9 februari 2011

Time Machine backup verplaatsen in 10 stappen

Wanneer je begint met het maken van Time Machine backups op een externe USB harddisk dan maak je daarbij de keuze voor een bepaalde harddisk capaciteit.

Op het moment dat de maximale schuifruimte wordt bereikt dan wordt automatisch door Time Machine de oudste backups opgeruimd. Wanneer je dit niet wilt, zal je een grotere harddisk moeten aanschaffen en de backup bundle moeten verplaatsen naar de nieuwe harddisk. Natuurlijk is het ook mogelijk om de oude backups niet te bewaren maar dan raak vanzelfsprekend alle eerdere gemaakte backups kwijt.

Volg de onderstaande 10 stappen om de Time Machine backup bundle te verplaatsen naar een nieuwe (of andere) harddisk.

1. Formateer de nieuwe harddisk als een Mac OS uitgebreid (journaled) partitie, dit kun eenvoudig doen met het standaard in OS X aanwezige schijfhulpprogramma. Geef de harddisk een herkenbare naam die verschilt van de originele harddisk (b.v. Nieuw).

2. Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine en schakel Time Machine uit.

3. Unmount nu de harddisk met de originele Time Machine backup en mount deze opnieuw. De harddisk zal hierna als standaard ‘oranje’ externe harddisk op het bureaublad verschijnen.

4. Start het schijfhulpprogramma en selecteer het tabblad ‘Terugzetten’.

5. Sleep de partitie met de huidige Time Machine bundle uit de linkerkolom naar het vak ‘Bron’.

6. Sleep de nieuwe partitie van de harddisk die je wilt gaan gebruiken voor Time Machine naar het vak ‘Doel’.

7. Selecteer de optie ‘Wis doel’, dit is belangrijk omdat anders het kopiëren van de data naar de nieuwe harddisk zal mislukken.

8. Klik op de knop ‘Zet terug’ waarna een waarschuwingvenster zal verschijnen. Controleer of de juiste bron en doel harddisk zijn geselecteerd en bevestig dit door nogmaals op de knop ‘Zet terug’ te klikken.

Hierna zal het kopiëren van de data worden gestart, afhankelijk van de harddisk grootte en de aanwezige data kan dit enkele uren duren. Nadat het kopiëren is voltooid heb je twee harddisks met identiek dezelfde data, waarbij op de nieuwe harddisk vanzelfsprekend meer diskruimte vrije beschikbaar is.

9. Unmount nu de originele harddisk en verwijder deze van je Mac om vergissingen te voorkomen.

10. Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine en schakel Time Machine weer in. Klik op de knop ‘Selecteer drive’ en selecteer hier de nieuwe Time Machine harddisk. Het bijbehorende icoon op het bureaublad zal nu wijzigen van het standaard oranje externe harddisk icoon naar een Time Machine icoon.

Controleer of je backup historie beschikbaar is door Time Machine te activeren en te browsen door de backups. Als dit allemaal correct werkt kun je oude harddisk formateren en ergens anders voor gebruiken.Reacties


 • rideablackswan

  9 februari 2011 om 9:07

  Werkt dit ook om een backup van een externe harde schijf te verplaatsen naar een Time Capsule welke al als een dataschijf wordt gebruikt?

 • Dagaloni

  9 februari 2011 om 9:25

  Cool!

 • Flag

  9 februari 2011 om 13:18

  Super Tip!
  Jullie zijn goed bezig en hopelijk gaan jullie hier nog heel lang mee door.
  Thanks!

 • Maxx

  9 februari 2011 om 14:10

  Als aanvulling op rideablackswan, kan je dit ook gebruiken als de harddisk op een Airport Extreme is aangesloten?

 • Roko

  9 februari 2011 om 14:49

  Apple zelf doet het even anders…

  http://support.apple.com/kb/HT1427

  Stukje : Mac OS X v10.6: How to transfer your backups from your current hard drive to a new hard drive

  Komt uiteindelijk op hetzelfde neer

 • Remco

  3 maart 2011 om 10:13

  Helemaal gerust gesteld door zo’n artikel als dit probeer ik nu mijn zojuist aangeschafte 2TB NAS te gebruiken als backup. Helaas gaat het bij stap 2 al anders bij mij: mijn time capsule laat zich niet als ‘oranje’ disk weergeven. En dus verschijnt deze niet bij stap 4.
  Wat nu?

 • Willem

  5 november 2013 om 14:49

  Dank voor het stappenplan. Stap 6 levert een probleem op. Het doel (een draadloze NAS412+) is wel zichtbaar in mijn Finder, maar niet in m’n schijfhulpprogramma. Wat moet ik doen om stap 6 succesvol te kunnen zetten?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!