10 juli 2010

Te grote vensters passend maken

In bepaalde gevallen kan het wel eens voorkomen dat er een venster op je scherm verschijnt die te groot is voor de resolutie van je scherm. Vaak gebeurd dit wanneer je gebruik hebt gemaakt van een extern scherm of beamer. Een andere veroorzaker van dit probleem kan een slecht geschreven JavaScript of applicatie zijn.

Het is vaak ontzettend lastig om het venster weer fatsoenlijk binnen je scherm te krijgen. Vaak vallen de venster 'handles' rechtsonder en/of de bolletjes linksboven in het venster buiten het scherm. Met het onderstaande trucje is dit in de toekomst geen probleem meer!

Wanneer het groene bolletje linksboven in het scherm beschikbaar is dan kan je deze gebruiken om het venster binnen je schermresolutie aan te passen.

Als het groene bolletje niet beschikbaar is ga dan naar de menubalk van de applicatie en selecteer de menu optie Venster ▸ Vergroot/Verklein venster, het venster wordt hierdoor automatisch binnen de schermresolutie aangepast.

De menuoptie is in bijna alle OS X applicaties beschikbaar.Reacties


 • Jean

  10 juli 2010 om 12:41

  Zot handig, dit is een probleem dat ik veel tegenkom. Bedankt !

 • dyn

  10 juli 2010 om 19:06

  Het groene bolletje switch tussen de grootte van het venster die je zelf hebt ingesteld en de inhoud van het venster zelf. Als je een extern beeldscherm hebt die groter is dan je laptopscherm dan is je ingestelde venstergrootte eerder te groot voor je laptopscherm dan juist. Op deze manier kun je het weer aardig in gareel krijgen omdat bij het aanpassen van de venstergrootte niet alleen rekening houdt met de inhoud maar ook met de grootte van het beeldscherm.

  Er is hierop wel 1 uitzondering die het weer net even anders doet en dat is iTunes. Op moment dat je daar op het groene bolletje klikt wissel je tussen de miniplayer en de door jou ingestelde venstergrootte. Als je de option toets ingedrukt houdt en dan op het bolletje klikt houdt hij rekening met de inhoud van het venster en je beeldscherm (de 2e modus die je normaliter zou verwachten).

 • Cootje kruisselbrink

  13 oktober 2016 om 14:22

  Wij hebben een Mac OS X.
  Sinds gisteren (na een poetsbeurt van het toetsenbord) passen de Dock tekens en werkbalk opeens niet meer op het bureaublad scherm. Het lijkt dus alsof het beeld te groot is voor het comp. scherm. Hoe kan ik dat verhelpen?

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2016 om 15:04

  @Cootje Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldscherm kun je een aantal dingen wijzigen. Kijk eens bij geschaald of het beter gaat als je dit aanpast?

 • Cootje kruisselbrink

  13 oktober 2016 om 16:08

  Wesley bedankt voor je reactie maar helaas, dit geeft niet de oplossing. Zoals ik al schreef gebeurde het na het schoonmaken van mijn toetsenbord. Als ik met het pijltje naar boven ga komt de boven werkbalk in zicht, doe ik hetzelfde naar beneden dan zie ik de Dock tekens. Naar links en rechts ontbreken ook een aantal tekens. Kortom het lijkt alsof de afbeelding te groot is voor het scherm.

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2016 om 16:27

  @cootje komen deze ook tevoorschijn als je jouw muisaanwijzer verplaatst helemaal naar de boven of onderkant van het scherm?

 • Cootje kruisselbrink

  13 oktober 2016 om 20:42

  Ja, als ik mijn muis aanwijzen naar boven breng komt de bovenbalk inzicht, en verdwijnen de Dock tekens naar beneden (beeld verschuift naar beneden) en anders om hetzelfde.

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2016 om 20:52

  @cootje staat toevallig het automatisch verbergen aan voor dock ( – systeemvoorkeuren – dock) en menubalk: https://www.appletips.nl/el-capitan-menubalk-automatisch-verbergen/

 • Cootje kruisselbrink

  13 oktober 2016 om 23:04

  Nee, deze staat niet op automatisch verbergen. Achter ‘toon schuifbalken’ is altijd in gevuld.

 • Wesley Fabry

  14 oktober 2016 om 0:01

  Dan kun je het beste deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!