21 augustus 2016

Terminal: Handig gebruikmaken van het open commando

terminal logo OS X

De meeste Mac bezitters zullen niet vaak gebruik maken van de Terminal en zich beperken tot de grafische interface van OS X (macOS). Terminal geeft je echter de beschikking over een groot aantal hele handige commando's.

Een van deze handige commando's is 'open', met behulp van dit commando kun je applicaties starten, maar ook mappen en bestanden openen. Het is ideaal om kennis te maken met Terminal.

Een map vanuit Terminal openen in Finder

Ben je aan het werk in Terminal en wil je de huidige map (present working directory) openen, zonder deze handmatig te moeten gaan zoeken in Finder gebruik dan het open commando gevolgd door een punt.

open .

Na het uitvoeren wordt er een nieuw Finder venster geopend met daarin de map waar je in Terminal aan het werk bent.

Het is ook mogelijk om Finder venster te openen en hierbij direct een map of bestand te selecteren. Het onderstaande voorbeeld opent een nieuwe Finder venster en selecteert direct de Terminal.app.

open -R /Applications/Utilities/Terminal.app

Een tekstbestand vanuit Terminal openen in teksteditor

Voor het bewerken van tekst bestanden kan je onder Terminal gebruik maken van de vim of nano editor. Met het open commando kan je een bestand ook direct openen in de grafische Teksteditor van macOS, hier voor gebruik de optie -e. Voorbeeld:

open -e bestand.txt

Nadat je op enter heb gedrukt wordt de Teksteditor gestart en kun je het bestand direct bewerken.

tekstbestand openen terminal open commando

Je kunt in plaats van optie -e ook -t gebruiken, in dat geval wordt de als standaard ingestelde tekst editor gebruiken. Heb je bijvoorbeeld Textwrangler als standaard tekst editor ingesteld dan wordt deze geopend.

Een applicatie openen

Het open commando kun je ook gebruiken om een applicatie te starten. wil je bijvoorbeeld Safari openen dan gebruik je de optie -a. Gebruik de naam van de applicatie zoals deze wordt weergeven in de grafische interface, voorbeeld:

open -a Safari

Na het uitvoeren wordt Safari geopend en op de voorgrond geplaatst, wil je dit niet voeg dan de optie -g toe, de applicatie wordt dan op de achtergrond geplaatst.

open -a -g Safari

Meer mogelijkheden

Het open commando heeft nog veel meer opties dan de hierboven beschreven belangrijkste opties, hier voor kan je de man pages van het commando bekijken. Deze kun je openen met:

man open

De man pages kan je verlaten met behulp van de 'q'-toets.

Lees ook: Vijf leuke commando’s voor beginners

Meer over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!