Menu

25 september 2016

macOS SierraiOS 10 en macOS Sierra: Samenwerken aan notities

iOS notitie ios

Vanaf iOS 10 is het mogelijk om samen te werken in de standaard Notities applicatie. Dit houdt in dat je met meerdere mensen tegelijkertijd kunt samenwerken aan een notitie zodat iedereen zijn eigen aanpassingen kan doen.

Je kunt samen de tekst of overige content aanpassen, de wijzigingen gebeuren real-time. Hierdoor lijkt de Notities applicatie steeds meer op concurrenten zoals bijvoorbeeld Evernote en One-note.

Samenwerken in Notities activeren

Wanneer je een notitie opent in de gelijknamige applicatie in iOS of macOS krijg je bovenin een nieuwe knop te zien. De knop is te herkennen aan het silhouet met plus-knop. Tik of klik op deze knop om personen uit te nodigen en toe te voegen aan deze notitie. Kies één van de deelmogelijkheden om de notitie te delen en een persoon uit te nodigen om samen te werken aan de notitie. Er wordt een link aangemaakt en gedeeld met de ontvanger.

Notities delen via samenwerken in iOS 10 of macOS Sierra

Zodra degene de uitnodiging heeft ontvangen moet hij of zij de link openen. Dit gebeurt automatisch in de Notities applicatie in iOS of macOS, hierna is deze persoon toegevoegd en kan deze de notitie bekijken en aanpassen.

Let op: Het samenwerken in Notities werkt alleen op iOS 10 en macOS Sierra apparaten in combinatie met iCloud. Gebruik je alleen gmail of hotmail in de Notities applicatie, dan kun je geen gebruik maken van deze optie.

Aanpassingen snel zichtbaar

Zodra je samenwerkt aan een Notitie kun je snel zien wat er nieuw is. Zodra er nieuwe tekst, foto’s, links en overige content wordt toegevoegd wordt deze kort geel gemarkeerd. Helaas kun je niet zien wie de content heeft toegevoegd. Alle genodigden kunnen tegelijkertijd werken aan de notitie, of dit gunstig is voor het eindresultaat is nog maar de vraag.

aanpassingen direct zien tijdens het samenwerken aan notities

Delen van een notitie stoppen

Mocht de notitie klaar zijn of je wilt om een andere reden het delen stoppen dan kan dit eenvoudig via de samenwerken-knop. Ook kun je via deze weg controleren wie de uitnodiging heeft geaccepteerd en wie deelneemt aan deze gedeelde notitie. Tik/klik bovenin op het silhouet met het vinkje, er opent een lijst met alle personen die de uitnodiging hebben geaccepteerd.

Tik op de persoon in iOS om de toegang in te trekken en zo het delen te stoppen. Voor macOS moet je de muisaanwijzer op de persoon plaatsen en daarna op de drie bolletjes naast de naam klikken. Kies dan voor ‘Verwijder toegang’. Wil je het delen in zijn geheel stoppen tik/klik dan onderaan de lijst op ‘Stop delen’.

Samenwerken via notities stoppen in iOS 10 of macOS sierra

Extra personen toevoegen aan een notitie

Tik/klik bovenin de notitie op het silhouet met het vinkje. Klik/tik vervolgens op ‘Kopieer koppeling’. De link wordt nu bewaard in je klembord en kun je nu delen met een ander persoon door deze door te sturen via berichten, mail, etc.

Lees ook: Notities beveiligen met een wachtwoord of Touch ID

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.







Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: