13 augustus 2011

10.7OS X Lion: Het wachtwoord van een gebruiker wijzigen

Wanneer je het wachtwoord van je gebruikersaccount kwijt bent dan heb je een probleem, zeker wanneer je ook gebruik maakt van het loginvenster. De methode om een gebruikersaccount te wijzigen is in Mac OS X Lion enigszins gewijzigd, de optie is niet meer terug te vinden in het installatie hulpprogramma.

Mocht je geen toegang meer hebben tot je Mac dan kun je als volgt het wachtwoord van een gebruikersaccount wijzigen.

1. Herstart de Mac en houd de toetscombinatie cmd⌘+R ingedrukt om toegang te krijgen tot de recovery partitie die standaard door Mac OS X Lion wordt geïnstalleerd.

2. Nadat de recovery partitie is opgestart, start je OS X Terminal via de menubalk: Hulpprogramma's ▸ Terminal.

3. Typ in het Terminal venster het commando: 'resetpassword', hierdoor zal er een 'Wachtwoordinstelling'-venster verschijnen.

4. Selecteer de harddisk waarop OS X Lion is geïnstalleerd.

5. Selecteer het gebruikersaccount waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen.

6. Vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op de knop 'Bewaar'.

7. Sluit Terminal af en herstart je Mac.

Het wachtwoord is nu gewijzigd en je kunt weer toegang krijgen tot je Mac.Reacties


 • Maxim

  13 augustus 2011 om 10:20

  Is het dan eigenlijk niet heel makkelijk voor de dieven, als laptop nu gestolen wordt, gewoon recoverypartitie opstarten, die er ‘altijd’ opstaat, terminal opstarten en gewoon een nieuw wachtwoord ingeven?

 • WimDS

  13 augustus 2011 om 10:22

  Bedankt voor deze heel nuttige tip! :-)

 • chris

  13 augustus 2011 om 10:41

  Ongelofelijk dom om dit hier te plaatsen nu heeft het hele wacht woord geen enkele nut meer. Vooral voor dieven! Hartelijk dank.

 • Rob

  13 augustus 2011 om 10:47

  Ook een beetje dom om te veronderstellen dat hier de enige plaats ter wereld is om dit te weten te komen.
  Overigens was de methode in de vorige OS X versies anders maar evenzo eenvoudig.

 • Paul

  13 augustus 2011 om 10:52

  Maar nog steeds zal het wachtwoor van de sleutelhanger niet gewijzigd worden. Dus de data die daar in staat ben je nog steeds kwijt. Gelukkig.

 • Brandius

  13 augustus 2011 om 10:55

  Doodt niet de boodschapper!

 • Ivo

  13 augustus 2011 om 11:35

  Als je filevault gebruikt, heeft dit dan ook zin?

 • Richard IJzermans

  13 augustus 2011 om 12:00

  @Chris: Altijd zo voorspelbaar dit soort reacties.

  @Ivo, nope… wanneer je harddisk is gecodeerd met FileVault 2 dan heb je echt de unlock-code nodig! Dan werkt dit dus niet.

 • Bob

  13 augustus 2011 om 13:21

  @Chris Het is juist nuttig dat deze informatie breed verspreid wordt, dan kan iedereen die dat wil de relevante maategelen tegen misbruik treffen. In dit geval: firmware password instellen. http://support.apple.com/kb/ht1352

 • Kees

  13 augustus 2011 om 13:46

  Oké ik ga mijn Macs echt beter beveiligen maar is wel handig bij macs van anderen mocht je het nodig hebben

 • Joeri

  13 augustus 2011 om 14:41

  Firmware password!
  Eigenlijk nog niet getest of je dan ook nog steeds een wachtwoord in moet vullen om van de recovery disk te moeten opstarten. Werkt wel prima tegen het even met een cd of externe disk opstarten.

 • Joeri

  13 augustus 2011 om 14:50

  Meteen maar even getest: Firmware password moet in worden gevoerd wanneer je met de Recovery Disk op start :). Goed nieuws dus (behalve dat je dat wachtwoord echt wel moet onthouden!)

  Nog even een extra waarschuwing / note: mijn firmware password zat er niet meer op, dit zou kunnen door een clean install van Lion of dat ik een nieuwe hd (ssd) erbij heb gezet met Lion (en nu dus de opstartdisk).

 • Joeri

  13 augustus 2011 om 14:53

  Ow, nog even een nuttige aanwijzing: opstarten met de recovery disk en dan staat het firmware password util in het menu. (Of de app opzoeken en opstarten kan ook).

  Je moet dan ook een wachtwoord invullen wanneer je de ‘alt’/’option’ toets gebruikt voor het selecteren van een opstartschijf!

 • Raimond

  13 augustus 2011 om 19:16

  Richard, misschien handig om een artikel te maken (als het er niet al is) over het firmware wachtwoord + filefault 2 om dit te voorkomen en de link naar dat artikel ook in deze post te zetten?

  Goed trouwens dat je het meldt, je herinnert me eraan dat op een van m’n Mac’s ik nog niks had ingesteld.

 • Bart

  13 augustus 2011 om 22:14

  Misschien ook even vermelden dat je met Lion via je apple id ook je paswoord opnieuw kan instellen. Je bent wel de inhoud van je oude sleutelhanger kwijt totdat je het oude wachtwoord weer terug hebt gevonden.

  Bij dat firmware wachtwoord heb ik wel nog te zeggen dat je moet opletten met toetsenbord indeling. Ik heb mijn wachtwoord in azerty kunnen invoeren. Toen ik het de eerste keer nodig had werkte het niet. Toen heb ik het op zich qwerty’s ingegeven. Toen werkte het wel. Misschien is dit een bug bij mij ofwel wordt er op dat stadium van opstarten niet gekeken naar het toetsenbord dat aangesloten is.

 • EduardK

  14 augustus 2011 om 12:11

  Onverstandig of niet, ik zal even toelichten waarom.
  Na de installatie Lion over SnowLeopard had ik plotseling ernstige problemen met inloggen.

  “Normaliter bij het verkeerd invullen van een ww trilt het inlog venster voor een ogenblik en krijg je eventueel als je dat heb ingesteld een ww hint.”

  Bij inloggen op Lion OS zonder, of een verkeerd ww invoeren, duurde het soms meer dan 35 min voordat ik weer opnieuw kon inloggen. Alleen met het juiste ww geen probleem. Het standaard wijzigen in Lion OS van mijn ww (inclusief sleutelhanger) had geen invloed op inlog probleem.

  Ik heb deze procedure gevolgd en het inloggen op mijn Lion OS gaat weer uitstekend.

  Uitermate bedankt voor deze uitstekende backdoor tip.!!!!!!

Een reactie toevoegen: