22 oktober 2013

OS X: Bestanden/documenten kopiëren vanuit Spotlight

spotlight icon retinaMet behulp van de Spotlight functie in OS X kun je snel en eenvoudig je gehele harddisk doorzoeken naar verschillende documenten, programma's, e-mails en overige bestanden.

Spotlight kun je activeren via het vergrootglas in de menubalk of via de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk. Voer een gewenste zoekopdracht (naam van het bestand of programma) in en zoek in de lijst naar het correcte bestand/document. Klik er vervolgens op en het document wordt geopend, wanneer je tijdens het klikken de cmd⌘-toets ingedrukt houdt wordt het bestand geopend in een nieuw Finder venster.

Wanneer je graag een document wil kopiëren kun je dit uiteraard in de Finder doen, maar ook direct via Spotlight kun je een bestand kopiëren volg hiervoor de onderstaande stappen:

• Activeer 'Spotlight'
• Voer een zoekopdracht in
• Navigeer met de pijltoetsen omlaag naar het bestand
• Voer vervolgens de toetscombinatie cmd⌘ + C uit

spotlightkopieren

Vervolgens kun je in Finder of je bureaublad de toetscombinatie cmd⌘ + V uitvoeren om het bestand te plakken. Op deze manier kopieer je alleen het bestand en wordt deze dus niet verplaatst of verwijderd op zijn huidige locatie.

Meer over Spotlight kun je hier terugvinden.Reacties


 • peter

  22 oktober 2013 om 9:12

  Waarom maakt Apple het verplaatsen van bestanden niet makkelijker?Het zou zo makkelijk kunnen: Cmd + X en Cmd + V en klaar!Dat is echt het enige wat ik een tekortkoming in OS vindt.

 • Hayo Baan

  22 oktober 2013 om 10:06

  Peter, dat kan wel degelijk. Gewoon de alt toets bij het plakken (cmd⌘ + alt⌥ + V) indrukken en dan wordt het in plaats van een “copy” een “move” actie.

  Eigenlijk veiliger dan de “cut” die jij bedoelt aangezien je dan direct al het bestand kwijt bent, ook al “paste” je het nergens heen.

 • peter

  24 oktober 2013 om 11:43

  Ga ik uitproberen, veel dank!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!