30 januari 2013

OS X: Spotlight-opmerkingen toevoegen aan bestanden

Spotlight is de zoekfunctie binnen OS X, je kunt deze activeren via het vergrootglas symbool rechtsboven in het scherm of met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk. Spotlight zoekt op basis van zoekwoorden naar een bepaalde applicaties en/of bestanden.

Het is ook mogelijk in OS X om bestanden te voorzien van een extra Spotlight-opmerking. Hierdoor kun je tags toevoegen aan een bestand waardoor deze nog eenvoudiger terug te vinden zijn in Spotlight. Zo kun je bijvoorbeeld de digitale aankoopbewijzen van bijvoorbeeld Apple producten voorzien van een 'Apple-aankoop' tag. Wanneer je dan in Spotlight de tag 'Apple-aankoop' invoert zal er een overzicht verschijnen van alle bestanden met deze tag.

Volg onderstaande procedure om een spotlight-opmerking toe te voegen:

Open in Finder het gewenste bestand waar je een tag aan wilt toevoegen. Met behulp van de rechtermuisknop kun je de optie 'Toon info' selecteren of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + i. Voer bij de optie 'Spotlight-opmerkingen' de gewenste tag in.

Wanneer je meerdere tags wilt toevoegen kun je deze scheiden met behulp van een komma en een spatie. Applicaties die standaard aanwezig zijn op je Mac of gekocht zijn via de Mac App Store kun je helaas niet voorzien van een tags. Je kunt de spotlight-opmerkingen wel invoeren, maar deze kunnen niet gebruikt worden in spotlight.

Applicaties die niet gekocht zijn via de Mac App Store of standaard aanwezig zijn op je Mac kun je wel voorzien van een tag. Op deze manier kun je bijvoorbeeld aan de hand van een tag een categorie toevoegen aan de applicatie.

Meer tips over Spotlight kun je hier terugvinden.Reacties


 • macboekje

  30 januari 2013 om 11:08

  Een kleine correctie: je moet het item niet openen in de Finder, maar selecteren en dan met Cmd-I het infovenster openen.

 • Richard Verdult

  30 januari 2013 om 12:37

  Kan je applicaties die standaard aanwezig zijn op je Mac nou wel of niet oproepen hiermee?

 • Menno Kos

  15 april 2014 om 14:15

  Mijn Finder kan de tags die in in Opmerkingen opsla niet altijd vinden. Kan dat aan een instelling liggen?

Een reactie toevoegen: