7 september 2011

10.7OS X Lion: De resume functie overrulen bij het opstarten van een applicatie

Voor Mac OS X Lion zijn ondertussen een aantal manieren beschikbaar waarmee de 'Resume'-functie per applicatie kan worden uitgeschakeld. Dit varieert van additionele 3rd party tools tot speciale toetscombinaties.

Door een applicatie af te sluiten met de option⌥-toets ingedrukt voorkom je dat vensters bij het opnieuw openen van de applicatie verschijnen. Door middel van de option⌥-toets verschijnt de optie ‘Stop en sluitvensters’ in het applicatie menu.

Met behulp van een toetscombinatie is het ook mogelijk om bij het opstarten van een applicatie te voorkomen dat bewaarde openstaande vensters worden geopend.

Je kunt het openen van de vensters 'overrulen' door de Shift⇧-toets ingedrukt te houden bij het opstarten van de applicatie. Deze methode werkt vanuit het Dock en het starten van de applicatie vanuit de map Programma’s. Alternatieve manieren zoals het starten van applicaties vanuit Spotlight ondersteunen de Shift⇧ methode niet.

Open meerdere vensters in Safari en sluit de applicatie af (cmd + Q ). Start Safari opnieuw vanuit het Dock met de Shift⇧ toets ingedrukt. Safari wordt nu geopend met alleen de startpagina, alle overige vensters zullen niet meer verschijnen. Let op deze actie is eenmalig!

De Shift⇧ methode werkt ook met applicaties waarin documenten kunnen worden bewerkt, bijvoorbeeld Teksteditor en Pages. Documenten die nog niet zijn bewaart op de harddisk, herkenbaar aan de naam ‘Naamloos’ zullen ongeacht het gebruik van de Shift⇧ toets altijd opnieuw worden geopend.

Klik hier voor meer artikelen over de Resume functieReacties


 • Tom

  7 september 2011 om 16:00

  Je kunt ook gewoon als je een programma afsluit cmd alt Q indrukken. Als je dan opnieuw het programma start begin je ook zonder resume.

 • ThaMan

  7 september 2011 om 19:08

  Die is al algemeen geweten Tom, maar als je van Snow Leopard komt word dit al wel eens vergeten. Dus ik vind het wel een goede tip, maar ik leer ook meer en meer de CMD-ALT-Q command te gebruiken.
  Deze is ook zeer handig bij het sluiten van een Tekst Document, doe je dit niet gaat steeds het laatst geopende tekst document mee open (wreed vervelend)

 • Mark

  7 september 2011 om 19:48

  Ik vind de tip van Tom wel nuttig, ik wist het niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!