28 juli 2011

OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 8)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen die ontzettend handig kunnen zijn. Vandaag hebben we vijf verbeteringen ingezonden door Appletips bezoekers voor Safari, Mail, iChat en Schermdeling.

1. In iChat worden alle accounts en contactpersonen standaard samengevoegd en in één venster getoond. Wanneer je veel contactpersonen in je lijstje hebt staan dan kun je met behulp van cmd⌘ + F zoeken in de contactenlijst.

2. Wanneer je in Safari een webformulier invult dan zal er een pop-up verschijnen waarmee je zeer eenvoudig automatisch al je gegevens kunt invullen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de 'persoonlijke kaart' uit het Adresboek. Tevens worden de velden die automatisch zijn ingevuld voorzien van een lichtgele achtergrond. (Oops! zat blijkbaar ook al in de eerdere versies…).

3. In safari kun je met behulp van het trackpad voor- en achteruit bladeren door de recent bezochte webpagina's. Hiervoor gebruik je de twee vingers 'swipe' naar links of rechts. Deze optie geeft in Lion een heel erg mooi effect omdat de webpagina direct verschijnt, een soort van 'Peak'-effect. Wanneer je een Magic Mouse gebruikt dan moet je gesture uitvoeren met één vinger.

4. Wanneer je een e-mail bekijkt die uit meerdere reply's bestaat, dan zal de mail applicatie deze automatisch inkorten. Door op de tekst 'Toon meer' te klikken wordt de e-mail volledig open geklapt en krijg je de volledige inhoud te zien.

5. Als je gebruik maakt van de schermdeling applicatie en een scroll-beweging maakt en dan wordt er gebruik gemaakt van de scroll-richting die op je eigen Mac is ingesteld. De scroll-richting ingesteld op de client wordt dus overruled door je eigen instelling.

Bedankt voor de tips! (1) Johnny, (2) Marlies, (3) Ahmed, (4) Yoeri, (5) Björn

Kom je ook een nieuwe feature tegen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • blogdog

  28 juli 2011 om 12:26

  Het kan wel behoorlijk irritant zijn als die webpagina zich weer refresht als je terug swiped in safari. Ik vraag me af of dit niet uit te zetten is en dan gewoon handmatig refreshen in de adresregel als je denkt dat ’t nodig is. Zeker bij trage pagina’s wil ik niet zo’n “autorefresh”.

 • Raoul Weltje

  28 juli 2011 om 12:37

  Werkte mijn 2 vinger swipe nog maar in Firefox om een pagina terug te gaan…. :( Helaas!

 • jasper050

  28 juli 2011 om 12:57

  Ben het met blogdog eens het refreshen is erg vervelend.
  Bijv. bij RSS feeds kun je dan niet meer zien wat nieuw is de blauwe puntjes zijn dan weg.

 • ThaMan

  28 juli 2011 om 13:13

  Tip 3 gaat ook met 1 vinger ;)
  hoeft niet specifiek met 2 vingers te gebeuren

  (wat een uitleg ;))

 • youp

  28 juli 2011 om 13:14

  tip 2 is geen wijziging/nieuweigheid van Lion, want die zit/zat al in Snow Leopard (mss zelfs al in leopard.)

 • Marc

  28 juli 2011 om 13:15

  Moest laatst verschillende documenten bewerken met behulp van verschillende applicaties, en door de viervinger, tweevinger en drievinger bewegingen ben je bijna een pianospeler op je MacBook Pro.

  Maar wat werkt dat mooi zeg!

 • Joey Verseput

  28 juli 2011 om 13:29

  Tip 3 moet wel met 2 vingers op een Trackpad.

 • Eelco Deuling

  28 juli 2011 om 13:53

  De swipe met twee vingers zat ook al in Snow Leopard. In dit systeem werkte dit echter ook in iTunes en de Mac Appstore: helaas is dit in Lion weer verdwenen en zit het blijkbaar alleen nog in Safari (de manier waarop dit werkt is wel veel mooier dan in Snow).

 • Bram

  28 juli 2011 om 17:39

  Tip 2 en 3 zijn zeer mooi! En idd 2 vingers swipen. Vooral de tip 3 gebruik ik vaak!

 • Jones

  28 juli 2011 om 18:48

  Weet iemand hoe ik tip 2 kan aanpassen? Ik wil graag een ander tel. nummer en email adres van mijn persoonlijke gegevens gebruiken, maar krijg het niet voor elkaar…

 • ThaMan

  28 juli 2011 om 21:25

  Sorry maar ik Swipe hier over mijn Magic Mouse met 1 Vinger.

 • Frutsel

  28 juli 2011 om 23:14

  @ThaMan: staat ook duidelijk zo beschreven in de tip. “Wanneer je een Magic Mouse gebruikt dan moet je gesture uitvoeren met één vinger.”
  Dus Trackpad met twee vingers, Magic Mouse met 1 vinger…

 • sredlums

  29 juli 2011 om 2:22

  @Jones: bij mij hielp het om de emailadressen in Adresboek op de juiste volgorde te zetten. Dus het door mij gewenste adres als eerste; deze wordt dan ook gebruikt bij het automatisch invullen. Succes!

  En die twee-vinger-swipe (op het trackpad) in Safari is inderdaad fantastisch!

 • Digiben

  29 juli 2011 om 8:07

  Ik gebruik Firefox 5 en moet met mijn magic trackpad met vier vingers swipen, maar dan lukt het dus ook

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!