12 augustus 2011

10.7OS X Lion: De schermdeling applicatie

Met betrekking tot het delen van je scherm met de schermdeling applicatie is er in Mac OS X Lion een aantal dingen gewijzigd. Naast de mogelijkheid om jezelf te autoriseren met behulp van een lokaal gebruikers account of de optie om toestemming te vragen kun je nu ook inloggen met behulp van een Apple-ID.

Voorwaarde hiervoor is dat de Apple-ID van een de gebruiker is gekoppeld aan een lokaal account op de Mac. Dit kun je instellen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ (gebruiker) ▸ Optie: Apple ID.

Wanneer een schermdeling sessie tot stand is gekomen kun je vanaf nu schakelen tussen besturings- en observatiemodus. De laatste optie is erg handig als je alleen mee wilt kijken op het scherm van een andere Mac en de besturing niet wilt beïnvloeden. Je kunt schakelen tussen deze beide optie met de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + X, eventueel kun je hiervoor ook het mouse-pointer symbool in de knoppenbalk voor gebruiken.

Op een Mac waarvan je het scherm wilt delen dient de schermdeling geactiveerd te zijn, dit kun je doen in het  menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen ▸ optie:Schermdeling. Het starten van schermdeling sessie met een andere Mac is op meerdere manieren mogelijk, de simpelste manier is via de Finder. Selecteer een Mac in de rechterkolom onder 'Gedeeld' en klik rechtsboven in het Finder venster op de knop 'Deel scherm…'.

Je kunt de schermdeling ook starten vanuit Safari met behulp van de URL-handler 'vnc://', bijvoorbeeld: 'richards-imac.local'.Reacties


 • Pascal

  12 augustus 2011 om 11:11

  Hoe is jullie ervaring met schermdeling qua snelheid. Ik gebruik schermdeling nl om mijn server te kunnen besturen, maar ervaar dat het allemaal een stuk slomer gaat dan met SL. Ik heb een mac mini server late 2010 en MBA late 2010.

  Ook heb ik heel veel moeite gehad tijdens de upgrade van SL naar Lion. Dit omdat Screensharing spontaan uitgeschakeld werd tijdens de installatie van het server package. Heb andere deze ervaring ook?

 • Chris Misker

  12 augustus 2011 om 12:09

  Wat gebeurd er als je twee computers hebt, die gekoppeld zijn aan je Apple ID? Hoe weet Schermdeling welke van de twee computers ik over wil nemen?

 • mtb

  12 augustus 2011 om 12:26

  Ik gebruik altijd ScreenSharingMenulet.app dit programma staat dan in de menubalk en met schermdeling aan gevinkt. Kun je de computer zo aan klikken en word schermdeling opgestart

 • Marco

  12 augustus 2011 om 12:47

  Voor schermdeling gebruik ik al jaren LOGMEIN.COM. Dat werkt met je iPhone ook super handig. Je logt in op basis van mail adres.

 • Henri

  12 augustus 2011 om 18:58

  @Pascal

  Ik merk ook een verschil ivm SL. Schermdeling tussen mijn imac en macbook voelt ‘stroperig’ aan. Afwachten dus tot de volgende update!

 • Biker

  13 augustus 2011 om 19:22

  De VNC snelheid blijft een groot, vrijwel onwerkbaar, probleem, Ik mis hier toch echt Windows dat al ruim 10 jaar (!) superieur is met het RDP protocol (werkte zelfs nog met een 56Kbps modem lijntje).

  In Linux heb ik VNC destijds verwisselt door FreeNX wat aanzienlijk sneller werkte (als ik het aan de praat kreeg… dat dan weer wel)

 • Beegee

  16 augustus 2011 om 11:22

  Hoe gaat het nu met een verbinding maken tussen een Mac en een PC. Ja, sorry er blijven nog steeds mensen werken met een PC.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!