22 juni 2011

Softwareupdate: Firefox 5.0

Vier maanden na Firefox 4 heeft Mozilla deze week Firefox 5 uitgebracht. De verbeteringen in Firefox 5 bevinden zich voornamelijk onder de motorkap van de webbrowser. De gebruikers zullen daarom weinig verschil merken ten opzichte van Firefox 4.

Volgens de Mozilla website bevat de nieuwe versie meer dan duizend verbeteringen en bugfixes. Verder beschikt Firefox 5 een aantal nieuwe CSS technologieën, zoals animaties. Daarnaast biedt Firefox 5 een verbeterde ondersteuning voor standaarden als HTML5.

Een overzicht van de meest belangrijke Firefox 5.0 functies kun je terugvinden op:

http://www.mozilla.com/en-US/firefox/5.0/releasenotes/

Firefox 5 is beschikbaar via het eigen softwareupdate mechanisme van de applicatie (Firefox ▸ About Firefox..) en natuurlijk de Mozilla website:

http://www.mozilla.com/nl/firefox/Reacties


 • Japser

  22 juni 2011 om 12:10

  Rotzooi weer. Fontface dood. Nog steeds slechte HTML5 en CSS3 ondersteuning.

 • Nickdgraaf

  22 juni 2011 om 12:23

  Het zal toch nog wel even duren voor HTML5 en CSS3 veel worden gebruikt, want Internet Explorer (de meest gebruikte browser ter wereld) ondersteund zelfs de basics niet. Een simpel iets als ronde hoekjes heeft hij al erg veel moeite mee. Erg jammer, want Safari, Opera, Chrome en Firefox ondersteunen dit soort dingen al wel.

 • ppl

  22 juni 2011 om 12:25

  @Japser: HTML5 is niet eens af, er is dan ook geen enkele webbrowser die dat goed kan ondersteunen. Een soortgelijk verhaal geldt voor CSS3. Dit geldt overigens ook voor alle andere standaarden die wel af zijn. Er is een enorm verschil in implementatie tussen webbrowsers en er is geen enkele webbrowser die een standaard volledig ondersteund. Je kritiek is dus volledig ongegrond wat Firefox betreft. Je hebt wel een punt als je het over webdevelopment in zijn algemeenheid hebt maar dat is niet op te lossen met alleen een nieuwe versie van Firefox. De rest moet ook mee doen ;)

 • Bart

  22 juni 2011 om 13:35

  Mijn 1password tool werkt niet meer met de update. Ik heb 1password pas geupdated zodat hij compatibel zou zijn.

 • Rilski

  22 juni 2011 om 14:04

  @Bart: Browser opnieuw opstarten en check zo nodig in 1Password Voorkeuren of Firefox wel is aangevinkt.

 • Leonard

  22 juni 2011 om 14:09

  @Bart: er is een nieuwe update van 1Password met betrekking tot oa Firefox 5

 • Rilski

  22 juni 2011 om 14:09

  @Bart: Ondanks melding niet werkende add-on komt de 1P-button gewoon tevoorschijn (en werkt…)

 • Bart

  22 juni 2011 om 15:56

  Ik heb de standaard dingen gedaan voor 1password. Bij de vorige update had ik ook al zo problemen. Toen kon ik dat nog oplossen door firefox in 32 bit modus op te starten. Spijtig genoeg wil dat trucje nu niet werken.
  Het probleem is eigenlijk niet dat ik het knopje niet zie, want dat staat er gewoon. Er komt gewoon geen menu als ik op het knopje klik. Na de examens zal ik me er eens mee moeten bezig houden.

 • Arjen

  22 juni 2011 om 23:17

  Als ik hem gedownload heb en naar ‘programma’s’ sleep dan vraagt hij om het bestand te vervangen, ben ik dan al mijn oude instellingen kwijt of behoud hij deze?

 • Bart

  23 juni 2011 om 19:55

  Mijn probleem is opgelost, blijkbaar haalt 1password de addon voor FF4 niet weg, deze lag in conflict met die voor FF5.

 • Makka

  23 juni 2011 om 20:56

  @Arjen:
  Je kunt dit oude bestand gewoon vervangen door de nieuwe versie. In het bestand dat in de map “Programma’s” zit zitten namelijk alleen de programmabestanden. Alle persoonlijke dingen (instellingen, bladwijzers en dergelijke) worden opgeslagen in je eigen gebruikersmap. Bij het vervangen van het bestand in de map “Programma’s” worden dit soort persoonlijke dingen dus niet overschreven.

  Even mijn mening over Firefox:
  In Windows en Linux vind ik Firefox een goede browser, maar de Mac-versie van Firefox vind ik echt zwaar kut. Ik vind Firefox namelijk veel te Windows-achtig.

  In Mac OS X is het normaal om vensters en tabs aan de linker kant te sluiten. Waarom staan in Firefox de kruisjes dan aan de rechterkant van de tabs? Gruwelijk irritant. Ook gebruiken ze in Firefox overal de Windows-vertalingen, in plaats van de Mac-vertalingen. Waarom gebruikt Firefox de Windows-termen “Bestand”, “Bewerken” en dergelijke? Als je een versie voor Mac OS X uitbrengt, gebruik dan ook de vertalingen “Archief” en “Wijzig”, zoals dat op dit besturingssysteem gebruikelijk is. Firefox is mij té Windows-achtig en gebruik ik dus niet in Mac OS X.

  Safari bevalt mij uitstekend en ik heb dus geen behoefte aan een andere browser, maar als ik een andere browser zou installeren, zou ik kiezen voor Opera. Het is zonde dat deze browser maar zo klein is in vergelijking met de andere alternatieve browsers Firefox en Google Chrome. Wat mij betreft leveren de mensen bij Opera namelijk het beste werk af. Zij doen echt moeite om hun browser in ieder besturingssysteem naadloos te laten integreren.

  In Mac OS X gebruik zij namelijk de Mac-vertalingen “Archief”, “Wijzig” en dergelijke, de kruisjes staan aan de linkerkant van de tabs en de browser is ook nog eens beschikbaar in de Mac App Store, wat volgens Apple dé plaats is om additionele software te installeren.

  Het enige minpunt aan Opera is dat deze underdog door vele webdesigner genegeerd wordt. Zelfs grote bedrijven als Amazon laten de browser links liggen. De “Look inside this book” feature werkt bijvoorbeeld niet in Opera. Dan krijg je namelijk de melding dat de browser niet wordt herkend als een browser die deze feature ondersteund. Zonde.

 • jan

  27 juni 2011 om 10:16

  Ik heb Firefox 5.0 net gedownload, maar ik zag eerst geen enkel verschil. Ik ging het net ff op google zoeken wat het verschil is, kom ik dit stukje tegen.

  Het kan aan mij liggen, maar volgens mij doet Need for Speed Carbon het nu heel slecht door Firefox 5. Bij Firefox 4 deed hij het al slecht, maar nu nog slechter. Ligt dit aan het spel of aan de nieuwe Firefox?

 • Makka

  1 juli 2011 om 2:58

  Wat heeft Firefox eigenlijk met dat spel te maken? Is er soms een browserversie van dat spel of wat is het verband tussen die twee?

Een reactie toevoegen: