14 februari 2016

SizeUp: Split View gebruiken op oudere Mac’s

Size up logo

Sinds OS X El Capitan is het mogelijk om je scherm op te splitsen in twee delen en Split View toe te passen. Hierdoor kun je twee applicaties tegelijkertijd gebruiken op je scherm, hoe je Split View gebruikt lees je hier terug.

Split View is alleen beschikbaar vanaf OS X El Capitan, heb je nog een oudere OS X draaien of een Mac die niet compatibel is voor Split View dan kun je de app SizeUp gebruiken. Hiermee kun je vensters eenvoudig orderen op je scherm, niet alleen kun je deze opsplitsen in twee gelijke helften, maar ook vier.

SizeUp is een programma dat op de achtergrond van je Mac draait, vanuit de menubalk kun je deze aansturen. SizeUp zorgt ervoor dat je eenvoudig en snel je vensters kunt indelen en gelijk de grootte kunt aanpassen naargelang je keuze.

SizeUp applicatie in OS X

Zo kun je bijvoorbeeld de linkerhelft van je scherm volledig vullen met Safari, rechtsboven kun je Notities plaatsen en rechts onder Finder. In tegenstelling tot SplitView in El Capitan is het hier alleen mogelijk om de vensters te plaatsen en gelijk de grootte aan te passen, de vensters komen niet automatisch allemaal op de voorgrond.

De werking is vrij eenvoudig, activeer het venster dat je wil aanpassen, klik in de menubalk op het SizeUp icoon en kies een gewenste locatie voor het venster, de keuze is reuze van de volledige rechter helft, full screen, centrum tot onderste helft van je scherm. Daarnaast kun je ook snel de vensters aanpassen met de toetscombinaties die je zelf kunt aanpassen via de instellingen van de app, in deze instellingen kun je ook zelf de ruimtes van je scherm indelen.

SizeUp is tijdelijk te downloaden voor slechts $4,99 in plaats van $13. SizeUp werkt op iedere Mac met OS X 10.6 of hoger.

Lees ook: Oplossing voor niet werkende Split View in OS XReacties


 • Philip

  14 februari 2016 om 10:30

  Moom is een soortgelijk programma en zo zijn er nog wel een paar te vinden…

 • Nils Breunese

  14 februari 2016 om 11:42

  Spectacle (gratis)

 • Martijn

  14 februari 2016 om 16:58

  Ik ben op zoek naar iets vergelijkbaars maar dan zonder key controls. Een venster vastpakken en tegen een rand van je scherm plaatsen en hij verdeelt zich over die kant van het scherm. Bestaat dit?

 • Birgit

  15 februari 2016 om 10:14

  BetterTouchTool heeft ook window snapping, onder andere. Onmisbare app voor elke Mac, vind ik zelf.

 • Bart

  24 februari 2016 om 20:58

  Bettersnaptool gebruik ik al jaren, super handig. slechts 3 euro !

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!