6 februari 2011

OS X Finder: Alleen in de huidige map zoeken

Wanneer je in Mac OS X gebruik maakt van de zoekfunctie (spotlight) in het Finder venster (rechts boven) dan wordt je gehele harddisk doorzocht. Het grote nadeel hiervan is dat het zoeken lang duurt en dat je vaak veel te veel en minder accurate zoekresultaten te zien krijgt.

In Mac OS X Snow Leopard 10.6 is er daar een oplossing op bedacht. Je kunt namelijk aangeven dat je 'default' alleen maar in de actieve map wilt zoeken, vanzelfsprekend worden hierbij ook de onderliggende mappen doorzocht.

Je kunt het standaard zoekgedrag aanpassen via het Finder menu ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd.

Selecteer onder in het venster bij 'Uitvoeren van een zoekopdracht' de optie: 'Zoek in de huidige map'. Wanneer je nu in OS X Finder de thuismap selecteert of een andere willekeurige map selecteert en een zoekopdracht start dan wordt er alleen de thuismap in onderliggende mappen naar de zoekterm gezocht.

Via de zoekopties in het Finder venster zelf is het ook mogelijk om aan te geven dat je alleen wilt zoeken in de huidige map, dit kan je echter pas aangeven op het moment dat je de zoekopdracht al is uitgevoerd. Naar mijn mening is het heel erg handig om de bovenstaande aanpassing te maken omdat je in de meeste gevallen alleen in een bepaalde map wilt zoeken en niet op je gehele harddisk.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!