als @Gerrit. Zijn hier misschien nog oplossingen voor?

 • Gerard

  6 november 2014 om 17:39

  Ik gebruik numbers 3.5 (de laatste versie). Ik vervang de komma door een punt/komma zoals in andere reacties, maar als ik het open in numbers dan staat alles in één kolom. Doe ik iets verkeerd of ondersteunt numbers 3.5 dit niet meer.

 • Daniel

  6 januari 2015 om 13:42

  Bedankt voor de oplossing (CSVtoTabs-Clipboard.zip), na jaren van trukjes nu voor mij een mooie oplossing via rechter muis knop+Services .

 • Rob

  9 januari 2015 om 11:49

  Met kopiëren naar clipboard en paste in Numbers, komt alles wel in kolommen. Maar soms zijn dat er teveel. In excel kun je dat corrigeren door de scheidingslijnen weg te halen voordat je het importeert.
  In numbers lijkt dat niet mogelijk. Een aantal cellen samenvoegen is voor een groot spreadsheet geen praktische oplossing.
  Heeft iemand een idee?

 • Wesley Fabry

  9 januari 2015 om 11:55

  @Rob je kan dan de te veel aan kolommen markeren, rechter muisknop en dan kiezen ‘verwijder (geselecteerde) kolommen of ga dan naar de menubalk, klik op ‘Tabel’ en dan op ‘Verwijder kolommen’.

 • Rob

  9 januari 2015 om 12:41

  Het probleem is dat je dan natuurlijk ook de inhoud verwijdert. En dat is in mijn geval niet de bedoeling.

 • Frans van der Weide

  7 februari 2015 om 15:16

  Bedankt voor de file, CSV toTabs-Clipboard.zip. Het werkt en na het commando command-v komt er in numbers een keurig overzicht.

 • Ruud

  15 februari 2015 om 10:13

  ik heb nu libreoffice en wil overstappen naar numbers, zoals ik vorige maand ben overgestapt van windows naar mac ik probeer een simpele boekhouding op te maken in numbers met een tabblad inkoop, verkoop, onkosten, totaal en factuur bestaan er geen sjablonen kant en klaar want ik vrees anders toch bij libre te moeten blijven ik kom namelijk niet met numbers van de grond

  zo lukt het niet een gemaakt factuur in numbers op te slaan als PDF dus niet alle werkbladen maar enkel de factuur
  verder moet ik verwijzingen maken van inkoop en verkoop naar totaal
  hopelijk wet iemand een site of zo waar ik een sjabloon kan downloaden
  BVD Ruud

 • Teijl

  13 april 2015 om 21:11

  Fantastisch, dank je wel! Het werkte in één keer.

 • Thei

  6 juli 2015 om 14:32

  Hartstikke bedankt, werkte precies zoals beschreven. Bedankt voor dit soort tips. Prima

 • Karlien

  23 september 2015 om 21:48

  Super handig. Bedankt!

 • Gert

  5 november 2015 om 16:12

  Kan iemand mij vertellen hoe ik een adresbestand voor een groep vanuit Numbers importeer in “Contacten”. Ik heb een Numbers bestand gemaakt met een in een kolom de naam, in de tweede kolom het mailadres en in de derde kolom het kenmerk voor de groep om later een slimme groep te maken. Dit bestand heb ik via CSV to Tabs on clipboard’ omgezet naar een CSV bestand en geïmporteerd in Contacten. Ik heb nu wel alle gegevens in Contacten staan, maar iedereen heet ” geen naam” en als ik op deze geen namen klik dan staan alle gegevens komma geschieden onder “notities”. Mail versturen lukt dus niet. Wat doe ik niet goed?

 • Danielle

  14 juni 2016 om 13:23

  Bij mij werkte het gewoon zonder dit programma

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!