28 juli 2011

10.7OS X Lion: Eenvoudig een WebApp maken met Automator

De coolste Mac OS X applicatie is en blijft voor mij Automator! Een geweldige tool die helaas te weinig wordt gebruikt door Mac OS X gebruikers. Gelukkig heeft In Mac OS X Lion heeft ook Automator een aantal verbeteringen gekregen, één daarvan is de mogelijkheid om een WebApp te maken van je favoriete website.

Een webapp is mini applicatie die in de meeste gevallen de mobiele interface van een website laat zien. Het is dus niet meer nodig om een dergelijke app voor enkele euro's te kopen in de Mac App Store, met een paar simpele klikken in Automator maak je ze nu gewoon zelf!

In het onderstaande voorbeeld gaan we een Appletips WebApp maken :)

1. Start Automator en selecteer als document type voor Programma.

2. Type in het zoekveld boven de tweede kolom 'Safari', hierdoor krijg je alleen de Automator acties voor Safari te zien.

3. Selecteer 'Haal opgegeven URL's op' en sleep deze in de takenreeks, wijzig de apple.com link in 'https://www.appletips.nl'

4. Selecteer nu de actie 'Websitepop-up' en sleep ook deze in de takenreeks. Selecteer bij Sitegrootte en Gebruikersagent ▸ 'iPhone'

5. Bewaar je WebApp via het menu Archief ▸ Bewaar als.

Gefeliciteerd! je eerste WebApp is gemaakt! Start de WebApp en je krijgt de mobiele versie van Appletips.nl keurig in een mooi venster te zien. Vanzelfsprekend werkt dit ook met al je andere favoriete websites (mits ze zijn voorzien van een mobiele versie).

Mocht je geen zin hebben om zelf de Appletips WebApp te maken dan kun je hem hier downloaden: [download is niet meer beschikbaar]

Mark, bedankt voor je tip!Reacties


 • Johan

  28 juli 2011 om 10:09

  Je publiceert wel erg veel dingen die van andere (Engelstalige) websites zijn overgenomen. Kom ik zo’n bericht ergens tegen, dan kan ik al voorspellen dat het een dag of twee later ook hier te vinden is. Niets mis mee, maar het zou netter zijn om dan ook aan bronvermelding te doen.

 • Pluk

  28 juli 2011 om 10:14

  @johan waarom nou altijd kritiek leveren, ik kan me voorstellen dat als een andere Nederlandse site iets schrijft je bronvermelding doet maar voor het buitenland ? Mensen komen naar deze site voor een duidelijke nederlands advies. En dat is hier te vinden. Petje af voor appletips en Richard en schrijvers ophouden met zeuren doe het zelf maar eens @johan in je vrije tijd!

 • JohnB

  28 juli 2011 om 10:17

  Johan,

  Niet zeuren!

  Je krijgt het gratis en voor niets, heb je wel enig idee hoeveel tijd Richard hier in steekt.

 • Ivo

  28 juli 2011 om 10:27

  Hij zegt toch: mark bedankt voor de tip! Misschien moet eventueel negatief gebeuren dat mensen willen schrijven over bronvermelding dat doen bij Mark. Want in het artikel komt zeker een bronvermelding voor.

 • Richard IJzermans

  28 juli 2011 om 10:27

  De meeste artikelen komen binnen via ons tip formulier en zijn helaas niet altijd voorzien van een bron. Daarbij wordt er door ons veel tijd ingestoken om een zo duidelijk mogelijk verhaal neer te zetten, achtergrond informatie erbij te geven en deze te voorzien van de nodige schermafbeeldingen.

  Er zit een enorm groot verschil tussen een beschrijving van 3 regels op een andere website en de manier waarop wij het oppakken.

  Maar laten we het lekker over Automator hebben… dat is veel leuker :)

 • Colliehome

  28 juli 2011 om 10:41

  @Johan

  Misschien klopt het wel dat vele artikels uit het engelse wereldje komen maar dacht je nu echt dat mensen dagen naar wat speciaal zoeken? Die dingen kom je tegen en de bedoeling is dat we deze delen.
  En mijn moeder is een echte mac fan maar engels is haar ding niet. Maar nu kan ze dus makkelijk en in de eigen taal dezelfde tips lezen.

  Klagen gaat makkelijker dan een artikel schrijven…

  Keep it up Appletips en medewerkers!

 • Laurens

  28 juli 2011 om 10:42

  +1 voor richard.

  Dankje, voor de tip! ik gebruik nu tweetdeck om elke keer op de hoogte te blijven van jullie site! Krijg ik keurig een PLOING als er wat nieuws op de site staat :)

 • casper

  28 juli 2011 om 10:58

  Als ik hem zelf maak krijg ik alleen geen AT logo?
  Kan iemand mij hier bij helpen?

 • vrolijkje

  28 juli 2011 om 11:27

  100% mee eens; het leuke en handige van Appletips is juist dat je daar een verzameling van ‘Apple tips’ voorgeschoteld krijgt (al dan niet bewerkt, ‘nagemaakt’ of vertaald) waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot die info.

  Als je diverse Apple fora en sites afstruint kom je zeer regelmatig dezelfde info tegen maar de invalshoek of beschrijving (of zoals hier nu de gratis app) maken het de moeite waard om juist die site te bezoeken.

  Dikke +1 dus voor Apple tips en al de tijd en aandacht die erin wordt gestopt!

 • lars

  28 juli 2011 om 12:16

  Kan iemand bij verklaren waarom ik in een officiële Nederlandse installatie Lion een Nederlandse versie automator met een Engelse takenlijst heb!? Best irritant… PS. Super tip!

 • Rob

  28 juli 2011 om 12:50

  En hoe krijg je de gemaakte app dan op je iPhone of iPad?

 • Loran

  28 juli 2011 om 13:04

  @casper
  1. Zoek een plaatje, open deze in Voorvertoning.
  2. Selecteer het hele plaatje (CMD+A).
  3. Klik 1x op de ‘App’ en dan CMD+I
  4. Klik 1x op het icoontje links in de bovenhoek
  5. CMD+V.

  http://digi-nl.com/downloads/at1.png
  En je icoontje staat er!

 • Loran

  28 juli 2011 om 13:05

  @Rob
  Dit is puur een klein desktop app’je. Deze kun je niet op je i-device zetten.

 • ThaMan

  28 juli 2011 om 13:20

  Wederom mooi uitgelegd door Richard.
  So what, als het is overgenomen van andere sites.
  Die volg ik niet, ik volg alleen AppleTips !

 • Stefan

  28 juli 2011 om 14:37

  Het maakt toch geen ruk uit of deze artikels al dan niet al eens op een andere (engelstalige site) stonden?? Ik check gewoon dagelijks appletips.nl, ik wil geen 10 sites checken over apple om overal een klein beetje informatie te graaien.

  Alles leuk op 1 centrale plek is voor mij ideaal. Je moet toch niet telkens het warm water uitvinden?

  Dus johan, stop met zagen !

 • Steven

  28 juli 2011 om 15:19

  Bedankt voor deze tip zeg! Dit is ontzettend handig bij het ontwikkelen van websites; zo kan ik heel snel checken hoe de website er op een iPhone en iPad uit zal gaan zien.

  Dikke +1 dus!

 • Johan

  28 juli 2011 om 16:14

  Het maakt ook niet uit dat het is overgenomen van een andere site. Ik zeg alleen dat het netter zou zijn om dan even een bronvermelding te geven. Dat is alles.

 • lars

  28 juli 2011 om 18:53

  Iemand enig idee of het ook mogelijk is een feed://rss.example.com te gebruiken?! Zou graag een rss feed in een automator app hebben!?

 • RoB

  28 juli 2011 om 19:02

  +10 Voor Richard IJzermans!

 • Zeki

  29 juli 2011 om 1:38

  Inderdaad +10 voor Richard, die engelse sites boeien mij niet, Ik volg Appletips

 • Herman

  31 juli 2011 om 13:39

  Prima dat hier in het Nederlands met Nederlandse commando’s het een en ander goed wordt uitgelegd en dan zal het mij een zorg zijn, waar de Engelstalige tips vandaan komen.
  Ook van mij een 10++

 • Jan

  3 augustus 2011 om 23:22

  Mooie tip, zoals de meeste.
  @Loran, bedankt voor de icon-tip, die kende ik ook nog niet, twee tips in 1 post, wat een feest vandaag! :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!