2 mei 2010

Shrinkit: PDF bestanden verkleinen

Panic de ontwikkelaar van Transmit (de beste FTP client voor Mac OS X) heeft een gratis applicatie ontwikkeld waarmee je PDF bestanden kan verkleinen.

Shrinkit comprimeert niet de aanwezige afbeeldingen in het bestand maar verwijderd alle overbodige meta data, previews, kleurenpaletten en overige data die verder geen enkel nut hebben in een PDF bestand. Een soort zelfde effect krijg je overigens ook wanneer je een PDF opent met voorvertoning en hem daarna opnieuw bewaart.

Het verkleinen van PDF bestanden met Shrinkit is een stuk eenvoudiger, door simpelweg PDF bestanden (geen mappen) in het Shrinikt venster te slepen wordt het PDF bestand automatisch gestript van alle overbodige data. Voor dit process wordt gebruik gemaakt van de standaard in Mac OS X aanwezige Apple PDF processor.

De originele bestanden worden tijdens het process gebackuped en voorzien van de toevoeging _org_. Het uiteindelijke resultaat is sterk afhankelijk van de applicatie waarmee het PDF bestand is gecreëerd. Wanneer je gebruik maakt van Adobe Illustrator dan kan je er zeker van zijn dat je enorm veel diskruimte kan besparen.

Shrinkit kan je gratis downloaden op de onderstaande website

http://www.panic.com/~will/shrinkit/Reacties


  • Eelco Deuling

    2 mei 2010 om 10:17

    Panic heeft het programma specifiek voor Illustrator PDF bestanden gemaakt. Als een PDF pixelbestanden (foto’s) bevat worden de geconverteerde bestanden vaak juist groter, omdat er in plaats van JPG Flate compressie wordt gebruikt. Het is dus zeker geen allround verkleinprogramma maar soms wel heel handig.

  • Vincent

    14 mei 2010 om 8:18

    Dit programma werkt alleen op OSX 10.6!

Een reactie toevoegen: