4 mei 2012

BasisVijf beginners tips voor Mac OS X

Horizontaal scrollen

In sommige gevallen kun je ook horizontaal scrollen in een webpagina of applicatie venster. Je kunt dit doen door met behulp van de scrollbalk naar links of rechts te slepen onderaan het venster. Echter is het eenvoudiger om de shift⇧ toets ingedrukt te houden tijdens het scrollen.

Tab-toets gebruiken bij alle formulieren

Wanneer je gebruik wilt maken van de tab-toets in een webpagina of applicatie dat formulieren bevat, dan kan het voorkomen dat er sommige formulieren worden overgeslagen. De onderdelen die worden overgeslagen zijn gewoonlijk 'dropdowns', maar kunnen ook andere velden zijn die je wilt gebruiken. Dit probleem is op te lossen door de optie 'Alle regelaars' te selectere via:

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Toetsenbord

systeemvoorkeuren toetsenbord

Extra opties in de menubalk

Via de menubalk krijg je snel toegang tot opties zoals volume of applicaties die aanwezig zijn op de Mac. Wanneer je op een icon klikt in de menubalk verschijnt er een menu die je toegang geeft tot opties van de bijhorende applicatie. In sommige gevallen kun je extra optie's weergeven door tijdens het klikken de option⌥-toets ingedrukt te houden.

extra menubalk opties in os x

Top Sites

De functie Top Sites in Safari krijg je een voorvertoning van je favoriete webpagina's in één oogopslag. Safari houdt automatisch de webpagina's bij die je het meeste bezocht hebt, dit kan er voor zorgen dat je geregeld andere webpagina's in je Top Sites worden weergegeven. Wanneer je een webpagina permanent in Top Sites wilt hebben open je Top Sites (cmd⌘ + option⌥ + 1), klik links onder op wijzig. Klik vervolgens op pin naast het kuisje van de webpagina en klik vervolgens op 'gereed'. De webpagina wordt nu op deze plaats permanent weergegeven.

top sites wijzigen in os x safari

Favorieten verwijderen in Finder

Dankzij de navigatiekolom in Finder kan je snel en eenvoudig bepaalde mappen of bestanden raadplegen. Je kunt ook extra mappen of bestanden toevoegen aan de Favorieten selectie door middel van een sleepbeweging. Wanneer je bepaalde mappen of bestanden wilt verwijderen in de navigatiekolom in Finder hou je de cmd⌘-toets ingedrukt en sleep je de map of bestand uit de navigatiekolom. Wanneer je los laat zal deze verwijderd zijn.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


  • Martijn

    4 mei 2012 om 19:38

    Handige tips : Al wist ik ze wel allemaal al hoor.

Een reactie toevoegen: