6 februari 2011

OS X Finder: Altijd openen met…

De alt⌥ en cmd⌘ toetsen bezitten in veel OS X programma's vaak geheime krachten. De beide toetsen geven in veel gevallen toegang tot extra functionaliteit in menu's of bij het klikken op knoppen in de grafische interface van Mac OS X.

Mac OS X wijst aan de verschillende bestandsformaten automatisch een programma toe. Zo worden .pdf bestanden standaard in voorvertoning geopend en .txt bestanden in teksteditor.

Nu kan het voorkomen dat er meerdere programma's op je Mac aanwezig zijn die .txt bestanden kunnen lezen bijvoorbeeld naast Tekstedit ook BBEdit. Normaal gesproken worden de .txt bestanden alleen geopend in de applicatie die als standaard is ingesteld.

In Finder is het mogelijk om per bestand aan te geven met welke applicatie je deze wilt openen. In het geval van .txt bestanden en BBEdit kan dit handig zijn aangezien deze applicatie in sommige gevallen een betere opmaak weergeeft maar dat Tekstedit in de andere gevallen prima voldoet.

Om het bovenstaande voor elkaar te krijgen gaan we gebruik maken van de alt⌥ toets in Finder. Selecteer een bestand in Finder en control+klik hierop (of gebruik de de rechtermuisknop). Er opent nu een context menu waarin je de beschikking hebt over de keuze "Open met...". Wanneer je nu de alt⌥ toets indrukt wijzigt deze menu optie in "Open altijd met dit programma..." en kan je een applicatie selecteren. Eenmaal geopend zal alleen dit bestand in de toekomst altijd met de toegewezen applicatie worden geopend.

Deze optie is ook in te stellen via het info-venster cmd⌘ + I.Reacties


 • Paul

  6 februari 2011 om 16:40

  Weet iemand ook hoe ik deze lijst kan aanpassen? Soms duurt dat laden ervan zo lang omdat er wel 20 programma’s voor zijn. Waarvan vele ook niet logisch zijn.

  Zoek hier al tijden naar, maar kan niks vinden.

 • Eelco Deuling

  6 februari 2011 om 21:21

  In principe moet een programma aan het systeem kenbaar maken welke soort documenten het kan openen. In het verleden kreeg je soms een enorm lange lijst met b.v. alle Photoshop droplets maar nu heb ik er weinig last van. Om wat voor soort documenten gaat het?

 • Jasper

  7 februari 2011 om 17:05

  Kan je ook, als je bv. avi bestanden hebt, alle avi bestanden altijd openen met vlc, automatisch?

 • Swen

  26 maart 2012 om 16:53

  Weet iemand hoe je dit ook ongedaan kunt maken? Ik heb per ongeluk bij een .component bestand aangegeven dat ieder .component bestand geopend moet worden met Logic.

  Je zou kunnen zeggen klik dan aan waar je het wel mee wilt openen maar het probleem is dat er hiervoor stond ingesteld dat geen enkel programma het kon openen..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!