Menu

14 augustus 2011

10.7OS X Lion: Resume per applicatie uitschakelen

Resume is één van de nieuwe features in Mac OS X Lion en zorgt ervoor dat de huidige staat van een applicatie wordt opgeslagen wanneer deze wordt afgesloten of als je Mac wordt herstart. Dat kan heel erg handig zijn maar in sommige gevallen misschien ook niet gewenst. Mac OS X Lion geeft je via de systeemvoorkeuren geen mogelijkheid om de resume functie per applicatie uit te schakelen.

De resume optie wordt geactiveerd in de property-lists van de applicaties die aanwezig zijn op je Mac. Wanneer je voor een bepaalde applicatie de resume functie uit wil schakelen dan is dat mogelijk met behulp van een OS X Terminal commando.

Allereerst moeten we er achter zien te komen welke plist de applicatie gebruikt, hiervoor moeten we in de thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Preferences zoeken op de Engelstalige naam van de applicatie. Wanneer je bijvoorbeeld de resume wil uitschakelen voor Voorvertoning (Engelse benaming ‘Preview’) dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

ls ~/Library/Preferences | grep "Preview"

In het bovenstaande resultaat zie je meerdere ‘Preview’ vermeldingen, de property list die aangepast dient te worden heeft in de meeste gevallen het formaat: com.ontwikkelaar.applicatienaam.plist. In het geval van Preview (voorvertoning) moeten we dus com.apple.Preview.plist gebruiken.

Zorg ervoor dat de applicatie is afgesloten en voer het volgende commando uit om de resume functie uit te schakelen:

defaults write com.apple.Preview ApplePersistenceIgnoreState YES

Let op! hierbij gebruiken we niet de .plist extensie!

Start nu de Voorvertoning applicatie en de Resume functie is uitgeschakeld, je kunt de functie opnieuw activeren door in het commando YES te vervangen door NO.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Richard 14 augustus 2011 om 13:06

    Het lukt me niet met QuickTime. Heb het volgende commando in Terminal gebruikt: defaults write com.apple.QuickTimePlayerX ApplePersistenceIgnoreState YES

  • Richard IJzermans 14 augustus 2011 om 13:20

    Hier lukt het wel met QuickTime. Was de applicatie afgesloten toen je het commando uitvoerde?

    defaults write com.apple.QuickTimePlayerX ApplePersistenceIgnoreState YES

  • Timen 14 augustus 2011 om 13:52

    Bedankt, zeer handig! Ik heb alleen nog wel een andere vraag, is het ook mogelijk om “versies” uit te zetten voor een bepaald programma? Ik maak mijn facturen in Numbers, en heb daarom een standaard model opgemaakt, alleen telkens als ik hier de informatie van een klant invoer bewaart hij dit automatisch, waardoor ik dit telkens weer weg moet halen…

  • Rob Vermeulen 14 augustus 2011 om 14:02

    @Timen: gebruik je geen sjabloon dan? Daarmee maak je telkens een nieuw document per factuur.

  • Timen 14 augustus 2011 om 16:37

    @Rob nee ik heb gewoon een standaard factuur, vul ik alles in en dan exporteer ik hem als pdf. Ik moet ze toch als pdf versturen dus het heeft niet echt zin voor mij om een sjabloon te maken.

  • Laurens 15 augustus 2011 om 15:18

    Hmm, ik heb moeite met iChat, ik krijg het niet voor elkaar, ik krijg als ik dit invul: ls ~/Library/Preferences | grep “iChat”

    Last login: Mon Aug 15 15:02:31 on ttys001
    Vigor11:~ Laurens$ ls ~/Library/Preferences | grep “iChat”
    com.apple.iChat.AIM.plist
    com.apple.iChat.AIM.plist.lockfile
    com.apple.iChat.Jabber.plist
    com.apple.iChat.Jabber.plist.lockfile
    com.apple.iChat.StatusMessages.plist
    com.apple.iChat.StatusMessages.plist.lockfile
    com.apple.iChat.Yahoo.plist
    com.apple.iChat.Yahoo.plist.lockfile
    com.apple.iChat.plist
    com.apple.iChat.plist.lockfile

    Dus ik nam aan dat ik gewoon de volgende commando moest gebruiken:

    defaults write com.apple.iChat ApplePersistenceIgnoreState YES

    Maar de resume versie werkt nog steeds..

    Jammer want elke keer als ik ichat op start start hij al mijn ouwe gesprekken weer op, vind ik wel een beetje onlogische en onhandig want ik heb niet voor niks de gesprekken uit gezet.

    Sowieso vind ik die hele Resume functie stront irritant Ik heb het nog geen een keer nodig gehad. Bijvoorbeeld in teksteditors etc druk ik gewoon tussendoor altijd op save zodat niks verloren gaat.

    Lion heeft een hoop leuke functies maar ik begin me steeds meer te ergeren aan dingen die onnodig zijn, of niet goed functioneren. Tevens werkt Adobo CS 5.5 ook niet goed meer bij mij. Tot nu toe is Lion de miskoop van het jaar :) Zal vast wel weer goed komen, maar het is toch jammer dat ik met Snow Leopard gelukkiger was, daar werkte alles zoals het moest.

  • Timen 25 augustus 2011 om 16:03

    Hij werkt bij mij wel bij Numbers, maar niet bij Pages… Ik gebruik wel het goede commando denk ik, namelijk
    defaults write com.apple.iWork.Pages ApplePersistenceIgnoreState YES

    Maaaar de resume functie werkt nog steeds. Anyone?

  • Lenie 30 augustus 2011 om 11:25

    Sinds kort heb ik een iMac, was net een beetje gewend, kwam Lion. Dacht dat het handig was. Nou, deze resumé toestand is heel erg onhandig. Slaat toch nergens op als alles waar je mee bezig was weer opstart? Dus als ik het goed begrijp dan moet ik voor elk programma dat ik gebruik een commando aanmaken? Lijkt Windows wel… maar die vroeg tenminste nog of ik iets wel of niet zou willen. Je zou het haast gaan missen :-(

  • Hayo 3 september 2011 om 21:56

    Lenie, als je de applicatie hebt afgesloten (CMD-Q) voordat je je mac uitzet wordt de applicatie ook niet geresumed.

    Omdat ik standaard altijd mijn applicaties afsluit voordat ik de mac uitzet/opnieuw opstart heb ik dus geen last van de resume. Tenzij ik dit juist wil (dan sluit ik gewoon de applicatie niet af). Het was voor mij ook even wennen deze resume functie (evenals de auto-save en versies trouwens), maar nu wil ik eigenlijk niet meer zonder :-)

Een reactie toevoegen: