28 juli 2011

10.7OS X Lion: De Resume functie voor Safari uitschakelen

Je vriendin gaat iets eerder naar bed en jij besluit om nog wat filmpjes voor volwassenen te kijken op het internet. Nadat je daar mee klaar bent sluit je Safari af met cmd⌘ + Q of via het menu. De volgende ochtend gaat je vriendin achter de Mac zitten en start Safari… In veel relaties zal dit geen probleem zijn, maar in sommige geeft dit toch wel eens spanningen.

In Mac OS X Lion kun je ervoor kiezen om de resume functie in zijn geheel uit te schakelen, hierdoor zal de inhoud en de vensters van bijvoorbeeld Safari niet meer herstelt worden bij het heropenen. Als je deze optie uitschakelt dan verlies je ook de Resume functie in combinatie met applicaties die gebruik maken van documenten en dat is iets wat je waarschijnlijk ook niet wilt.

Met behulp van Terminal is het mogelijk om alleen de Resume functie van Safari uit te schakelen. Sluit hiervoor Safari af, kopieer en plak het onderstaande commando in OS X Terminal:

defaults write com.apple.Safari NSQuitAlwaysKeepsWindows -int 0

Wanneer je nu Safari opnieuw opstart zal deze altijd starten met de startpagina die als standaard is ingesteld via de Safari voorkeuren.

Je kunt de resume functie in Safari opnieuw activeren met het commando:

defaults write com.apple.Safari NSQuitAlwaysKeepsWindows -int 1


Reacties


 • mausy5043

  28 juli 2011 om 19:54

  Of je geeft je vriendin een eigen account ;-)

 • Gigs

  28 juli 2011 om 19:55

  Wat een terreur zeg dat ‘Resume’. Er was toch al de keuze om programma’s op te laten starten bij ‘Login’. Waarom nou deze dwingende feature. Ik heb het gevoel dat ik niet langer de baas ben over mijn eigen computer.

  Wie heeft er een terminal-commando om dat hele ‘Resume’ h-e-l-e-m-a-a-l uit te schakelen!? Ik ben je eeuwig dankbaar. ;)

 • Henk

  28 juli 2011 om 19:56

  Of je gebruikt alt+cmd+q

 • HCHybrid

  28 juli 2011 om 19:57

  “In veel relaties zal dit geen probleem zijn, maar in sommige geeft dit toch wel eens spanningen.”

  Whahaha! Briljant weer! Heerlijke humor, kan ik zeer waarderen!

 • Henk

  28 juli 2011 om 19:58

  @Gigs
  1. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op het tabblad ‘Algemeen’.
  3. Deactiveer de optie: ‘Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s.

 • Gigs

  28 juli 2011 om 20:09

  @ Henk. Dank maar dat werkt niet helemaal. Bij opnieuw starten van de computer opent hij toch weer de programma’s die je bij stoppen met de computer open had staan.
  Ik gebruik het programma ‘Delayedlauncher’ om alle menubar-apps in de goede volgorde in de menubalk te krijgen. Maar ‘Lion’ is dat proces te snel af doordat het o.m. Weatherdock en Pathfinder opent voordat deze in ‘Delayedlauncher’ aan de beurt komen om te worden geopend.

  Grrrrrrrrrrr….

 • Joop Vos

  28 juli 2011 om 20:52

  Ook hier wat reclame voor de Safari extensie Sessions > http://bit.ly/9cNe4K … een prima app om je tabs en windows te restaureren.

 • ThaMan

  28 juli 2011 om 21:00

  Dank u wat ik vond het zwaar irritant

 • Gigs

  28 juli 2011 om 21:19

  Mijn probleem is opgelost. Je kunt namelijk wanneer je de computer uitzet of herstart, in het dialoogvenster dat dan verschijnt, aangeven of bij opnieuw opstarten de vensters van geopende programma’s automatisch weer geopend moeten worden.

  Helaas moet je het wel elke keer opnieuw aangeven.

 • Rutger Truyers

  28 juli 2011 om 21:55

  Je moet dit zelfs niet via terminal doen

  ga naar SYSTEM PREFERENCES –> GENERAL –> en zet gen de “rectore windows when quiting and reopening apps” en voila voor alle programma’s opgelost.

 • Richard IJzermans

  28 juli 2011 om 22:48

  @Rutger: Met de procedure die ik hier boven beschrijf schakel je ALLEEN de Resume functie uit van Safari, zonder dat dit effect op alle andere applicaties!

 • Bart

  28 juli 2011 om 23:27

  Stomme vraag, maar kan je zo filmpjes niet beter bekijken in privé modus? Of wordt dat achteraf ook gewoon terug geopend?

 • krijn

  29 juli 2011 om 8:57

  Nu nog de mogelijkheid om je geopende tabbladen te behouden als je per ongeluk je venster uit klikt. Dat is voor mij dé reden misschien terug naar firefox te gaan. Ben regelmatig mijn tabbladen kwijt. en dat is heeeeel iritant

 • Gigs

  29 juli 2011 om 9:33

  @ krijn: > Geschiedenis > “Open alle vensters van de laatste sessie opnieuw”

 • oscar

  29 juli 2011 om 11:12

  Iemand ook al een manier gevonden om de autorefresh na gebruik van de nieuwe ‘forward/backward’ gesture in safari uit te zetten?

 • Luc Van Dijck

  29 juli 2011 om 11:31

  je kan ook eerst cmd+W doen en dan cmd+Q. De volgende keer start ie met je ingestelde startpagina.

 • Bart

  29 juli 2011 om 15:50

  Kan iets soortgelijks eigenlijk ook gebruikt worden om bij voorvertoning deze functie uit te schakelen?

Een reactie toevoegen: