19 mei 2014

OS X: Applicaties starten met root rechten

terminal icon retinaOnder OS X Terminal is het mogelijk om commando's uit te voeren met super user / root bevoegdheden. De applicaties die je start in de grafische omgeving van OS X worden altijd gestart met de bevoegdheden van de actieve gebruiker.

Met behulp van OS X Terminal is het echter wel mogelijk om een grafische applicatie te starten met root rechten. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld systeem bestanden (zoals de hosts file) wilt bewerken met Texteditor of de controle terug wilt hebben over een bestand dat 'gelocked' is door een bepaalde applicatie.

Om een applicatie te starten met root rechten dien je de executable van de applicatie te starten met behulp van het sudo commando.

De executable is altijd aanwezig in de .app map van de applicatie (Contents ▸ MacOS).

/Applications/Applicatienaam.app/Contents/MacOS/Applicatienaam

In het geval van Teksteditor gebruik je:

/Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit

Om Teksteditor te starten met root rechten voer je het onderstaande commando uit:

sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit

Geef je wachtwoord op en Teksteditor wordt gestart met hoogste rechten die beschikbaar zijn op je Mac. Je kunt dit controleren door de activiteiten applicatie te starten, type rechtsboven in het zoekveld: textedit.

Schermafbeelding 2014-04-29 om 15.59.52

Achter de procesnaam zal je zien dat 'Root' wordt weergegeven. Bij andere applicaties zoals Finder zal je gebruikersnaam worden weergegeven.

Waarschuwing: Start applicaties alleen met root rechten als je weet waarmee je bezig bent. Foutief gebruik van de root rechten kun je OS X installatie dusdanig beschadigen dat een herinstallatie noodzakelijk is!

Meer over Terminal kun je hier terugvinden.Reacties


  • Pieter

    19 mei 2014 om 18:24

    Dit zijn de tips die straks weer in veel extra supportvragen op het forum gaan resulteren. Ga zo door! :-)

  • Johan

    20 mei 2014 om 9:11

    Goeie tip, dank!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!